Oscar: Ik pakte mijn oude patronen aan

Oscar, MT-lid van een grote verzekeringsmaatschappij, heeft het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” gevolgd. Hij is door coach Hans begeleid naar een vervullende relatie en vertelt over zijn ervaringen.

Waar liep je tegenaan?

Het lukte me niet relaties goed te houden over een langere tijd. Het daten ging me altijd gemakkelijk af. Maar ik had altijd twijfels als ik een wat langere tijd een relatie zat. Of mijn relatie dan wel goed genoeg was of niet. Of deze niet veel beter kon. Ik was altijd bang dat ik wegzakte in een relatie die niet goed voor me was.

Mijn laatste relatie was niet goed omdat ik haar probeerde te helpen op allerlei gebieden. En vanuit haar goedheid probeerde ze mij te helpen op allerlei gebieden. Normaal gesproken zou je verwachten dat je elkaar dan verder kunt helpen en dat je elke keer samen een stapje verder kunt komen.

Maar het tegendeel was waar. Ik probeerde haar te redden en zij probeerde mij te redden en daarentegen verzopen we allebei. Dus uiteindelijk heb ik die relatie beëindigd. Dit was een patroon waar ik telkens in vast liep.

Hoe kwam het dat je telkens vastliep?

Vanuit die situatie en vanuit eerdere relaties zat bij mij nog oude pijn. Vanuit mijn kindheid. Mijn vraag aan Hans was: kun je mij helpen om te kijken in hoeverre die oude pijn er is? En als die er is, om die te helen zodat ik in een volgende relatie niet in mijn valkuil stap. Dus niet wéér iemand met problemen waarbij ik probeer die persoon te redden en die persoon mij probeert te redden, waardoor de relatie telkens naar de gallemiezen gaat.”

Kortom: ik wilde mijn oude negatieve patroon doorbreken. Ik wilde ook leren bij het daten beter te selecteren. Dat in plaats van met iemand een relatie aan te gaan en er na geruime tijd achter te komen dat het niet werkt, omdat je eigenlijk minder goed bij elkaar past.

Waarom ben je naar een coach gegaan?

Tot mijn veertigste ging ik er gewoon in mee. Ik maakte carrière, had leuke vrienden, etc. En als dat allemaal goed gaat dan zit je in een soort opgaande lijn. Rond m’n veertigste realiseerde ik me dat sommige dingen eigenlijk helemaal niet zo goed gingen. Ik ging erover nadenken en dan probeer je dat op te lossen. Dan zie je dat dit te maken vaak heeft met dingen die in je jeugd zijn gebeurd. En dat die dingen niet zo simpel op te lossen zijn omdat ze diep in je systeem ingebakken zitten.

Dit soort problemen kun je dus niet alleen oplossen. Daar heb je hulp bij nodig. En dan moet je kijken wie je die hulp het beste kan geven. En dat zijn soms vrienden. En soms zijn dat professionals, in dit geval was dat coach Hans.

Ik kende Hans van een eerdere workshop en heb toen weer contact met hem opgenomen. In eerste instantie was ik daar best wel wat kritisch op. Ik wilde zeker weten dat een coachingsprogramma ook effectief zou zijn. Daar hebben we in het begin ook best uitgebreid over gepraat.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Het allerbelangrijkste wat in dit coachingsprogramma gebeurd is, is dat ik een belangrijks blokkade opgeruimd heb door het helen van oude pijn. Daardoor heb ik weer veel meer vertrouwen in vrouwen en relaties. Ik kan ook beter mijn gevoel verwoorden en selecteer ook anders.

Eigenlijk belemmerde die oude pijn mij om echt naar m’n gevoel te gaan en om echte verbinding te zoeken met die nieuwe persoon. In mijn eerste relatie ben ik enorm afgewezen en daarna helemaal “op slot” gegaan. Door de angst om weer opnieuw afgewezen te worden zette ik vrouwen op afstand. Of zocht ik vrouwen uit waarmee de verbinding niet echt tot stand kwam. We stapten in de rol van elkaars hulpverlener in plaats van elkaars geliefden.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is weer dichter bij mijn gevoel te komen. En dat ook beter te kunnen uiten naar mijn partner. Dat geeft veel meer verbinding in je relatie met je partner.

Hoe was het om zo’n coachingsprogramma te volgen?

Het coachingsprogramma heb ik als soepel ervaren. En ook goed, omdat het een soort mix was van zelfstudie en zelfinzicht via online trainingen, één op één sessies met Hans en een intensief trainingsweekend.

De combinatie van die drie dingen heeft ervoor gezorgd dat ik de juiste tools heb gekregen en die ook leerde toepassen. Maar ook het maatwerk kreeg wat ik nodig had, omdat iedereen toch andersoortige problemen heeft.

Hoe heb je coach Hans ervaren?

Wat Hans heel goed doet is je inzichten en tools geven en vervolgens jezelf die stap te laten zetten en het geleerde te laten toepassen. En er dan de volgende keer daar samen weer over te hebben. En te kijken tot wat voor resultaat dat geleid heeft en wat de leerpunten zijn. Die combinatie zorgde ervoor dat we heel snel tot resultaten zijn gekomen.

Hoe is het nu?

Het coachingsprogramma heeft ertoe geleid dat ik eigenlijk weer met een schone lei in een nieuwe relatie heb kunnen stappen zonder dat die oude pijn weer naar boven kwam. Hierdoor kon ik ook voorkomen dat ik weer in mijn oude patroon stapte van “de helper” die alle problemen van de ander op wilde lossen. Ik heb nu een veel fijnere relatie dan ooit tevoren.

Voor wat voor soort mensen zou dit coachingsprogramma ook iets zijn?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved