Tien voordelen van de “Saaie man”

Verveelde man zappend op de bank

Er zijn veel hetero vrouwen die helemaal gaan voor de “spannende man”. Maar meestal eindigt het met veel ellende en verdriet. Omdat die spannende man ook veel spanning inbrengt op andere punten. De “saaie man” biedt daarentegen heel veel voordelen. In dit artikel laten we zien waarom die spannende man zo aantrekkelijk lijkt, maar het echt niet is. En zetten we de voordelen van de saaie man op een rijtje.

“Goedemorgen Amber, wat kan ik voor je doen?”

Amber: “Ik wil het nu toch echt uitmaken met Max. Hij is toch zo ongelofelijk saai…” Dit was niet de eerste keer dat Amber een man aan de kant wilde zetten die in haar ogen saai was. En Amber is niet de enige. Veel van onze klanten, en vooral vrouwen, daten niet verder met een man, of stoppen een relatie, omdat ze een man saai vinden. Terecht? Of toch niet?

Die saaie man zappend op de bank?

Met Amber hadden we gelukkig afgesproken dat ze eerst even zou bellen voordat ze een serie dates of beginnende relatie zou stoppen. We vroegen haar wat het probleem was: Zit hij alleen maar te zappen op de bank? Lopen de gesprekken niet? Doen ze geen leuke dingen samen? Maar nee, niets van dat al. Amber had wel een andere uitleg: “Hij triggert me niet echt. Ik hoef niet voor hem te werken. Ik weet precies waar ik met hem aan toe ben. Dat is gewoon saai!”

Wel spanning, geen duurzame relatie…

De mannen waarmee Amber vóór Max aan het daten was, waren absoluut niet saai. Ze waren vaak heel mannelijk en een tikkeltje mysterieus. Ook straalden ze veel zelfvertrouwen uit. Ze hadden charme en wisten wat een vrouw nodig had. Wat wil een vrouw nog meer? Er was één probleem: er kwam nooit een fijne duurzame relatie uit. Zelfs een jaar na de eerste date was het nog spannend. Zo spannend dat Amber er niet op kon vertrouwen of hij met de Kerst bij haar was… of bij een andere vrouw.

Spanning = uiteindelijk veel ellende en verdriet

We maken dit vaak mee: vrouwen die helemaal gaan voor de “spannende mannen”. Maar meestal eindigt het met veel ellende en verdriet. Omdat die spannende man ook veel spanning inbrengt op andere punten. Bijvoorbeeld of hij wel met je wil afspreken, of hij zich wel wil verbinden of dat hij het ook spannend heeft met andere vrouwen. Daarom is het goed ook eens wat serieuzer naar die “saaie man” te kijken. Hieronder zetten we de 10 belangrijkste voordelen van de “saaie man” op een rij voor het aangaan van een liefdevolle duurzame relatie!

1) De saaie man houdt zich aan zijn afspraken

Uiteraard is het best wel spannend om de hele middag nerveus naar je telefoon te kijken of hij toch niet jullie romantische diner afzegt. Maar is het toch niet veel fijner als je gewoon weet waar je aan toe bent? Best fijn dat als “de saaie man” een afspraak met je maakt, hij (bijna nooit) afgezegd wordt!

2) Je hoeft niet hard voor hem te werken

Natuurlijk is het veel spannender als je met drie andere vrouwen om een man moet vechten en jij uiteindelijk de strijd wint. Maar meestal is deze spannende man “een wisseltrofee” die je maar kort houdt. Bij “de saaie man” weet dat hij voor jou gaat. Hij wil je!

3) Hij speelt geen spelletjes

De spannende man doet jou geloven dat hij helemaal voor je gaat… totdat hij seks met je heeft gehad. Waarna je vervolgens dagen in spanning afwacht of je nog iets van hem hoort. Is dat de spanning die je zoekt? De “saaie man” speelt geen spelletjes, behalve misschien de Kolonisten van Catan of Monopoly. En die zijn toevallig weer helemaal in!

4) De saaie man is betrouwbaar

Een spannende man levert regelmatig een spannende avond en nacht op. Vooral als hij weer eens een avondje alleen op stap gaat en jou in onwetendheid achterlaat over zijn bestemming en doelen. Als je het met de Engelsen over “spannende mannen” hebt, roepen ze al snel: “A man is only as faithful as his options”. Een “saaie man” kun je met een gerust hart in z’n eentje of met z’n vrienden op stap laten gaan. Hij blijft jou trouw en is niet gericht op het “veroveren” van andere vrouwen. Dan kun jij met een gerust hart een avondje met je vriendinnen op stap!

5) Je hebt minder stress

Al met al roept die spannende man veel stress op. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. De gemiddelde vrouw van tegenwoordig heeft al genoeg stress van haar werk, de kinderen en sociale verplichtingen. Dus die extra stress die een “spannende man” oproept, hoeft er echt niet bij. De “saaie man” zorgt juist voor ontspanning, dus is erg goed voor je gezondheid!

6) Hij is eerlijk en voorspelbaar

Van een vriendin pik je het meestal niet als ze telkens haar beloftes breekt en afspraken in haar voordeel verandert. Waarom dan wel van een “spannende” man? Een “saaie man” doet wat hij zegt, komt zijn afspraken na en houdt zich aan zijn beloftes. Je weet precies wat je aan hem hebt. Je zou het saai kunnen noemen, maar de meeste mensen vinden dit gewoon fijn.

7) Hij heeft commitment voor de langere termijn

Laat je de spannende man achter je, dan mis je wel de spanning van die man die een pakje sigaretten gaat halen en zich misschien pas achttien jaar later weer meldt. Maar hoe leuk is dat? Laten we wel wezen, het commitment van de “saaie man” is toch wel heel ok als jullie samen een huis hebben gekocht. En al helemaal als jullie samen een kindje hebben!

8) De saaie man is open en kwetsbaar

Mysterieuze mannen die moeilijk te doorgronden zijn, zijn uiteraard een spannende uitdaging. Maar vaak blijkt er achter dat mysterie een “hart van steen” schuil te gaan.

De “saaie man” laat wel zijn gevoelens zien en is empathisch ten aanzien van jouw gevoelens. Best prettig als je weet wat er in jouw geliefde omgaat en als hij ook goed met jouw gevoelens omgaat! Bovendien leer je elkaar dan pas echt kennen.

9) Hij gaat de verbinding met jou aan

De spannende man is meestal niet te doorgronden. Praten is meestal niet zijn hobby en teveel emoties vindt hij “gezeur”. Emoties delen en empathie zijn echter heel belangrijk om een diepe gevoelsband op te bouwen. Daardoor ga je je veilig en geborgen bij elkaar voelen en ook aan elkaar hechten. Dat is het fundament van een liefdevolle duurzame relatie.

10) Je krijgt zomaar een fijne liefdevolle relatie met hem

Kortom: doe ons dus maar die “saaie man” met heel veel van deze “saaiheid” die hierboven staat beschreven.

De spannende man triggert “onveiligheid”

Ja, je hebt gelijk. De “saaie man” is misschien iets minder zelfverzekerd, minder mannelijk en charmant en soms een tikkeltje minder goed in bed. Hij geeft je niet continu dat spannende gevoel in je lijf. Hij neemt niet elk moment je gedachten en gevoelens volledig in beslag. En je hoeft je niet continu af te vragen hoe je je moet gedragen om leuk gevonden te worden.

Wat de “spannende man” in feite doet is continu je gevoel van “onveiligheid” triggeren omdat je elk moment door hem afgewezen kunt worden. Dit onveilige gevoel wordt door veel vrouwen verward met “spanning”. Als je meer hierover wilt weten, lees dan iets over hechting of waarom sommige mensen telkens op de verkeerde vallen.

De saaie man is géén nerd of sukkel

Als je op zoek bent naar one night stands of een korte flirt, richt je dan vooral op die “spannende mannen”. Als je daarentegen op zoek bent naar een duurzame liefdevolle relatie gaat er niets boven de “saaie man”. Deze saaie man hoeft dus absoluut geen nerd of sukkel te zijn. Het is vooral een man die eerlijk, integer en respectvol naar jou is.

Spanning zoek je samen buiten de interactie van je relatie

Als je toch behoefte aan spanning hebt, zoek je die lekker samen buiten de interactie van je relatie. Maak samen een trektocht door de wildernis. Verras elkaar regelmatig door elkaar mee te nemen naar een nog onbekende bestemming voor één van jullie. Probeer samen een nieuwe, nog onbekende sport uit. Zoek een moeilijk te kraken escape room of bekijk de engste horrorfilms. Dit soort zaken brengen genoeg spanning in je leven. In een goede relatie speel je niet met elkaars gevoelens en wil je je veilig voelen.

Seksuele spanning

Natuurlijk is er wel een andere spanning die in een relatie heel waardevol is. En dat is seksuele spanning. Die heb je zeker nodig om leuke dates te hebben en een fijne relatie te krijgen. Vind jij je date of beginnende relatie saai omdat die seksuele spanning er net te weinig is? Of ben jij zo’n leuke “saaie man” die soms wat te terughoudend is als het om dit soort spanning gaat? Weet dan dat dit iets is wat je ook deels zelf kan creëren. Natuurlijk spelen ook allerlei fysiologische zaken zoals hormonen en geur een rol, maar met wat goede flirtvaardigheden en door wat meer risico te nemen, kun je seksuele spanning een stuk vaker oproepen dan je denkt!

Hoe kunnen wij je helpen gelukkig te worden met een saaie man?

Heb jij ook genoeg van die spannende mannen die je uiteindelijk alleen maar ellende en verdriet brengen? Heb je wél behoefte aan een liefdevolle relatie met veel rust en harmonie? Gooi dan het roer om! Met onze aanpak van het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” hebben al vele honderden singles een fijne relatie gekregen. In dit coachingsprogramma gaan we samen aan de slag om te kijken hoe ook jij die fijne relaxte relatie kan krijgen zonder continu die stress en negatieve spanning. Zet nu de eerste stap en meld je aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of wil je hierover iets kwijt? Reageer dan hieronder.

7 reacties op “Tien voordelen van de “Saaie man”

 1. Wel leuk om te lezen maar de niet-foute man wordt hier wel als erg saai neergezet…
  Ik kan me als niet-foute maar verder goed verzorgde en leuke man (met wel problemen mbt relaties) wel in enkele punten herkennen maar onbedoeld is dit toch een beetje een ode aan de foute man die zoveel spannender zou zijn en ook nog eens beter in bed. Met name dat laatste bestrijd ik met klem. Daar is daar is ook geen enkel bewijs voor en lijkt me ook totale onzin. Als een vrouw een kick krijgt van onvoorspelbare en onbetrouwbare mannen zegt dat denk ik meer over de smaak en het zelfvertrouwen van de betreffende vrouw dan over de seksuele en andere kwaliteiten van de niet-foute man…
  Wel hoop ik dat vrouwen in zijn algemeenheid weer eens mannen echt gaan waarderen om goede eigenschappen inplaats van foute…

 2. Toen ik dit artikel las dacht ik, ik vind het wel leuk om dit te delen met jullie. Hopelijk kan dat …

  Om een lang verhaal samen te vatten … De relatie met Paul is niks geworden, hij heeft het op een gegeven moment uit gemaakt. Daarna ben ik iets beginnen voelen voor een man waar ik al een tweetal jaar bevriend mee was, we hebben samen gerevalideerd. Hij was blijkbaar al lange tijd verliefd op mij, maar heeft het juiste moment weten kiezen om daar iets van te laten merken. Dan is een periode begonnen waarbij ik op wolkjes gelopen heb. We benoemden niet dat we richting een relatie aan het gaan waren, kusten nog net niet wat maakte dat ik volop kon genieten want het was in mijn ogen nog steeds vrijblijvend. Op een avond hebben we toch gesproken over onze gevoelens ten opzichte van elkaar en meteen daarna begon bij mij de angst weer. Zwaar balen natuurlijk. Ik ben eerlijk geweest en toen merkte ik dat hij kan daar erg goed mee om kan, mij alle ruimte geeft, het niet erg vindt als ik hem met momenten niet zo graag zie of stiller ben. Dat gaf mij veel ruimte, rust en vertrouwen in hem.

  En dan het allerbelangrijkste. Ik kreeg opeens helemaal het mechanisme door wat zich op 1 jaar tijd voor de derde keer herhaalde. Als het serieuzer wordt en ik banger dan begon het afstoten. Ik ging hem in mezelf veroordelen en zag hem niet meer zoals hij is. Ik maakte een doembeeld van hem wat niet klopte met de realiteit. Toen ik dat door had kreeg ik een keuze. Ik zie nog steeds met momenten zijn mindere kanten (wat normaal en goed is), maar reageer daar niet meer op door bang te worden, te gaan denken dat hij geen goede man is voor mij enzovoorts. Ik kan ernaar kijken zoals ik naar alle mensen kijk: ‘als naar een mens, met zijn goede en minder goede kanten’. Iedere keer als ik hem nu na een tijdje weer terugzie bereid ik mij even voor en zeg tegen mezelf: kijk maar met heel rustige en volwassen ogen naar hem (in plaats met de ogen van het bange kind)!

  Toen ik de hoofding van het artikel zag dacht ik: ‘herkenbaar, ik heb hem op momenten ook de stempel ‘saai’ gegeven’. Ik heb nog geluk ook. Het is een hele levenslustige, zachtaardige én heel belangrijk volwassen man. Ik denk dat volwassenheid soms verward wordt met saaiheid, maar dat klopt niet! ?

  Warme groeten,

  Digna

 3. Beste Hans & Meinou,

  Ik vond dit een heel leuk en herkenbaar artikel. Ik mis alleen nummer 4 van de voordelen van een ‘saaie man’. Zijn jullie die vergeten of is die er niet?

  1. Hoi Ramona,
   Oeps, die zijn we vergeten te schrijven. We gaan even goed nadenken wat voordeel 4 is.
   Hsns Gierkink
   Singlecoach

 4. Alain de Botton wijt de afkeer die sommige vrouwen hebben van saaie mannen aan een in de kindertijd moeilijke relatie met hun vader. “We are drawn to people who feel familiar. Very often happiness and familiarity have drifted apart, because the love we knew as children is not a love that was pure of certain unhealthy or troublesome dynamics.” http://www.youtube.com/watch?v=ybOEt11kj0U

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved