Praktijkverhalen Singlecoaching

Vele singles zijn je al voorgegaan in een coachingstraject. Meestal lukt het om een flinke stap vooruit te zetten zodat ze goed in staat zijn een prettige en duurzame relatie aan te gaan. We merken dat problemen waar singles tegenaan lopen vaak sterk op elkaar lijken. Het heeft vaak te maken met de angst om afgewezen te worden, het idee niet goed genoeg te zijn en gebrek aan zelfvertrouwen. Hieronder staan enkele praktijkvoorbeelden die we al meerdere keren in verschillende varianten tegengekomen zijn. Misschien herken je je in één van de onderstaande verhalen.

Als zij mij leuk vindt, vind ik haar niet leuk

Pieter valt telkens op vrouwen die hem niet leuk vinden. En elke keer als een vrouw voor hem valt, vindt hij haar niet leuk. Is dit toeval of gewoon pech? Tijdens de gesprekken komt Pieter er achter dat hij bang is om afgewezen te worden. Dit voorkomt hij enerzijds door vrouwen uit te kiezen die nooit voor hem zullen vallen. En anderzijds door heel snel bij de vrouwen die hem leuk vinden iets te zoeken dat hem niet bevalt. Pieter heeft dit opgelost door aan zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde te gaan
werken.

Ik moet altijd maar verzorgen in mijn relaties

Marion heeft een aantal relaties achter de rug waar ze met weinig voldoening op terugkijkt. Na een analyse van deze relaties komt Marion erachter dat zij telkens in de rol van “hulpverlener” zit. In elk van deze relaties is haar partner iemand met flinke problemen en is zij degene die dat voor hem moet oplossen, als ze dat al kan. Ze komt tot de ontdekking dat ze onbewust vindt dat ze “zijn liefde moet verdienen”. Dat doet ze door in relaties de rol van hulpverlener op zich te nemen. Nu Marion zich daarvan bewust is kan ze een gelijkwaardige relatie aangaan.

Ik ben zo snel uitgekeken op mijn vriendinnen

Gert-Jan heeft al diverse relaties achter de rug met vrouwen. Kenmerken van die vrouwen zijn dat ze allemaal mooi, lief en veel jonger zijn dan hem. Jammer is alleen dat hij al weer heel snel uitgekeken is op deze vrouwen. Na het doorspreken van een aantal van deze relaties ontdekt Gert-Jan dat zijn relaties niet echt in evenwicht zijn. De relaties hebben meer kenmerken van een ouder-kind relatie dan van een relatie tussen twee volwassenen op gelijkwaardig niveau. Gert-Jan’s voorkeur voor jongere (en ook hulpbehoevende) vrouwen komt voort uit onzekerheid en de angst afgewezen te worden. Door in de “ouderrol” ten opzichte van haar te gaan zitten voorkomt hij dit. Ook Gert-Jan is aan zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen ten opzichte van vrouwen gaan werken.

Ik val telkens op foute mannen

Bijna alle mannen met wie Anne een relatie gehad heeft zijn goed ontwikkeld, heel charmant, succesvol en hebben humor. Maar na een maand of wat blijken ze ook allemaal heel erg dominant. Anne verliest zichzelf, wordt dan diep ongelukkig en uiteindelijk lopen alle relaties weer stuk. Ze hoopte telkens dat die mannen nog wel zouden bijdraaien, maar vergeefs. Het dominante gedrag van Anne’s partners lijkt erg op het gedrag van Anne’s vader. Anne valt telkens voor de charme, humor en dominantie, maar gaat er ook elke keer weer aan onderdoor. Anne heeft ontdekt waarom ze op dit soort mannen valt en ervaren wat de aantrekkelijke kanten zijn van wat normalere mannen.

Ik doe alles voor ze en toch zijn ze weer heel snel weg

Het lukt Jacques maar niet goed leuke mannen aan zich te binden. De eerste dagen is het geweldig met een nieuwe man, maar al snel verliezen zij hun interesse in hem. Telkens, na een paar weken haken ze weer af. Bij een nadere analyse blijkt Jacques echt alles te doen om een nieuwe man aan zich te binden en kruipt bijna letterlijk door het stof. Van echt evenwicht in de relatie is geen sprake. Ook heeft hij een veel te negatief zelfbeeld en laat dat ook duidelijk blijken richting zijn nieuwe partner. Redenen voor zijn nieuwe partners om snel de interesse te verliezen. Jacques heeft de negatieve spiraal doorbroken door een realistischer beeld van zichzelf te krijgen en zich wat evenwichtiger op te stellen tegenover een nieuwe partner.

Als ik een leuke vrouw tegenkom sla ik helemaal dicht

Peter komt regelmatig leuke vrouwen tegen. Maar hij durft niet goed contact te maken. Als hij dat wel doet komt hij heel verlegen en stil over. Hij laat nauwelijks zien wie hij echt is. Vrouwen krijgen geen goed beeld van hem. Daardoor lukt het niet om een band met een leuke vrouw op te bouwen. Peter heeft gewerkt aan zijn zelfvertrouwen en zijn angst overwonnen om zich meer open te stellen.

Ik voel me alleen veilig bij heel sterke mannen

Brigitte valt op hele sterke mannen. Alleen blijken deze mannen meestal ook sterke narcistische trekjes te hebben. Zaken als begrip, interesse en empathie zijn dat soort mannen vreemd. Deze relaties zijn dan ook nooit bevredigend. Brigitte’s behoefte aan dit soort mannen komt voort uit een hele sterke behoefte aan veiligheid. Brigitte heeft geleerd voor het gevoel van veiligheid op zichzelf te vertouwen

Mijn relaties zijn meestal heel oppervlakkig<

Als Joris een leuke vrouw ontmoet, lukt het niet goed om een goede band met haar op te bouwen. Na niet al te lange tijd heeft zij dan ook weer genoeg van Joris. Uit de gesprekken concludeert Joris dat hij zich niet open en kwetsbaar op durft te stellen. Hij is doodsbang dat zij die informatie misbruikt. Daardoor lukt het niet om een goede emotionele band op te bouwen met een leuke vrouw. Joris heeft geleerd meer vertrouwen in anderen te hebben en kan daardoor meer van zichzelf laten zien.

De gebruikte namen zijn omwille van de privacy niet de echte namen.
Als je je herkent in deze verhalen en/of je bent geïnteresseerd om eens verder te praten over wat jou dwars zit, dan ben je van harte welkom.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

4 reacties op “Praktijkverhalen Singlecoaching

  1. Hoe het allemaal begon… Ik neem je mee in het verleden waarbij diverse relaties op de klippen liepen. De meeste door mij beëindigd. De laatste nu ongeveer 3 jaar geleden. Dat was het moment geweest dat ik definitief voor mijzelf ging kiezen. Tenslotte woon ik in een mooi appartement met tuin in een heerlijke buurt kortom ik kon mijn zegeningen tellen.
    Ik koos er voor om vrijwilligerswerk waarbij ik ook aan mijzelf kon werken (onder andere grenzen stellen; op een bepaalde manier dingen aangeven). Deze technieken ging ik steeds meer toepassen. Toch bleef het knagen zo hier en daar wel eens een date maar ik kwam er niet doorheen. Tsja ik wist wel dat ik “iets” niet goed aanpakte maar ik kon het niet benoemen.
    Tot ik de site tegenkwam van singlecoaching. De meeste dingen die ik op de site las, waren heel herkenbaar. Uiteindelijk deed ik de test die je ook op de website kan vinden. Toen bleek dat ik op een aantal punten zwak tot matig scoorde, was voor mij de maat vol en werd ik een beetje boos op mezelf. Ik moest echt wat gaan doen!

    Ik heb in januari 2013 de workshop “Waarom verandert mijn prins in een kikker” gevolgd en kon toen kennis maken met Hans en Meinou.
    Deze workshop is zeker waardevol geweest maar ik had het gevoel dat er nog iets miste. En weer kon ik dit niet benoemen. Ja, ik moest mij anders gaan opstellen, maar dat wist ik eigenlijk al. Uiteindelijk heb ik voorzichtig geïnformeerd naar het jaartraject. Tenslotte wilde ik graag huisje boompje beestje. En ja natuurlijk mag je dat niet eisen, en nee je moet niet te hard van stapel lopen. Het bleef knagen. Uiteindelijk kwam ik bij Hans binnen stappen in Abcoude en heb ik mijn verhaal gedaan.

    In de eerste sessie met Hans werd duidelijk welke patronen ik heb waardoor ik telkens vast liep. IN volgende sessies gingen we kijken naar mijn beeld van de ideale man, de optimale man die echt bij me past en naar wat ik te bieden heb. Er kwam ook “huiswerk”: 1x per dag de controle loslaten. Ook ben ik mijn kritische innerlijke stem die me regelmatig de grond in boorde op zijn donder gaan geven en weg gaan sturen. Iedere dag benoemen en opschrijven wat goed ging. Ik ben ook gaan oefenen met nieuw gedrag: de controle loslaten, als ik iemand vertrouw kan ik de controle loslaten!

    In daaropvolgende sessies gingen we kijken naar meerdere situaties die moeilijk waren voor mij. Bijvoorbeeld: mijn partner besluit iets anders te gaan en ik ga/mag niet mee. Dit zorgde voor een heel naar verdrietig gevoel. Ook keken we wat dit deed op de korte en lange termijn want uiteindelijk voelde ik mij hier heel eenzaam door. Daarnaast maakte ik kennis met nieuwe aspecten van mijn de innerlijke criticus: Dit stemmetje vertelde mij dat hij niet met mij om wilde gaan en dat de rest interessanter zou zijn. Nou je zult begrijpen dat het realiseren dat dit stemmetje onzin vertelde een nieuwe ontdekking was. Het was een confronterende sessie en ik werd steeds meer wakker geschud. Dit was dus de kern van waarom ik mij steeds zo naar voelde en dit uiteraard (onbewust) uitstraalde!

    Nu moest ik afscheid nemen van het oude gedrag en het nieuwe gedrag nog meer gaan oefenen. Om mij nog meer aan te moedigen werd ook hier het onderscheid wat wel en wat niet op het whiteboard gezet. Nu ik bevrijd was van alle belemmerende emoties kon ik gaan werken aan “verbinding maken”. Dat was nieuw voor mij want ja wat voelde ik nou eigenlijk? En vooral hoe doe je dat? Deze opdracht mocht ik in de praktijk brengen door met iemand te gaan daten. Ook een single die in het coachingstraject zat en ook deze persoon moest zijn nieuwe gedrag oefenen. Er waren overeenkomsten maar zeker ook verschillen.

    Een volgende sessie zijn we dieper ingegaan op de emotionele verbinding.
    Tenslotte vond ik het heel gezellig met die date, maar ja ik moest wel hard aan mezelf blijven werken. Er kwamen termen voorbij als kwetsbaar opstellen en hoe geef je dat op een volwassen en open manier aan zonder direct en bot over te komen? Ik leerde in deze sessie om de situatie te benoemen/erkennen en de gevolgen voor mijzelf te benoemen. En te vertellen wat het met mij doet en daarna te zeggen wat IK wil. Er kwam ook weer zo een mooi zinnetje tevoorschijn; een nieuwe mantra: “Ik mag gewoon mezelf zijn!” Als ik mijn emoties laat zien is dat goed!

    Nou dat lukte: ik kwam ik bij de kern terecht van iets heel moois. Ik kon namelijk al het negatieve loslaten en de band doorknippen met enkele mensen die een negatieve invloed op me hadden. Dat luchtte op!

    Apart van de sessies ben ik naar workshops geweest die onderdeel waren van het traject. Stralend kwam ik bij de eerste workshop binnen, anders gekleed en verzorgd opgemaakt. In deze workshop leerde ik de technieken om de verlatingsangst (want daar heb ik last van) te temperen.
    Ik leerde ook de verschillen en de overeenkomsten van verlatingsangst en bindingsangst. Ook hier werd veel in de praktijk gebracht en diverse oefeningen gedaan. En wat bleek: Ik had daardoor veel meer verbinding met de mensen die daar aanwezig waren. Zelfs bij de andere coach die mij de eerste workshop had meegemaakt kwam het contact maken sterk binnen! We hebben gelachen emoties laten zien en vooral veel herkenbare situaties gedeeld. Al met al een geslaagde workshop!

    De band de man met wie ik ben gaan daten om mijn gedrag te oefenen, is steeds verder gegroeid. Hier is een hele fijne relatie uit voort gekomen en na iets meer dan een half jaar zijn we gaan samenwonen.

  2. ik ( leuke, aantrekkelijke vrouw) ben al een tijdje op zoek naar een aardige man.
    ik word 63 jaar, en heb al van alles geprobeerd, maar ik zie overal veel vrouwen en een paar, meest zeer vreemde en vooral onaantrekkelijke mannen. Dus ik zie die coachingavonden al voor mij : 10 leuke vrouwen en twee merkwaardige mannen.
    zitten jullie ook in amsterdam ?

  3. Beste Pauline,
    Wat we in de workshop doen is uitleggen waar verlatingsangst vandaan komt. Ook zul je ontdekken in welke vormen je verlatingsangst bij jou zich uit (Wanneer wil je afstand nemen? Hoe doe je dat? Wat zeg je tegen de ander?). Daarnaast geven we je een heleboel tips hoe je daarmee om kunt gaan. Van de verlatingsangst zelf kom je in de workshop niet af. Dat is een proces waar je veel langer mee bezig bent.

  4. Kunt u me uitleggen hoe de workshop helpen kan wanneer je last hebt van verlatingsangst? Gaat het bij verlatingsangst niet om het doorwerken van de negatieve emotie, ooit ontstaan, teneinde deze af te kunnen leggen? Mij lijkt dat de workshop daarvoor te theoretisch zal zijn, klopt mijn beeld?
    Bedankt voor uw antwoord.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved