17 sep | 2015
Lees de nieuwste blogs & artikelen van Singlecoaching en blijf op de hoogte van ons aanbod
Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt regelmatig de nieuwste tips, blogs en artikelen over liefde, daten en relaties in je mailbox.
17 sep | 2015
Verliefdheid wordt vaak als een belangrijke voorwaarde gezien om een relatie te kunnen starten. Maar wat is verliefdheid nu precies en kun je ook een fijne duurzame relatie krijgen zonder verliefdheid? En wat als verliefdheid je juist naar de verkeerde partner leidt? Dit artikel gaat uitgebreid in op (het ontbreken van) verliefdheid in een beginnende relatie.
Veel mensen zien verliefdheid als dé grootste voorwaarde voor de start van een nieuwe relatie. Het kan nog zo’n leuke man of vrouw zijn en de overeenkomsten kunnen nog zo groot zijn; als er geen verliefde gevoelens zijn gaat het feest niet door! En laten we wel wezen: er is natuurlijk niets mooier dan maanden of liefst jaren helemaal op een roze wolk te leven met je grote liefde. En regelmatig leidt dat tot lange en gelukkige relaties. Maar helaas: heel vaak ook niet. Sterker nog: soms is verliefdheid een alarmbel! Lees hier verder hoe belangrijk verliefdheid nu werkelijk is.
Danny: “Ik ben al jaren niet meer verliefd geweest. En die ene keer dat ik wel verliefd was, wilde zij geen relatie. Dus blijf ik maar alleen.”
Om het even heel onromantisch te schetsen: verliefdheid is een middel dat “de natuur” uitgevonden heeft om twee mensen samen te brengen. Het doel is om je snel aan elkaar te laten hechten en zo nageslacht te produceren. Als dat doel eenmaal bereikt is, neemt de verliefdheid snel af. Het is immers veel te vermoeiend om aldoor verliefd te zijn. Maar in die eerste fase van verliefdheid, worden er allerlei hormonen en neurotransmitters aangemaakt waardoor je je geweldig voelt.
De neurotransmitter dopamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat je bij je verliefdheid heel veel genot en blijdschap ervaart. Als gevolg van het verliefde gedrag ontstaat veel oxytocine waardoor je gehecht raakt aan de ander en zoveel mogelijk bij hem of haar wilt zijn. Tenslotte wordt het hersengebied dat een kritische houding aanstuurt ten aanzien van een partner door de liefdeshormonen grotendeels gedeactiveerd.
Kortom: bij verliefdheid wordt er een hele chemische fabriek in werking gezet. Maar verliefdheid leidt ook tot een vernauwing van het denken…
Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en duurzame relatie
Tom: “Ik kom er telkens achter dat hij totaal niet bij me past als de verliefdheid weer over is. De mannen op wie ik verliefd ben geweest, vertellen me nooit wat er in hen omgaat, zijn heel afstandelijk en hebben nauwelijks tijd voor me. Ik voelde me heel eenzaam in mijn relaties. Het is nu al de derde keer dat ik verliefd wordt op zo’n “verkeerde” man.”
Precies die vernauwing van het denken kan ervoor zorgen dat je blind in een relatie stapt en alle alarmsignalen negeert. Nadat de verliefdheid over is en de roze bril afgaat, kom je tot de ontdekking dat die ander toch niet zo goed bij je past. Je bent nog wel erg aan elkaar gehecht, maar voelt je totaal niet goed meer in de relatie. De relatie gaat uit, of erger nog, je gaat door en “je raakt jezelf kwijt”. Meestal komt er een hoop pijn en ellende bij kijken. Maar hoe zorg je dan dat je verliefd wordt op iemand die ook daadwerkelijk bij je past?
Rachida: “Ik snap er niks van. Het lijkt wel of ik telkens verliefd wordt op een man die heel dominant en veeleisend is. Elke keer kom ik weer in deze situatie terecht. En als ik er over nadenk, is dat eigenlijk mijn hele leven al. Alsof ze ruiken dat ik moeite heb om mijn grenzen aan te geven.”
Om te zorgen dat je niet steeds verliefd wordt op de verkeerde, is het handig om te begrijpen op wie mensen verliefd worden. Het is natuurlijk onmogelijk om precies te voorspellen op welke persoon je verliefd gaat worden. Wel zijn er een aantal factoren die de kans vergroten dat je op de één wél verliefd wordt en op de ander niet.
Wat we aantrekkelijk vinden en wie “ons type” is wordt vaak bepaald door onbewuste factoren die vroeger al ontstaan zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je eerste verliefde of seksuele gevoelens ontstonden bij een tv-held(in) met blonde krullen. Dit wordt in je onbewuste opgeslagen en later vind je mensen met blonde krullen enorm aantrekkelijk.
Maar belangrijker: mensen worden vaak verliefd op iemand die (onbewust) vertrouwd aanvoelt. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua gedrag. En wat vertrouwd voelt, wordt vaak bepaald door wat je vanuit je gezinssituatie of opvoeding gewend bent. De relatie met je ouders of verzorgers of andere belangrijke sleutelfiguren in je jeugd, staat onbewust model voor hoe een liefdesrelatie hoort te zijn.
Je jeugd is dus een grote voorspeller. Als je bijvoorbeeld ouders hebt gehad die heel zorgzaam, warm en liefdevol naar jou toe waren, dan voelt dat vertrouwd. De kans dat je dan verliefd wordt op een man of vrouw die ook heel zorgzaam, warm en liefdevol is, is groot.
Maar let op! Wat vertrouwd voelt, hoeft niet altijd prettig te zijn. Als je ouders bijvoorbeeld weinig tijd voor je hadden en zich koel en afstandelijk gedroegen, dan voelt dat vertrouwd. Onbewust voel je je dan vertrouwd bij een koele en afstandelijke persoon. Alleen bij zo iemand voel je die klik: “alsof je elkaar al jaren kent!” En grote kans dus dat je juist op zo’n man of vrouw verliefd wordt. Ook al word je daar uiteindelijk op lange termijn niet gelukkig mee.
Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en duurzame relatie
Mensen die in hun jeugd een onveilige hechtingsstijl hebben ontwikkeld, worden vaak verliefd op mensen die eveneens een wat onveilige hechtingstijl hebben. Zij voelen onderliggend een stuk “herkenning”. Daarom is het in de praktijk vaak zo dat mensen die veel last hebben van verlatingsangst als een blok vallen voor iemand met bindingsangst. En andersom.
Niet handig, want dit leidt tot patronen van aantrekken en afstoten. Mensen ervaren diepe dalen vol verdriet en machteloze woede. Maar ook passionele hoogten: precies wat hen drijft om weer door te gaan en achteraf te zeggen dat zij nog nooit zó verliefd zijn geweest.
Natuurlijk is het niet altijd één op één terug te herleiden. Dat je verliefd wordt op iemand die op je vader of moeder lijkt, is te gemakkelijk om te beweren. Maar wel is het goed om te kijken naar wat die enorm aantrekkelijke mannen of vrouwen gemeenschappelijk hebben. En of je dit kan herleiden naar wat jij van oudsher gewend bent.
Jan: “Mijn oma vertelde me dat ze voor mijn opa koos omdat hij een goede baan had en zo aardig was. Hij woonde in het naburige dorp drie kilometer verderop. Verliefdheid, dat was iets voor in een speelfilm, maar niet voor haar. Ze zijn nu al 52 jaar gelukkig getrouwd.”
Pas sinds de jaren 50 van de vorige eeuw speelt verliefdheid een belangrijke rol bij het selecteren van een levenspartner. De duizenden jaren daarvoor koos men een levenspartner vooral op praktische gronden. De voorwaarden of iemand goed voor jou en je nageslacht kon zorgen, een baan had, gezond was en beschikbaar was, waren vele malen belangrijker dan die vlinders in je buik.
Stellen bleven veel langer bij elkaar dan tegenwoordig. Ondanks het feit dat men niet verliefd was geweest, ontstond er naar verloop van tijd wel een diepe, duurzame liefde voor elkaar.
Natuurlijk is het heerlijk dat je nu meer keuze hebt en je kunt laten leiden door je vlinders. En, beïnvloedt door de romantische films uit Hollywood, lijkt het alsof niets anders belangrijk is. En misschien wordt je ook beïnvloed door dat enkele stel waar het inderdaad liefde op het eerste gezicht was. Die vertellen dat natuurlijk maar al te graag: het is immers een romantisch verhaal!
Maar het is goed om te kijken of jij dit ook moet verwachten. Het is, zoals we hierboven zagen, maar zeer de vraag of verliefdheid dé graadmeter moet zijn voor het aangaan van een relatie. Veel belangrijker is of je ook de lange termijn bij elkaar past. Laten we wel wezen: bij 90% van de mensen is de verliefdheid na één tot anderhalf jaar voorbij!
Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en duurzame relatie
Word jij altijd verliefd op de verkeerde? Of word je eigenlijk helemaal niet meer verliefd en wacht je daar nog steeds op? Dan hebben wij vier tips voor je.
Net als in vroeger tijden (en in sommige landen nog steeds) kun je heel veel van iemand gaan houden als je niet verliefd bent geweest. Wij hebben het al vaak zien gebeuren. De realiteit is dus anders dan de romantische films en tv-series je willen doen geloven. De start van een relatie zonder verliefdheid is misschien minder romantisch en minder leuk, maar het werkt soms veel beter. Natuurlijk kun je verliefdheid als criterium houden als jij ook op personen verliefd wordt die bij je passen. Maar als jouw verliefdheid in het verleden steeds leidde tot de verkeerde man of vrouw en een ongelukkige relatie, kun je verliefdheid beter zien als een alarmsignaal. Een signaal dat aangeeft dat je onderbewuste je weer naar de verkeerde gestuurd heeft. Naar hetgeen vertrouwd voor je voelt, maar niet goed voor je is.
Als je gevoel je telkens de verkeerde kant op stuurt, of als je je überhaupt nooit (meer) verliefdheid voelt, is er niets mis mee om (ook) je hoofd te gebruiken. Niet romantisch, maar wel een manier om een goede relatie te krijgen! Als je besluit wat meer met je hoofd te gaan kiezen, moet je wel de juiste selectiecriteria hebben.
Een lijst met relatiewaarden is daarbij een goed hulpmiddel en het gebruik hiervan geeft de meeste kans op een succesvolle relatie. Relatiewaarden zijn waarden waarvan mensen echt gelukkig worden als je die bij elkaar vindt. Voorbeelden zijn: je veilig voelen bij elkaar, samen leuke dingen kunnen doen of er voor elkaar zijn als je elkaar nodig hebt. Het gaat dus om de interactie tussen mensen.
Of het contact met de ander aan je relatiewaarden voldoet, ontdek je pas na een aantal dates of ontmoetingen. Er moet wel enige fysieke aantrekkingskracht zijn en je moet het leuk hebben met elkaar. Maar wacht dus niet tot je weer gegrepen wordt door die passionele, allesverzengende aantrekkingskracht.
Als je iemand hebt gevonden die aan je relatiewaarden voldoet, ontstaat die liefde niet vanzelf. Daarvoor zul je je moeten verbinden met die ander. Je verbonden voelen met die ander is de basis van een goede liefdesrelatie. Verbinding ontstaat als je jezelf laat zien. Dus vertel elkaar wat je bezighoudt, laat merken aan de ander wat je voelt, waar je bijvoorbeeld blij van wordt of verdrietig.
Een andere voorwaarde voor verbinding is dat je sensitief en empathisch bent voor wat er bij de ander leeft en speelt. Ook aanraken, diep oogcontact, zoenen, knuffelen en seks zorgen voor verbinding en hechting. De “chemische fabriek” in je lichaam doet zijn werk en zorgt voor verdere aanmaak van het hechtingshormoon oxytocine. En uiteindelijk dus ook voor liefde tussen twee mensen.
Los van de klik duurt het wel even voordat de echte aantrekkingskracht en eerste sprankjes van liefde ontstaan. Als je na één of twee dates dus besluit dat je onvoldoende voelt, is er een kans dat je een leuke potentiële partner laat gaan. Zolang iemand aan je relatiewaarden voldoet, fysiek aantrekkelijk is voor jou en je het leuk hebt met elkaar: geef het een kans. Doorzetten loont!
Helma: “Na de vijfde date vond ik haar steeds leuker. Zij was heel anders dan de andere vrouwen waar ik altijd verliefd op werd. Dat was best wennen en soms twijfelde ik. Ik ben in het begin nauwelijks verliefd op haar geweest, maar later voelde ik steeds meer voor haar. Een half jaar nadat we elkaar voor het eerst zagen, hielden we al heel veel van elkaar. Dus zonder die heftige verliefdheid in het begin werkte het voor mij ook.”
Als je (nooit) meer verliefd wordt, of verliefdheid je telkens naar de verkeerde partner leidt, is het belangrijk om goed zicht te krijgen op je onderliggende patronen. Een professional op dit vlak kan daarbij een flinke steun zijn. Met behulp van het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” hebben wij al vele singles geholpen dit probleem op te lossen, waardoor ze nu wel in een vervullende duurzame relatie zitten. Als je gemotiveerd bent om aan jezelf te werken is dat ook voor jou weggelegd. Kom daarom eens vrijblijvend en gratis met ons praten.
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (63)