BLOG Coach Hans: Te mooi om waar te zijn? Net5

Zit jij ook dinsdagavond tekenkrommend voor de TV naar het Net5 programma “Te mooi om waar te zijn” te kijken? Als ik single was, zou ik last krijgen van plaatsvervangende schaamte. Zeven good looking singles samen in een huis, door een singlecoach begeleid met als doel een relatie te krijgen. Na 2 afleveringen en een week sessies zijn ze nog niet heel veel opgeschoten.

De lijst met selectiecriteria wordt alleen maar langer

De coach probeert ze inzicht te geven in hoe onzinnig hun oneindige lijst met selectiecriteria is. In plaats van dat die lijst korter wordt, neemt hij bij de meeste singles alleen maar toe! Meestal is het voor een singlecoach niet zo moeilijk iemand inzicht te geven in de zin en onzin van eisenlijstjes. Een vraag als “Wat heb jij zelf dan wel niet allemaal aan de ander te bieden?” doet vaak al wonderen.

Statistiek helpt!

Als die vraag nog niet voldoende is, wil wat statistiek ook nog wel eens helpen. Hoeveel % van de single vrouwen is hoger opgeleid? Ga maar eens uit van 40%. En welk deel van die 40% leeft heel gezond? Zeg eens een kwart. Dan hou je na 2 eisen nog maar 1 op de 10 over. Als je nog 20 van dit soort eisen eraan toevoegt, kun je al snel je zoekgebied uitbreiden tot onze hele planeet, want de kans dat er een single vrouw is in Nederland die aan de eisen voldoet is dan al wel heel erg klein.

Het draait om relatiewaarden

Waar het natuurlijk echt om draait, is dat waar je echt gelukkig van wordt met de ander. De juiste schoenen, die geweldige baan en exact de goede lengte zorgen daar echt niet voor. Dan kun je het beter gaan zoeken in relatiewaarden tussen twee mensen, zoals respect voor elkaar, een goed gesprek, echt contact of elkaar stimuleren. Als je aan mensen vraag waarom ze gelukkig waren met iemand anders, krijg je altijd dat soort relatiewaarden terug.

Niet te snel a.u.b.

Meestal beseffen mensen na bovenstaand voorbeeld vrij snel dat de eisenlijstjes die meer dan 10 eigenschappen bevatten, zinloos zijn. Het loslaten daarvan is echter een tweede. Maar dat de singles in het Net5 programma zo hardleers zijn heeft misschien ook te maken met wat wij kijkers willen:  Het zou toch jammer zijn als we ons niet nog wat langer kunnen ergeren aan die lange eisenlijsten van die onrealistische singles! Ik hoop echter dat de singlecoach later in het programma wat meer hulp kan gaan bieden om de singles de kans te geven hun eisen bij te stellen en hun partner toch te vinden. Tot die tijd blijf ik me lekker ergeren! Arme singles…

Hans Gierkink

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Meer over coaching

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved