Pleun: Ik durf te kiezen voor een goede relatie met mezelf!

Pleun is 37 jaar en werkt in de zorg. Ze heeft het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” gevolgd. Pleun zette zichzelf in relaties vaak op de tweede plaats. Ze ging door met relaties die haar ongelukkig maakte omdat ze dacht: “Ik ben zelf niet interessant genoeg. Het hoort lastig te zijn. Of ik moet maar genoegen nemen met minder.” De gesprekken met coach Hans, workshops en online trainingen hebben geholpen in het herkennen en het heel bewust doorbreken van die patronen. Ze vertelt over haar ervaringen.

Ik liep vast in het verleden doordat ik wel goed wist wat voor man er bij me paste, maar daar niet naar handelde. Als ik heel eerlijk terugkijk, zat ik vaak in een relatie waarvan ik wel wist dat deze man niet bij me paste. Ik ging er maar mee door omdat ik dacht: ik ben zelf niet interessant genoeg. Het hoort lastig te zijn. Of ik moet maar genoegen nemen met minder. Ik liet mezelf niet echt zien in die relaties. Daardoor investeerde ik wel, maar had ik uiteindelijk niet veel te verliezen.

Ik zette mezelf dus niet op de eerste plek. In de liefde vond ik het belangrijker dat andere mensen het geluk vonden dan dat ik zelf gelukkig werd in de liefde. Ik kon dan de man die ik zelf interessant vond niet benaderen. Ik gaf mezelf geen ruimte om die liefde wel te vinden. De gesprekken met coach Hans hebben geholpen in het herkennen en het heel bewust doorbreken van die patronen.

Financiële drempel door slechte ervaringen

Een vriendin van mij werd begeleid door jullie en zij had een fijne relatie gevonden. Dat wilde ik ook. Maar voor mij was de grootste drempel het financiële stuk, de kosten. Dat kwam omdat ik in het verleden coaching had gehad van een andere coach op andere gebieden waar het resultaat tegenviel.

Toen ik mijn traject begon bedacht ik me: al vind ik uiteindelijk geen relatie,het is een cadeautje voor mezelf omdat ik mezelf flink ga ontwikkelen. Het coachingstraject is het geld zeker waard geweest. Het is op meerdere vlakken een goede investering in mezelf geweest en heeft me flinke stappen vooruitgeholpen.

Ik sta nu wél op nummer één!

Het belangrijkste waar ik aan gewerkt heb, is mijzelf als nummer één te gaan beschouwen. De sessies waarbij we met Rationeel Emotieve Therapie aan het werk geweest zijn, hebben ervoor gezorgd dat dingen uit het verleden aan bod kwamen die tot dan toe nooit aangeraakt zijn. Door dat te verhelderen, te bespreken en te doorvoelen, heeft dat ervoor gezorgd dat daarin veel veranderd is.

Een relatie is voor mij geen vereiste om gelukkig te zijn

Wat mij ook heel veel hielp, is dat ik dacht: het lijkt me heel leuk om een relatie te hebben, maar het is geen vereiste om gelukkig te zijn. Dat werd mijn uitgangspunt. Dat maakte me veel minder afhankelijk en ook veel zelfverzekerder. Ik heb geleerd om voor mezelf te kiezen. En me daar ook niet meer schuldig over te voelen. Het heeft me bewust gemaakt hoe ik me ten opzichte van andere mensen opstel.

Ik durf te kiezen voor een goede relatie met mezelf

Het belangrijkste dat het me opgeleverd heeft, is dat ik nu durf te kiezen voor een goede relatie met mezelf. En dat heeft mij in mijn leven meer ruimte gegeven, meer rust en meer stabiliteit. Ik kan weer voor mezelf kiezen. Dat daar ook een fijne liefdes relatie uit voortgekomen is, is natuurlijk ook heel prettig.

In tegenstelling tot eerdere relaties, heb ik nu gekozen voor een relatie die spannender en enger is omdat het emotioneel dichterbij komt. Daardoor heb ik zelf wat meer te verliezen en niet meer helemaal zelf de regie over de relatie. In het verleden maakte het me niet zoveel uit of de relatie wel of niet slaagde, omdat ik me niet echt emotioneel verbonden had met die mannen. Nu bind ik me dus meer.

Tijdens een training die bij het coachingsprogramma hoort, moesten we hard lachen: Er kwam ter sprake dat ik als vrouw altijd betaalde voor de date, omdat ik het vervelend vond dat de man voor mij betaalde. Toen realiseerde ik me ineens dat we allemaal hoog opgeleid en zelfstandig zijn. En het enige wat iemand anders voor je kan doen is je af en toe trakteren of hoffelijk zijn. En dat gaat niet per se om geld, maar om het delen. Ik heb geleerd om een stukje zelfstandigheid en onafhankelijkheid los te laten en emotioneel wat meer afhankelijk te durven worden.

Ik wilde iemand die boven mijn patronen staat

Je wil graag een coach hebben die goed genoeg is om boven jouw patronen te staan. Het is moeilijk om iemand te vinden die daar goed zicht op heeft en waarmee je goed kan sparren. Dat vond ik wel bij Hans. Wat voor mij ook heel goed werkte is dat Hans eigenlijk altijd beschikbaar en bereikbaar is geweest via app of mail of telefoon om een gesprek aan te gaan als ik ergens tegenaan liep. Ik heb mij altijd goed gehoord gevoeld.

Ik moest in het begin wennen omdat coaching heel dichtbij komt. Je moet je kwetsbaar en open opstellen om stappen te kunnen maken. Dat wilde ik ook, maar wel bij iemand die de veiligheid daarvoor kan bieden. Ik kon bij Hans de controle toen loslaten.

Wat ik het fijnst vind aan coach Hans is dat hij niet oordeelt of veroordeelt. En de manier waarop hij de Rationeel emotieve therapie toegepast heeft. Dat heeft mij het meest geholpen mijn patronen te doorbreken. Daarmee zijn we de diepte in gegaan op zoek naar mijn kwetsbaarheid.

Het is heel veilig en comfortabel om niet naar jezelf te kijken

Als ik kijk naar vrienden en vriendinnen is een groot deel daarvan hoogopgeleid, zelfstandig en weet iedereen z’n eigen boontjes te doppen. Iedereen wil wel heel graag een relatie, maar is zo bezig in z’n eigen systeem en aan het vluchten. Het leven van een single kan heel leuk zijn, maar als je dan maar doorgaat, sta je niet stil bij waarom het eigenlijk niet lukt om een fijne duurzame relatie te krijgen.

Ik noem het ook regelmatig bij vrienden, maar het is iets wat singles heel spannend vinden. Want het betekent dat je echt naar jezelf moet kijken en aan je patronen moet gaan werken. Het is heel veilig en comfortabel om dat niet te doen, om in je comfortzone te blijven. Maar daardoor blijft het probleem ook in stand. Dus daar uitstappen is moeilijk, maar ik heb het wel gedaan! Heel veel singles zouden ook baat kunnen hebben bij zo’n coachingstraject.

Ook behoefte aan wat ondersteuning?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved