6 juni | 2018

Test bindingsangst en verlatingsangst

Doe onze test en ontdek of jij kenmerken hebt van bindingsangst of verlatingsangst. Krijg op basis van de uitkomst op jou afgestemde tips en adviezen over hoe je met je bindingsangst of verlatingsangst om kan gaan.

Voel jij je benauwd tijdens het daten of in een relatie? Heb je snel last van twijfels? Of denk je juist na twee dates al aan trouwen en kinderen krijgen? Bijna niemand weet dat onder deze gevoelens en gedachten vaak iets onderliggends schuil gaat. En dat is: bindingsangst of verlatingsangst! Bij bindingsangst denken we al snel aan de casanova die zich aan geen enkele vrouw wil binden. En bij verlatingsangst aan de jaloerse en claimende vrouw die haar partner geen moment alleen laat. Maar dat is maar één van de vele verschijningsvormen. Tijd voor een test die laat zien of jij ook verschijnselen van bindingsangst of verlatingsangst hebt!

Heb jij last van bindings- of verlatingsangst?

Ontdek of jij bij het daten of in een relatie last hebt verlatingsangst of bindingsangst.

Bindingsangst en verlatingsangst zijn moeilijk te herkennen

De werkelijkheid ligt een stuk genuanceerder. Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Echte angstgevoelens zijn misschien nog gemakkelijk te herkennen, maar wat als je de angst meteen wegdrukt en je in plaats daarvan gaat twijfelen of niets meer voelt? Vaak komen bindingsangst en verlatingsangst tot uitdrukking in subtiele gevoelens van twijfel, behoefte aan bevestiging, benauwdheid of een bepaalde onzekerheid bij het daten in relaties. Hierbij denk je niet meteen aan bindingsangst of verlatingsangst. Het is dan gemakkelijk om te denken dat het aan de ander ligt en dat je gewoon niet bij elkaar past! Daarom is het invullen van onze test van belang om een goed inzicht te krijgen of je last hebt van bindingsangst of verlatingsangst of dat je echt niet bij elkaar past.

40% van de Nederlanders heeft last van bindingsangst of verlatingsangst

Stel je eens voor dat je deze verschijningsvormen van bindingsangst en verlatingsangst herkent en dan kritisch naar je eigen gedrag zou kijken. Dan zou dit heel veel van jouw teleurstellende ervaringen ten aanzien van daten en relaties kunnen verklaren. Veertig procent van de Nederlanders heeft dusdanig veel last van bindingsangst of verlatingsangst dat hen dit hindert bij het aangaan van een relatie. Maar het overgrote deel heeft nog nog nooit een test ingevuld en is zich hiervan dus niet bewust. Ben je boven de 35 jaar en het vlot niet zo met het vinden van die ware? Dan is de kans groot dat jij ook bij die veertig procent behoort.

Hoor jij ook bij die 40% met bindingsangst of verlatingsangst?

Wij hebben inmiddels vele honderden mensen met bindingsangst en verlatingsangst in onze praktijk gehad. Op basis hiervan hebben we in een test ontwikkeld met de meest voorkomende uitingsvormen van bindingsangst en verlatingsangst. De onderstaande test kun je online invullen.

Heb jij last van bindings- of verlatingsangst?

Ontdek of jij bij het daten of in een relatie last hebt verlatingsangst of bindingsangst.

Nadat je de test hebt ingevuld krijg je in je mailbox gelijk een uitgebreide, persoonlijk op jouw afgestemde, rapportage. Hierin staat waar jij mogelijk tegenaan loopt en belangrijker: hoe jij die belemmerende verlatingsangst of bindingsangst te lijf kan gaan!

Benieuwd naar welke items van bindingsangst en verlatingsangst je in de test vindt? Hieronder staan al enkele kenmerken van bindingsangst of verlatingsangst. Komen twee of meer kenmerken je bekend voor? Mogelijk heb je last van bindingsangst of verlatingsangst. Doe de test en lees wat je eraan kan doen!

Lees hier een selectie uit de test: kenmerken van bindingsangst

  1. Je bent al heel lang alleen en doet weinig serieuze pogingen iemand tegen te komen. Je hebt nog tijd genoeg. Van jou hoeft het allemaal niet zo nodig. Als het komt dan komt het, en anders niet. Meestal “komt het dus niet …”.
  2. Omdat je niemand bent tegengekomen die het echt is ben je al heel lang alleen. Je hebt misschien wel af en toe korte dates of kortstondige relaties, maar de ware zit er niet bij. Je wordt niet snel verliefd of merkt al snel dat dit het niet helemaal is.
  3. Je bent heel kritisch. Je date wel maar, eventueel na een korte periode van enthousiasme, zie je dat deze persoon niet voldoende bij je past. Tot een serieuze relatie komt het niet vaak. Er is altijd wel iets mis aan de man of vrouw waarmee je aan het daten bent. Vooral als het te intiem wordt, zie je opeens allerlei dingen waardoor de ander veel minder aantrekkelijk wordt.
  4. Je partner wil je niet te vaak zien. Elke week een paar keer afspreken? Je wordt gek bij alleen het idee al. Al die verplichtingen! Je vindt het veel prettiger elkaar zo af en toe eens te zien, gewoon rustig aan.
  5. Je vindt het moeilijk om je open op te stellen. Uitgebreid over je gevoelens praten, je kwetsbaar opstellen en je gevoelens laten zien in een relatie is niet aan jou besteed.
  6. Je blijft twijfelen of je partner wel de ware is. Vaak komt de twijfel opzetten, bijvoorbeeld als je met andere leuke mensen samen bent geweest of als je partner niet leuk gereageerd heeft. Je vraagt je regelmatig af dit wel de ware is en of je het niet beter uit kunt maken.
  7. Je wilt liever niet teveel aan een gezamenlijke toekomst denken. Bij het idee van een toekomst met een vaste partner krijg je het benauwd. Je wilt je niet graag committeren aan verplichtingen als de ouders van de ander ontmoeten of een lange vakantie samen. Laat staan dat je over toekomstplannen wilt nadenken zoals samenwonen of trouwen.
  8. Je hebt nog nooit echt een langdurige stabiele relatie gehad. Door één of meerdere van de bovenstaande kenmerken is de kans groot dat je nog nooit echt een langdurige stabiele relatie gehad hebt.

Lees hier een selectie uit de test: kenmerken van verlatingsangst

  1. Als je iemand hebt ontmoet ben je constant met hem/haar bezig. Je denkt heel veel aan hem/haar. Dit kan ten koste van andere bezigheden gaan. De tijden tussen de momenten dat je elkaar niet ziet of geen contact hebt, voel je je veel minder gelukkig.
  2. Je bent snel en veel verliefd, en bent graag meteen intiem met de ander. Je stort je er graag helemaal in. Je wilt graag meteen zoveel mogelijk samen zijn met de ander en de ander zo snel mogelijk helemaal kennen.
  3. Je bent bang dat als de ander je echt leert kennen, hij/zij jou niet meer leuk zal vinden. Daarom zet je alles op alles om zo leuk mogelijk over te komen. Je durft weinig te laten zien wat je echt vindt of voelt, uit angst dat je de ander wegjaagt.
  4. (Potentiële) partners nemen vaak na een tijdje afstand. Hoewel het eerst leuk is, merk je dat de ander na een tijdje afstand neemt. Daar wordt je heel onrustig en onzeker van.
  5. Je fantaseert al vroeg in de relatie over de toekomst. Je denkt al snel aan volgende stappen in de toekomst, zoals samenwonen en trouwen.
  6. Je vindt het niks als de ander weggaat. Het liefst breng je zoveel mogelijk tijd samen door. Als de ander zijn/haar eigen plan trekt, voelt dat al snel als een afwijzing. Je bent bang dat de ander geïnteresseerd raakt in iemand anders.
  7. Je wilt veel aandacht van de ander. Als de ander zijn of haar aandacht aan andere mensen geeft terwijl jij erbij bent, voel je je al snel tekort gedaan.
  8. Wanneer de ander niet reageert op je belletje, mailtje of smsje, dan denk je dat hij/zij niks meer met je te maken wil hebben. Je reageert zelf altijd direct op berichtjes van de ander. Hoe meer berichtjes hoe beter. Als de ander niks van zich laat horen voel je je slecht en onzeker. Als het te lang duurt denk je dat de ander je niet meer wil.
  9. Je hebt veel bevestiging nodig. Je wilt steeds bevestiging in de vorm van aandacht, complimenten en lieve woordjes. Je voelt je erg ongelukkig en afgewezen als je dat niet heel veel krijgt. Als je iets te lang geen bevestiging meer krijgt of je hoort even niks meer van de ander, denk je al snel het ergste.

Herken je meer dan twee kenmerken?

Heb je bij bindingsangst en/of verlatingsangst twee of meer van de kenmerken herkent? Merk je dat dit jou of je date/partner hindert bij het aangaan van een relatie? Kijk dan eens kritisch naar jezelf en ga met jezelf aan de slag. Vul dan de test helemaal in en krijg in je mailbox een uitgebreid rapport met op jou afgestemde adviezen. Wij hebben inmiddels vele singles geholpen met het hanteerbaar maken of overwinnen van hun bindingsangst of verlatingsangst.

Bindingsangst of verlatingsangst en de behoefte om dit op te lossen?

Laat de test zien dat je duidelijke hinder hebt van bindingsangst en/of verlatingsangst? En heb je de behoefte om dit op te lossen omdat jij ook een vervullende relaxte relatie wilt zonder gedoe? Voor jou hebben we ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” ontwikkeld. In dit coachingsprogramma gaan we samen aan de slag om bindingsangst en/of verlatingsangst definitief op te lossen. Wij begeleiden op die manier al jaren singles met dit thema, en weten uit ervaring: je kunt het overwinnen! Wacht niet langer en kom langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (4)