Petra Kuiper: Dit had ik nooit verwacht, de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Petra Kuipers is 45 jaar, docent en oprichter van LEV-scholing.nl. Ze heeft het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” gevolgd. Ze is vanwege haar bindingsangst en paniekaanvallen door coach Hans begeleid naar een vervullende relatie en vertelt over haar ervaringen.

Mijn probleem was dat als iemand dichterbij kwam in een beginnende relatie, ik in paniek raakte. Dat begon al op mijn 15e. Dit heeft tot vele relaties met daarin aantrekken en afstoten geleid. Dat was zelfs zo heftig dat dit bijgedragen heeft aan een burn-out.

Ik vond dat ik niet goed genoeg was en moest zorgen voor de ander

Voordat ik met het coachingsprogramma begon, had ik de afgelopen jaren in reguliere therapie al veel inzichten gekregen. Bijvoorbeeld dat ik ten diepste de overtuiging in me had dat ik toch niet goed genoeg was of dat ik m’n best moest doen voor anderen. Ik was dus heel erg gericht op die ander en wilde altijd voor de ander zorgen.

Mijn paniekaanvallen waren nog niet opgelost in reguliere therapie

Ik heb in de reguliere therapie al veel meer geleerd om naar mijn eigen gevoel te luisteren, dat ook serieus te mogen nemen en van mezelf te houden. Dus ik was al een heel eind op weg. Maar die echte blinde paniek op het moment dat ik een relatie aanging, dat was in de reguliere therapie niet opgelost.

Ik wilde dus de oorzaak aanpakken van die paniekaanvallen en wilde ook het aantrekken en afstoten voorkomen. Ja, dat was mijn vraag waarmee ik bij Hans kwam. En dan uiteindelijk een gezonde relatie aan kunnen gaan zonder dat ik daar emotioneel compleet van uit balans raak en zonder dat het me energie kost.

Niet erkend wat mijn werkelijke probleem was

Ik kende Singlecoaching.nl al wel en heb ook de site wel eens bekeken, maar ik was er in die tijd nog niet aan toe om een coachingstraject te starten. De acceptatie dat ik echt bindingsangst had heeft lang geduurd. De directe aanleiding om contact op te nemen was een beginnende relatie waar ik weer in paniek raakte. Die relatie is weer gestopt en dat zorgde dus dat ik voor mezelf kon erkennen dat ik er nog niet was. Toen dacht ik: “En nu wil ik dit niet meer, nu wil ik echt gespecialiseerde hulp om dit op te lossen”.

Over een flinke drempel heen gestapt

Ik moet eerlijk toegeven dat ik toen wel over een flinke drempel heen moest. Ik kan goed leren, ben muzikaal, sportief, heb een goed lopend bedrijf. Het hele plaatje klopt, behalve die relatie. Het duurde dus even voor ik het inzicht had dat gerichte hulp zoeken voor het krijgen van een relatie juist moedig en krachtig is in plaats van dat het iets is voor zwakkelingen.

De vinger op de zere plek

Ik heb meerdere therapeuten gehad en daar ook veel van geleerd. Maar het was mij meteen duidelijk bij het kennismakingsgesprek dat Hans exact wist waar het over ging en echt de vinger op de zere plek legde. En ik kreeg ook het vertrouwen dat hij mijn probleem op kon lossen. En hij was ook heel realistisch. Ik weet nog dat hij bij het kennismakingsgesprek zei: “Het zou kunnen zijn in jouw situatie dat het best haalbare is, dat je een Friend with benefits relatie krijgt.” Dat was ook gewoon zo bevrijdend. De erkenning van wat er aan de hand is, maar ook realistisch blijven.

Maar bij de start gaf Hans wel aan dat we gingen voor het krijgen van een gelukkige relatie. Daar had ik toen zoiets van” Nou nou, dat is wel een heel hoog doel.” Ik kon bijna niet geloven dat dit ook echt mogelijk zou kunnen zijn.

Werken aan de paniekaanvallen

Het belangrijkste waar ik aan gewerkt heb bij mezelf zijn de paniekaanvallen en de erkenning dat die angst en paniek er ook gewoon mogen zijn. Ik heb goed met die angst en paniek leren omgaan, zodat er dan weer rust komt en ik weer tot mezelf kom. Ik blijf dan uit het aantrekken en afstoten.

Wat mij in ieder geval heel erg geholpen heeft tijdens het coachingsprogramma is dat ik gelijk kon bellen toen de paniek weer toesloeg. Want ik ben nog twee keer echt in paniek geweest. We konden toen snel een sessie doen. Uiteindelijk hebben we die angst en paniek ook op een diepere laag geheeld zodat het uiteindelijk helemaal weg bleef.

Wat me veel vertrouwen gaf, is dat ik bij Hans met een coach te maken had die precies weet waar de angel zit en hoe je dat op moet lossen. Hans is heel helder in zijn uitleg, vriendelijk en ook duidelijk. En ook professioneel, open en eerlijk.

Gaan staan voor wat ik belangrijk vind

Maar ook aan de praktische tips, de groeptrainingen en online trainingen heb ik veel gehad. Ik had hier al veel over gelezen, maar elke keer waren er toch weer “aha” momentjes. Bijvoorbeeld over de fases van het aangaan van een relatie en de relatiewaarden. Dus dat je bepaalde zaken in een relatie ook belangrijk mag vinden en daarvoor kunt gaan staan.

Ik dacht dat ik te veeleisend daarin was, maar dat was onterecht. Ik ontdekte dat ik eigenlijk te weinig eisen had en van mezelf dan al maar heel snel genoegen moest nemen met een man die niet heel goed bij me paste. In plaats daarvan ben ik een man gaan zoeken die gewoon ook echt op alle punten past, die voor mij belangrijk zijn.

Toch nog een gelukkige relatie zonder paniekaanvallen!

Zes maanden na de start van het programma heb ik gewoon een gelukkige relatie. Ja echt, de wonderen zijn de wereld nog niet uit! Het voelt heel normaal en het is heel bijzonder. En dat is dus het rare, want een relatie is voor mij en ook mijn omgeving altijd zo’n groot issue geweest. Het ging altijd gepaard met aantrekken en afstoten, altijd gedoe en paniek. En nu heb ik een hele lieve man ontmoet die gewoon past. Er is rust, we hebben het fijn en we genieten.

En waar ik in eerdere relaties altijd bezig was, twenty four seven, met die paniek onder controle houden, is dat er gewoon niet meer. Echt wennen dat dit ook voor mij kan en mag, en dat dit mij overkomt.

Zo’n coachingsprogramma kan ik iedereen aanbevelen die zichzelf een gezonde relatie gunt en met ongezonde patronen wil stoppen. En natuurlijk gemotiveerd is om met zichzelf aan het werk te gaan.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved