Thijs: ik wilde anderen geen pijn meer te doen

Waar liep je vast in het verleden bij het vinden of vasthouden van een relatie?

Thijs, consultant/ communicatiespecialist, heeft het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” gevolgd. Hij is in verband met zijn bindingsangst door coach Meinou begeleid naar een vervullende relatie en vertelt over zijn ervaringen.

Als het om relaties ging lukte het mij in het verleden niet om het überhaupt langer vol te houden dan drie dates. Daarna was ik eigenlijk al weg. Ik pakte het niet serieus aan en ging dan scharrelen.

De reddersrol

Als ik het een keer langer uithield en wel een relatie aanging, dan zocht ik voornamelijk meisjes uit waar ik voor kon zorgen. Ik nam een soort reddersrol op me. Dat vond ik in eerste instantie fijn omdat dat me een positie gaf waarin ik gewaardeerd werd.

Er werd een beetje naar me opgekeken, zeg maar. Maar vervolgens zorgde dat er ook voor dat de relatie steeds ongelijker werd. Ik merkte dan na een tijdje weer dat ik niet werkelijk kon zorgen voor iemand anders. Natuurlijk, dat kan die ander alleen zelf. Dan verdween mijn gevoel voor haar.

Angst om teleur te stellen

Daarnaast dacht ik in die relaties ook veel te veel na over hoe het een jaar later zou zijn. Dat voelde niet goed en dat wat dan een reden om het uit te maken. En dat vond ik ook heel vervelend voor de ander. De meisjes waar ik een relatie mee had, hadden vaak last van verlatingsangst, waardoor het voor hen een extra grote klap was. Waardoor ik me dan weer schuldig voelde. En ook weer bang werd om iets nieuws beginnen. Want ja, stel dat ik de volgende weer teleur moest stellen en weer een hart zou breken. Daarom hield ik een relatie ook op afstand.

Ook al angst bij de eerste stap

Door het coachingsprogramma kwam ik erachter dat dit patroon zich ook in het klein steeds herhaalde. Tijdens de flirtworkshop bijvoorbeeld kwam ik erachter waarom ik zo weinig flirtte en op iemand afstapte. Ik merkte ik dat ik niet bang was om afgewezen te worden, maar dat ik juist bang was dat zij mij dan te leuk zou vinden. En dat ik daar dan iets mee zou moeten. Die angst kwam dus in het klein omhoog als ik iemand tegenkwam, en in het groot als ik langer met iemand samen was.

Waarom ben je naar een singlecoach gegaan?

Ik had over singlecoach Meinou gehoord via mijn moeder, haha. Die kwam eerst met het boek “Liefdesbang” aanzetten, en gaf later de tip om dit te gaan doen. Eerst dacht ik: “Nee, dat is helemaal niet nodig! Ik heb gewoon pech en dat komt wel goed”. Dat duurde nog driekwart jaar. Maar toen realiseerde ik me: “Ik ben nu meer dan zeven jaar single. En het lukt me telkens niet. Dan moet het wel ergens ook aan mij liggen, in plaats van aan de buitenwereld. Dus laat ik daar dat maar eens onderzoeken.”

Het heeft dus even geduurd voordat ik aan mezelf toegaf dat ik bindingsangst had. Maar het boek had ik in een week uitgelezen en daarna had ik ook meteen een afspraak ingepland. Ik was misschien zelfs iets te leergierig. Ik dacht: “We gaan dit even in een maand oplossen en dan ben ik er weer klaar mee, haha.“

Waarom koos je voor singlecoach Meinou?

Ik vond het fijn dat ik eerst een vrijblijvend gesprek kon hebben. En ik had wel gezocht naar andere coaches om dit gebied, maar dat waren veel eenmanszaakjes. ik zag dat jullie site gewoon een professionele site was, met veel positieve recensies en veel reacties. En dat jullie het gewoon professioneel aanpakken, dat gaf vertrouwen. Ik dacht: “Meinou heeft dit al honderdduizend keer gedaan. Als ik het echt goed aan wil pakken, dan moet ik dit gewoon doen!“

Waar heb je aan gewerkt? En wat is er veranderd?

Overtuigingen loslaten

Het eerste waar ik aan gewerkt heb zijn mijn overtuigingen. Die zaten mij heel erg in de weg. Ik was heel erg aan “grootdenken” zoals Meinou het noemde. Gedachten als “Hoe gaat het dan over dertig jaar?” “Is dit wel de juiste?” “Bestaat de ware wel voor mij?” En ook “Liefde hoort altijd vanzelf te gaan.” Ook al wist ik rationeel dat dat wel anders zat, zo bleef ik er toch in staan. Dus heb ik eraan gewerkt om die overtuigingen los te laten. Mijn houvast was daarbij “de relatiewaarden”, die hielpen mij om bij de realiteit te blijven.

Mijn gevoel toelaten

Vervolgens heb ik heel erg aan mijn gevoel gewerkt, wat veelal afwezig was. Ik heb mijn gevoelens leren toelaten. Toen ik dat deed merkte ik opeens ook dat er daadwerkelijk angstgevoelens zaten die ik nog niet eerder had opgemerkt. Dat ik dat eerder nooit voelde was ook de reden was dat ik nooit echt geaccepteerd dat ik bindingsangst had. Omdat ik geen angst voelde, geloofde ik het ook niet echt.

Dus het was een hele grote realisatie toen ik dat ook daadwerkelijk kon voelen. Eigenlijk één van de grootste realisaties die ik heb gehad. Ik heb er met Meinou aan gewerkt om die gevoelens toe te laten, groter te maken en te accepteren. En daar ook compassie voor te hebben. Ik doe die oefeningen nog steeds als het teveel wordt. Even zitten, ogen dicht en toelaten. Dit heeft me enorm geholpen.

Door de zure appel heen bijten

Het derde wat me erg geholpen heeft is het advies om vol te houden juist als het even moeilijk wordt. Toen ik het weer met een meisje na drie dates wilde uitmaken, confronteerde Meinou me met het feit dat het voor mij altijd juist na 3 dates lastig werd. Ze zei ”Het zijn nu je bindingsangstgevoelens die te veel worden, waardoor je gevoel weg is. Als je nu even doorzet, even door de zure appel heen bijt, komt het wel weer terug.”

Dat was ook een hele grote realisatie, iets waar ik nog nooit eerder over na had gedacht. Ik dacht altijd: ”Mijn gevoelens zijn weer weg, dus dat was het weer. Doei!” Nu ging ik er doorheen. Dat was echt een paar dagen heel moeilijk. Ik had veel stress, sliep slecht en zat alleen maar in mijn hoofd. Maar daarna was dat weg en voelde het weer goed. Dus dat was ook heel fijn om te merken. De zon scheen weer!

Het resultaat

Ik ben allereerst bewust geworden van wat bindingsangst is, en wat de normale gevoelens van spanning zijn in de liefde. Ik kan die twee nu onderscheiden en met het deel van bindingsangst omgaan.

Dat heeft erin geresulteerd dat ik nu al een tijd leuk aan het daten bent. En dat voelt echt heel anders. Ik had het er laatst nog met haar over, want zij herkende het ook. Vroeger had ik óf heel intense gevoelens van verliefdheid, een roze wolk zeg maar, óf ik voelde niets. Dat waren echt twee uitersten. En ook in het geval van de roze wolk ging dat gevoel weg en ging het uiteindelijk mis natuurlijk.

Nu voelt het heel anders omdat het veel meer in het midden zit. Ik heb geen hele sterke verliefde gevoelens, maar voel me wel heel goed bij haar. Soms zit ik even naar haar te kijken en dan denk ik “wat is het toch een prachtig persoon”. En soms speelt de bindingsangst weer even op en denk ik “Wie is dit eigenlijk?” Maar er zit onderliggend wel een soort rustig goed gevoel van.. tja lastig te omschrijven.. dat ik content ben? Ik heb het idee dat dit serieus kan gaan worden. Maar we vinden het ook allebei fijn om dat nog te laten voor wat het is. De focus is op het nu. Ik heb zin om haar te zien. En als dat toch even niet zo is, is dat ook prima. En dat is zoveel rustiger!

Hoe heb je het coachingsprogramma ervaren?

Het coachingstraject zit helemaal top in elkaar! Heel duidelijk dat het gewoon helpt. In een half jaar heb ik gewoon mijn doel bereikt. Van tevoren had het me niet verbaasd als het niet zou zijn gelukt, het zijn toch interne processen die je moet veranderen. Maar zoals ik zei heb ik een paar grote realisaties gehad en mijn doel bereikt. Ik geef het coachingsprogramma gewoon een tien!

Ook de trainingen waren top trouwens, die sloten enorm aan. Ik raad ook mensen die twijfelen aan om die echt te volgen. Ze waren echt een belangrijke toevoeging en mij hielpen ze echt het vertrouwen te geven dat ik het kon.

Coach Meinou

Wat ik aan coach Meinou fijn vond is dat ze, net als het traject, heel stevig staat. Ook in haar kennis en ervaring. Het is gewoon duidelijk dat ze bindingsangst en verlatingsangst door en door begrijpt. Ze heeft al heel veel verschillende situaties meegemaakt, met veel verschillende mensen, en ja dat merkte ik ook.

Elke keer als ik met een vraag zat kreeg ik daar antwoorden op. En niet alleen een antwoord, maar ook het antwoord waar ik inderdaad echt iets mee kon. Het klopte gewoon bij mijn situatie. Dat vond ik echt top. Achteraf had ik misschien gewild dat het me iets minder als een cadeautje aangereikt werd, dat ze me iets meer had laten zweten en nadenken. Dat is wel mijn feedback.

Heeft het coachingsprogramma naast een nieuwe relatie nog op andere vlakken iets opgeleverd?

Vooral de manier waarop ik mijn gevoelens kan toelaten en daarmee om kan gaan. Dat is natuurlijk op veel meer vlakken toe te passen. Dus dat is wel een les die ik meega nemen voor re rest van mijn leven.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved