Tineke vertelt hoe ze samen met coach Hans haar bindingsangst heeft overwonnen

Tineke kijkt een paar maanden na haar coachingstraject bij coach Hans terug op haar ontwikkeling. We stellen haar een aantal vragen hierover. Lees hier hoe ze haar bindingsangst heeft overwonnen en nu een fijne duurzame relatie heeft.
ervaring singlecoaching

Waar liep je vast in het verleden bij het vinden/vasthouden van een relatie?

Ik paste me altijd te veel aan aan mijn partners. Ik wilde dat hij me leuk vond en gaf daardoor mijn grenzen en behoeftes niet aan. Daarnaast wilden veel mannen geen serieuze relatie met mij. Dan was ‘t een paar maanden leuk maar het ging niet verder en dieper. Hier speelde mijn bindingsangst zeker een rol bij. Daardoor hield ik afstand en trok ook de verkeerde mannen aan.

Waarom ben je naar de singlecoach gegaan?

Omdat ik al een paar jaar aan het daten was en het kwam nooit tot een serieuze relatie. Op een bepaald moment vond ik het genoeg en wilde er wat aan doen!

Waarom ging je met Singlecoaching.nl in zee?

Eigenlijk kwam ik bij Hans omdat hij in de buurt zat en toen bleef ik naar hem toegaan omdat het werkte.

Waar heb je aan gewerkt bij jezelf? Wat is er veranderd? Hoe was het toen je begon, hoe is het nu?

Ik ben meer naar mijn gevoel gaan. Daarvoor zat ik alleen in mijn hoofd, ik was maar aan het denken. Ik ben meer stil gaan staan bij mijn gevoelens en begon deze meer te uiten. Ik ben me kwetsbaarder op gaan stellen. In het begin was het moeilijk, je moet er steeds aan denken om met je aandacht naar je lichaam te gaan en meer bij je gevoel stil te gaan staan. Maar na een paar maanden werd het normaal en wende ik eraan. Ook ben ik bij een paar dates meteen nagegaan of hij aan mijn criteria, zijnde mijn relatiewaarden, voldeed en zo niet, dan stopte ik ermee.  Vroeger ging ik er veel te lang mee door als het niet goed was of niet werkte. Ook het visualiseren van een relatie heeft me erg geholpen.

Hoe heb je het coachingstraject (en de workshops) ervaren?

Hans heeft zeker mijn ogen geopend. Eigenlijk is het heel simpel achteraf gezien, maar je hebt wel iemand nodig die je vertelt wat je fout doet en waar je aan moet werken. In de eerste sessies leer je heel veel en daarna is het veel herhaling omdat het gewoon een aantal dingen zijn die je anders moet doen en die je jezelf aan moet leren. Volhouden dus. Doordat ik het traject deed, werd ik er wel steeds aan herinnerd, dat was fijn. De workshops vond ik echt heel waardevol. Vooral het weekend over bindings- en verlatingsangst. Mooi om te zien hoe dit bij andere mensen ook speelt, leerzame oefeningen die je doet met elkaar, het vertrouwen die er was naar elkaar en de openheid en kwetsbaarheid van iedereen.

Heb je een relatie? Hoe gaat het nu? Wat is het verschil met eerdere relaties?

Ja het gaat heel goed. Het verschil is dat ik na 7 jaar eindelijk weer iemand heb gevonden die voor 100% voor mij gaat en bij wie ik alles kan bespreken.  Ook kan ik het bij hem aangeven als ik wat ruimte nodig heb. Hij begrijpt het allemaal. Heel fijn als er af en toe nog wat gevoelens van bindingsangst de kop op steken.

Wat zorgde voor de omslag dat het opeens wel lukte om de juiste vrouw/man te vinden? Wat is het belangrijkste wat je anders gedaan hebt dan voorheen?

Ik denk dat ik meteen aangaf hoe ik me voelde, wat ik wilde en niet wilde. Dus behoeftes en grenzen aangeven. En me ook van me slechte kant durfde te laten zien. Hij heeft me gewoon geaccepteerd zoals ik ben.

Hebben de dingen die je veranderd hebt je ook nog in andere situaties wat opgeleverd dan alleen in je relatie?

Ja, ik ben denk ik ook wat closer naar mijn ouders geworden.

Wil je weten hoe we jou ook naar een fijne duurzame relatie kunnen begeleiden? Lees dan meer over onze coachingsaanpak.

LEES MEER OVER COACHING

Lees meer praktijkverhalen >

We zijn ook geïnteresseerd in jouw verhaal!

Heb jij ook aan jezelf gewerkt om je te ontwikkelen op het gebied van daten en relaties? Wij (en onze lezers) zijn benieuwd wat jij gedaan hebt en hoe dat heeft gewerkt. Je kunt jouw verhaal hieronder kwijt.

2 reacties op “Tineke vertelt hoe ze samen met coach Hans haar bindingsangst heeft overwonnen

 1. Iets meer dan een jaar geleden heb ik mijn vrouw verloren aan borstkanker.Mijn geloof in de goede God en het de rechtvaardigheid van het lot heeft daarbij een flinke knauw gekregen. Ik leerde een nieuwe vrouw kennen waarop ik verliefd werd. Verder bermerkte ik dat ik angst had om ook haar kwijt te raken. Kwijt raken aan gebrek aan interesse van haar kant of door wat voor oorzaak ook. Ik moest voor mezelf vaststellen dat ik angst had om de relatie aan te gaan. Tegelijk bemerkte ik dat zij ook heel sterk bindingsangst had. Zij heeft vooral de neiging om zich af en toe te moeten afzonderen. Soms heb ik dat ook maar niet zo sterk als zij. Ik uit me heel makkelijk in woorden, zij is gereserveerd. Fysiek is ze wel heel vrij. Wat ik aanvankelijk heel moeilijk vond was dat zij haar familie en vrienden niets wilde vertellen over mij. Ik was een groot geheim. Iets dat ik eigenlijk moeilijk kon vatten en me ook onzeker maakte.Het feit dat ze nooit eens tegen me zei dat ze van me hield, maakte me ook onzeker terwijl er ook veel signalen waren dat ze wel op mij was. Voor mij was dat echt om knettergek van te worden. De twijfel over de relatie sloeg me meermalen om de keel. Reeds lang voordat ze mij kende had ze een reis geboekt naar Indonesie van 3 weken met haar familie (die van mijn bestaan nog niets wist). Inmiddels zit ik in de derde week. In Indonesie is internetcontact of telefooncontact niet vanzelfsprekend en toch hebben we of wel via sms ofwel telefonisch via Whatsapp dagelijks proberen contact te houden. Voor mij was dit een reden om me neer te leggen bij het feit dat zij er vast en zeker een reden voor moest hebben wanneer ze me niet kon sms’en of opbellen. M.a.w. ik kwam tot de conclusie dat ik me eigenlijk gewoon moest overgeven aan vertrouwen in haar hebben. Dat is een kwetsbare opstelling maar voor mij was het ook een eye-opener dat ik alleen mijn bindingsangst kan laten varen door mezelf te overtuigen van haar goede wil: Vertrouwen hebben in haar. Ja, daarmee loop ik het risico dat ik 10 keer zo hard val als ze het vertrouwen zou schenden. Tot nu toe gaat het goed, ik heb mijn vertrouwen bij haar neergelegd en hoop dat zij dat bij mij ook wil doen. Bindingsangst maakt bijna paranoïde eb alleen jezelf volledig geven aan de ander, zonder vertrouwensbeperking is de oplossing. Het is durven je afhankelijk te maken van de ander. Nog steeds moeilijk maar ik denk dat het mij lukt.

  1. Beste Henry,
   Dank voor het delen van je open en kwetsbare verhaal. Ik snap hoe moeilijk je het hebt met deze situatie. Je bent goed bezig en zet mooie stapjes. Ik heb nog wel een tip voor je. Probeer ook met haar te delen hoe jij je voelt en wat haar gedrag met jou doet. Hou het daarbij goed bij jezelf en probeer haar niets te verwijten. Geef ook goed je behoeftes aan. Wat heb jij van haar nodig om je beter te voelen. Als zij meer begrip voor jouw gevoelens krijgt, kun je sneller naar elkaar toegroeien. Als je hier meer van wilt weten, kun je iets lezen over “Geweldloos communiceren”. Veel sterkte en ook geluk!

   Hans Gierkink
   Singlecoach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.