26 jun | 2021
Van date naar relatie: hoe krijg je de klik?
Wanneer is een date succesvol en krijg je die fijne klik? En hoe zorg je dat die klik vervolgens tot een fijne relatie leidt?
26 jun | 2021
Wanneer is een date succesvol en krijg je die fijne klik? En hoe zorg je dat die klik vervolgens tot een fijne relatie leidt?
In dit artikel lees je wat de befaamde “klik” nu eigenlijk inhoudt. En welke ingrediënten zorgen dat jouw dates succesvol worden en ook daadwerkelijk tot een leuke relatie leiden.
Daten: sommigen vinden het leuk, sommigen zien het als een noodzakelijk kwaad. Het belangrijkste: hoe zorg je dat de dates ook succesvol worden en leiden tot die leuke relatie? Niets is zo frustrerend als de dates nooit uitlopen tot een duurzame relatie, omdat er geen “klik” is. Waarom ben je gestopt met daten? “Ik voelde geen klik”. Wat vind je zo leuk aan hem/haar? “Ik kan het niet uitleggen, maar, ik voelde meteen een klik”. Maar wat houdt die mysterieuze klik eigenlijk in? En belangrijker: hoe kun je hem creëren zodat je die fijne relatie krijgt?
Laten we je maar meteen uit de droom helpen: Er is niet één vaste definitie van “de klik”. Sterker nog: de klik wordt te pas en te onpas gebruikt als het om dates en relaties gaat. Laten we eens kijken wat er allemaal onder wordt verstaan.
De klik wordt in de eerste plaats opvallend vaak gebruikt als een gemakkelijke manier om te verwoorden dat men de ander niet ziet zitten. “Ik voel geen klik”, oftewel: “Je bent mijn type niet”. Het is nu eenmaal best lastig om uit te leggen waarom je de ander niet ziet zitten. Omdat je het niet precies onder woorden kan brengen, maar ook omdat je de ander niet wil kwetsen. Ik voel geen klik is immers veel makkelijker om te zeggen dan “Ik vind je niet aantrekkelijk” of “Ik vind je saai”. Krijg je aan het eind van een date vaak te horen krijgen dat de klik er niet is? Vraag dan eens voorzichtig om feedback. Misschien krijg je dan meer duidelijkheid.
Mensen spreken in de tweede plaats vaak over de klik als ze eigenlijk seksuele aantrekkingskracht bedoelen. “Ik voel geen klik” betekent in dit geval “Ik voel geen (seksuele) spanning”. En als ze zeggen “Ik vind je aardig maar ik zie je niet als een partner”, bedoelen ze dat ze geen seksuele aantrekkingskracht voelen. Gelukkig kun je die seksuele aantrekkingskracht wel degelijk creëren. En kun je zelf zorgen dat je niet in de friendzone terecht komt.
Sommige mensen geloven in liefde op het eerste gezicht. Er wordt dan gesproken over “de klik” als ze bedoelen dat ze meteen ondersteboven zijn van de ander. Je weet wel, die vonk die overspringt bij de eerste aanblik van de prins(es) op het witte paard. Heel leuk als je zo’n klik wel eens hebt meegemaakt. Helaas is deze liefde op het eerste gezicht vrij zeldzaam. Het is dan ook niet verstandig om daarop te gaan zitten wachten en allemaal leuke potentiële partners af te wijzen omdat je deze “klik” maar steeds niet voelt. Te hoge verwachtingen leiden zelden tot een fijne relatie. En ook bij liefde op het tweede of derde gezicht kun je een erg leuke relatie krijgen.
Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd. Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent. Hij of zij heeft bijvoorbeeld dezelfde normen en waarden of dezelfde humor. Of heeft dezelfde oprechte interesse en empathie als je vader en moeder. Deze klik kan heel fijn zijn en is ook heel behulpzaam als het om positieve overeenkomsten en ervaringen gaat. Mensen die veel met elkaar gemeen hebben, gaan ook makkelijker een relatie met elkaar aan.
Bij de klik die je meteen het gevoel geeft dat je de ander al jaren kent, zit echter wel een addertje onder het gras. Het werkt alleen om op deze klik af te gaan, als het vertrouwde gevoel dat ontstaat, gebaseerd is op fijne ervaringen. Maar als jij bijvoorbeeld gewend bent geweest dat je in je jeugd heel kritisch bejegend werd, kun je een klik voelen bij iemand die heel kritisch is naar jou. Of als je van vroeger uit gewend bent dat er weinig naar je om gekeken werd, voel je meteen een klik bij iemand die erg op zichzelf gericht is. Let dus op of dat “klik-gevoel” wel een echte klik is, en niet vooral (onbewuste) herkenning van gedrag van de ander dat heel vertrouwd voelt vanuit je jeugd, maar niet fijn is!
De laatste manier waarop de term “de klik” wordt gebruikt is als men verbinding voelt met de ander. Er is dan een gevoel van “samen”, je voelt je veilig bij de ander, je voelt je gehoord en begrepen. Maar hoe komt dit gevoel tot stand? Belangrijke onderzoekers op dit vlak zoals dr. Sue Johnson en Brené Brown Ph.D. geven aan dat de sleutel tot verbinding “kwetsbaarheid” is. Dit betekent dat je beiden je gevoel laat zien en erover vertelt. Dat je toont wat je behoeftes en verlangens zijn en wat je raakt. Door deze gevoelens, behoeftes en verlangens met elkaar te delen ontstaat er verbinding. En daarmee een klik.
Nu we weten wat de klik inhoudt, is het ook goed te zien hoe je de klik dus kunt creëren. En hoe je kunt zorgen dat je dates zo succesvol worden dat ze eindigen in die leuke duurzame relatie! Hieronder vind je alle ingrediënten die zorgen dat jouw dates succesvol worden.
Natuurlijk, je wilt jezelf zijn tijdens het daten. Het is heel belangrijk dat je je niet alleen maar anders (beter) voordoet dan je bent. Dat zorgt er alleen maar voor dat je daarna constant op je tenen moet lopen en constant bang bent om door de mand te vallen.
Echter, het wordt tegelijkertijd wel een stuk gemakkelijker als je eerste indruk goed is. En dat je die niet “verpest” omdat je juist niet jezelf bent, maar bijvoorbeeld te zenuwachtig, te krampachtig, te arrogant, teveel met jezelf bezig of te afstandelijk. Dus kijk de ander goed aan, toon interesse, zet een brede glimlach op. Luister echt naar wat de ander zegt.
Daarnaast is het uitstralen van zelfvertrouwen een belangrijke factor als het gaat om een goede eerste indruk. En die uitstraling kan je met een beetje oefening al snel verbeteren. Kortom, als het jou lukt die eerste minuten van je date jezelf met zelfvertrouwen te presenteren en échte interesse te laten zien in de ander, dan heb je al een belangrijk ingrediënt voor die eerste klik te pakken.
We zeiden het al: Als het om relaties gaat, verlangen we onbewust heel sterk naar herkenning. Dat geeft ons een vertrouwd en veilig gevoel en draagt daardoor bij aan “de klik”. Zoek dus op bijvoorbeeld een datingsite of – app iemand die veel overeenkomsten met jou heeft. Daarnaast helpt het dat wanneer je een date hebt, je op zoek gaat naar overeenkomsten en daarover praat. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hobby’s, werk, wonen, sport, reizen of opleiding. En het werkt helemaal krachtig als je niet alleen práát over wat je gemeenschappelijk hebt, maar hierbij ook je kwetsbaarheid toont. Dus praat over dezelfde passies, dromen of verlangens die je beide hebt en je krijgt als snel een geweldige tijd (en klik) samen.
Uit onderzoek blijkt dat jezelf echt laten zien door je kwetsbaar op te stellen, een van de krachtigste manieren is om een band met een ander te versterken. En dat je ook tijdens het daten de band enorm verdiept als je gevoelens en emoties met elkaar deelt.
Vaak ontwikkelen mensen een zogenaamd masker, waarvan ze denken dat de ander, in dit geval hun date, dat van ze wil zien. Ze proberen zich bijvoorbeeld altijd groot te houden, willen laten zien dat ze succesvol, krachtig en perfect zijn. Toch houden we eigenlijk helemaal niet van perfecte mensen. En zorgt teveel perfectie, en alleen maar succesverhalen, er juist voor dat er geen verbinding tot stand komt!
Een ander misverstand is dat “je kwetsbaar opstellen” hetzelfde is als alles vertellen over je verleden of al je eigen slechte kanten over de ander uitstorten. Dat is beslist niet het geval. Kwetsbaar opstellen betekent dat je je pantser laat zakken. Dat je je gevoelens en behoeftes aan anderen durft te laten zien. En dat je durft te benoemen hoe het tussen jullie is.
Door bijvoorbeeld te zeggen dat je best zenuwachtig was voor de date, laat je al je ware gevoelens zien. Je zorgt daardoor dat de ander ook gemakkelijker zijn gevoelens uit. Zo ontstaat meer verbinding, en dus een klik!
Om je open en kwetsbaar op te stellen, is veiligheid een absolute voorwaarde. Als mensen zich niet veilig voelen zal er dus nooit een klik ontstaan. Veiligheid heeft onder andere te maken met een prettige omgeving. Probeer dus af te spreken met je nieuwe date op een niet te drukke, sfeervolle plek waar je niet te veel gestoord wordt. Maar veel belangrijker nog, veiligheid heeft te maken met jezelf kunnen zijn zonder dat de ander over je oordeelt. Veiligheid gaat over zorg voor de ander. Dat je je gevoel kunt laten zien terwijl de ander daar ontvankelijk en begripvol op reageert. Wacht dus niet tot die sfeer er is, maar zorg zelf dat die sfeer ontstaat!
Naast veiligheid is het natuurlijk ook belangrijk dat er wat (seksuele) spanning ontstaat. Alleen maar veiligheid is misschien wat saai. En seksuele aantrekkingskracht kun je deels zelf creëren. Zorg bijvoorbeeld dat je humor gebruikt, een prikkelende opmerking maakt en af en toe wat risico neemt in je onderwerpen. Maak ook complimenten. Gebruik flirtsignalen. Raak de ander af en toe even aan. Straal zelfvertrouwen uit. Allemaal ingrediënten om die klik te krijgen!
Merk je dat je dates nooit verder komen en dat die klik nooit tot stand komt, kijk dan nog eens kritisch naar je eigen gedrag en kijk of je alles uit je dates haalt. De 10 fouten om tijdens een date nooit meer te maken helpen je daarbij. Daarnaast kun je kijken of andere dingen je tegenhouden: ben je misschien onderliggend angstig en houd je daarom alles af?
Zoniet, concentreer je dan op bovenstaande zaken. Wij hebben gezien dat als er 1. voldoende overeenkomsten zijn (ook in normen, waarden en relatiewaarden), 2. er aantrekkingskracht aanwezig is of gecreëerd wordt én 3. mensen zich echt open durven te stellen en verbinding durven te maken in al hun kwetsbaarheid, niets meer in de weg staat voor een fijne klik en uiteindelijk een fijne duurzame relatie!
Kom je ondanks alle tips toch niet van het daten naar een vervullende duurzame relatie? Blijf dan niet langer aanrommelen en zoek een professionele coach die jou laat zien wat je anders kunt doen om de stap te maken van het daten naar een fijne liefdevolle duurzame relatie. Om jou hierbij goed te kunnen ondersteunen hebben wij het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” ontwikkeld. Hierbij krijg je alle inzichten en tools om het zo aan te pakken dat jij wel die fijne relatie krijgt. Vele honderden singles gingen je voor en hebben nu een fijne duurzame relatie. Kom langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (5)