Vier belangrijke redenen waarom je niet open staat voor een nieuwe relatie
Als we iemand voor het eerst op bezoek krijgen in onze coachingspraktijk, kijken we altijd of iemand wel echt open staat voor een nieuwe relatie. Regelmatig is dat niet het geval. We komen veelal vier belangrijke redenen tegen waarom iemand nog niet klaar is om een nieuwe relatie aan te gaan.
De eerste reden is dat hij of zij de ex nog niet verwerkt of losgelaten heeft. Als tweede zien we regelmatig dat iemand nog een “friend with benefits” heeft die een te belangrijke plek inneemt. Als derde gooit bindingsangst regelmatig roet in het eten en tenslotte is ook de angst dat je zelf niet goed genoeg bent als partner regelmatig een spelbreker. In dit artikel geven we je tips hoe je kunt zorgen dat je wel open gaat staan voor een nieuwe relatie.
1. Mijn ex loslaten lukt maar niet
Veel mensen willen te snel weer aan een nieuwe relatie beginnen terwijl de oude nog niet goed verwerkt is. Je ex loslaten valt vaak nog niet mee. Het verdriet van een verbroken relatie “wegduwen” door het te maskeren met de aandacht en genegenheid die een nieuwe relatie je geeft, is een veel gebruikte aanpak. Vooral als je lang in een matige of slechte relatie gezeten hebt, is die neiging groot. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van je nieuw verworven vrijheid genieten! Als je je vorige relatie nog niet goed verwerkt hebt, sta je echter regelmatig nog niet open voor een nieuwe relatie, en loopt dit uiteindelijk op niets uit. Neem dus de tijd om eerst af te kicken van je ex.
Emotioneel afkicken
Voor het loslaten van je ex is het belangrijk om eerst een aantal zaken uit je vorige relatie een plek te geven. Te rouwen om wat je verloren hebt. De boosheid, het onbegrip en het verdriet moeten er allemaal uit. Als je daar nog mee bezig bent, heb je minder ruimte voor een nieuwe partner. Je bent er nog niet met al je aandacht bij. Je nieuwe date heeft meestal wel snel door dat je er nog met andere (relatie)zaken bezig bent. Hij of zij haakt daardoor sneller af. Of, als dat niet gebeurt, moet jij die ander na enige tijd toch teleurstellen, omdat je er nog niet aan toe bent. Als je nog de behoefte hebt om lang en veel over je ex te praten is dat een goed signaal om eens te kijken of je je ex wel echt losgelaten hebt.
Lichamelijk afkicken
Je lichaam maakt hechtingshormonen aan als je in een relatie zit. Als je de relatie verbreekt, moeten die hechtingshormonen eerst je lijf uit. Maar… hechtingshormonen hebben veel overeenkomsten met verslavingshormonen. Daarom geeft stoppen met een intense relatie voor een belangrijk deel dezelfde geestelijke en lichamelijke effecten als afkicken van een verslaving. Heel vervelend, maar daar moet je echt doorheen.
Door deze hechtingshormonen kun je allerlei lichamelijke klachten ervaren bij het “afkicken van je ex” zoals fysieke pijn en zelfs misselijkheid. Ook kunnen er vele momenten zijn dat je weer terugverlangt naar je ex. Seks met je ex is niet voor niets een veel voorkomend verschijnsel. Je vergeet dan voor het gemak maar even dat zij je al drie keer had bedrogen of hij je nooit steunde als je dat nodig had.
Het nare van hechtingshormonen is dat ze ook nog eens heel snel weer in volle omvang terug kunnen komen als je weer contact hebt met je ex. Een gesprek met je ex, en helemaal een zoen- of vrijpartij, hebben hetzelfde effect als weer een paar sigaretjes opsteken als je net een maand bezig bent van de nicotine af te kicken. Je kunt weer grotendeels opnieuw beginnen met loslaten!
Daarom is het voor het loskomen van je ex belangrijk alle vragen die je nog hebt te stellen en alles wat uitgepraat moet worden zoveel mogelijk uit te praten op het moment dat je uit elkaar gaat. En vervolgens geldt: hoe minimaler het contact, hoe sneller je onthecht raakt van elkaar.
Boor alle hoop de grond in!
Bij het hele loslaten van je ex is de “hoop dat het toch weer goed kan komen” wel de ultieme blokkade om een nieuwe liefde een eerlijke kans te geven. Zolang er nog hoop is dat het toch nog weer goed kan komen tussen jullie, is het relatieplekje naast je nog bezet. Je hebt dan helaas nog geen ruimte om een nieuwe liefde toe te laten. Pas als je voor de volle 100% duidelijkheid hebt dat jij je ex niet meer wilt of je ex jou ex nooit meer terug zal nemen, kun je het afsluiten. Normaal is hoop heel goed, maar in dit geval is het goed om dat laatste restje hoop compleet de nek om te draaien.
Stel je eens voor dat je ex aanbelt met een grote bos rode rozen in de hand en smeekt het nog een keertje samen te proberen… Ben je er dan klaar voor om hem of haar zonder twijfel weer de deur te wijzen? Als dat nog niet zo is, heb je nog wat te doen.
2. Een “friend with benefits” blokkeert de boel
Als je een friend with benefits hebt of een scharrel kan dat natuurlijk heel fijn zijn. Wel aandacht, fysiek contact en seks, maar geen verdere verplichtingen. Wat veel mensen echter vergeten is dat je je ook aan je friend with benefits of scharrel hecht, en de hechtingshormonen opnieuw de spelbederver kunnen zijn. Ook met deze persoon krijg je een emotionele band. Hij of zij houdt dan ook vaak stiekem het plekje bezet waar je toekomstige grote liefde zou moeten komen te staan.
Je friend with benefits vermindert bovendien tijdelijk het verlangen naar een nieuwe partner, omdat een deel van je behoeftes al is ingevuld. Dit maakt dat je minder gemotiveerd bent om die eerste moeilijke hindernissen te nemen om een nieuwe relatie aan te gaan. Weer op een datingsite gaan staan, eindeloos chatten, je kwetsbaar opstellen naar een vreemde…ach, dat kan ook wel tot morgen wachten. Hoe lastig ook, meestal is het beter je friend with benefits helemaal los te laten zodat je volledig openstaat voor een echte liefdesrelatie met alles erop en eraan.
3. Bindingsangst als saboteur
De derde belangrijke oorzaak dat je mogelijk niet open staat voor een relatie kan zijn dat je niet helemaal veilig gehecht bent. Dit uit zich in dat geval in bindingsangst. Deze bindingsangst voel je niet direct als angst om je te binden, maar uit zich op slinkse wijze op allerlei andere manieren. Denk hierbij aan dat je veel te druk bent met andere zaken zoals werk, vrienden en hobby’s zodat je “geen tijd hebt om te daten”. Of je doet het heel rustig aan en laat telkens minstens drie weken tussen je dates met die ander. Ook kan het zijn dat je je benauwd of beklemd voelt als je gaat daten waardoor je al snel twijfelt en denkt dat dit een signaal is dat die ander echt niet bij je past. De kans dat je stopt is dan groot.
Kortom: je onderbewuste wil graag dat je afstand houdt en wil dat jij je date emotioneel niet te dichtbij laat komen. Er wordt een hele trukendoos geopend door je hechtingssysteem om maar te zorgen dat je geen relatie krijgt. En zolang de oorzaak buiten jezelf lijkt te liggen, heb je (onterecht) het idee dat je er niks aan kunt doen.
Test jezelf en ga ermee aan de slag
Als je één of meer van deze verschijnselen herkent, is het goed eens een test en doen en wat meer te lezen over bindingsangst om te kijken of ook iets is dat bij jou speelt. En natuurlijk wat je eraan kunt doen om te zorgen dat je wel echt open gaat staan voor die nieuwe relatie.
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (1)