Omgaan met afwijzing: 5 tips om wél te durven flirten en contactleggen

Flirten is een belangrijke vaardigheid als je in contact wil komen met die leuke man of vrouw. Maar veel singles durven niet te flirten. Angst om te worden afgewezen is de belangrijkste oorzaak om het flirten maar te laten. Hoe kun je die angst om te worden afgewezen verminderen? En hoe zorg je dat flirten weer leuk leuk en gemakkelijk wordt? Dat lees je in dit artikel.

“Ik durf best een praatje te maken met een onbekende, maar zodra ik iemand écht leuk vind doe ik niets!” Herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel spontane singles veranderen ineens in hakkelende, blozende twijfelaars als ze iemand willen aanspreken of willen flirten met iemand die ze aantrekkelijk vinden. Om zichzelf niet te kijk te zetten doet de gemiddelde single liever niets. De oorzaak: angst om afgewezen te worden. In dit artikel 5 belangrijke tips om daar overheen te stappen.

flirten tipsAngst voor afwijzing kent iedereen

De angst om afgewezen te worden is niemand vreemd. Mensen zijn sociale wezens en zijn in zekere zin geprogrammeerd om erbij te willen horen. Zonder anderen om ons heen zouden we vroeger niet lang overleven. En ook in onze huidige maatschappij is de behoefte aan een sociaal netwerk groot. Of het nu om collega’s, familie, vrienden of een geliefde gaat: we doen doorgaans ons best om erbij te horen en niet afgewezen te worden. Als die angst om afgewezen te worden alleen te groot is, kan hij ons belemmeren om leuke contacten te leggen. En dus ook het contact met een potentiële partner!

Angst voor afwijzing bij een nieuwe ontmoeting

Misschien heb jij het ook: je staat een avond op een feestje en ziet verderop een leuke man of vrouw staan. Die zou je best willen ontmoeten! Maar onmiddellijk gaat dat stemmetje in je hoofd zich ermee bemoeien: “Die zit echt niet te wachten op een gesprekje met mij!” “Wat ga ik dan zeggen?” “Heb ik wel een interessant gespreksonderwerp?” “Die is vast geen single meer.””En als ik er nu op afga denkt hij of zij vast dat ik wat wil!”

Voor je het weet sta je vastgenageld op je plek. Waar je vervolgens de hele avond blijft. Flirten is het laatste waar je aan denkt. En dus is er weer een kans verkeken op een mooie ontmoeting. De angst voor afwijzing verkleint de kans om een leuke partner te ontmoeten enorm. Dus tijd om hier iets aan te doen! Hieronder vind je 5 tips om met deze angst om te gaan.

Tip 1: Gebruik flirttechnieken

Wat is dat nu voor rare tip denk je misschien. Je flirt juist niet. Omdat je bang bent om afgewezen te worden! Toch is flirten juist geschikt om een rechtstreekse afwijzing te verkleinen en daarom de belangrijkste van onze tips! Door eerst vanaf een afstand oogcontact met de ander te maken, zie je of de ander geïnteresseerd is in contact met jou. Als de ander een paar keer ongeïnteresseerd wegkijkt, kun je er vanuit gaan dat hij of zij niet zo zit te wachten op verder contact met jou. Zonder dat de afwijzing groot is kun je jouw pijlen dan op iemand anders richten. Kijkt de ander echter net iets langer terug, dan kun je er een glimlachje tegenaan gooien. Glimlacht de ander ook, stap dan op de ander af. De kans dat de ander je afwijst is niet groot meer. Flirten is dus ideaal voor angsthazen!

Tip 2: Bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren als je gaat flirten

Bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren. En vind daar vervolgens een oplossing voor. Ben je bang dat je niet weet wat je moet zeggen? Bedenk een paar algemene openingsvragen. “Waar ken jij de jarige van?” of “Wat heb je vandaag gedaan?” kunnen al een aardig begin zijn. Ben je bang dat de ander zegt geen zin te hebben in een praatje? Bedenk hoe je waardig afscheid kan nemen. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Jammer, dan ga ik weer even met mijn vrienden kletsen” of wat brutaler “Jammer, dit was vast een enorm interessant gesprek geworden”. Maar wat is het ergste wat er kan gebeuren? Hoogstens een gênant moment. Tja dat is niet leuk, maar daar kom je echt wel overheen!

Tip 3: Bedenk wat het leukste is wat er wél kan gebeuren bij het flirten

Vaak laten we ons van leuke contacten en flirten afhouden door te denken aan wat er mis kan gaan. We denken veel minder aan wat er kan gebeuren als het juist goed gaat. Misschien heb je een leuk, interessant gesprek. Misschien loopt het contact of de flirt uit op meer. Het vergroot je kans om uiteindelijk een partner tegen te komen in ieder geval enorm. En daarnaast kan het je zelfvertrouwen vergroten. Want je hebt het toch maar gedaan! Genoeg positieve dingen die er kunnen gebeuren als je het risico neemt.

Tip 4: Bedenk wat een afwijzing nu eigenlijk over jou zegt

We hadden het er al over: het moeilijkste vinden de meeste singles om te flirten of contact te leggen met iemand die ze écht leuk lijkt. Maar zeg nu eerlijk: waarom lijkt die ander je écht leuk? Dat is vooral gebaseerd op uiterlijk of een leuke uitstraling. Veel meer weten we meestal op dat moment niet van de ander. En als die ander jou afwijst weet die persoon ook nog niets over jou.

Wat zegt het dan als de ander je afwijst? Misschien dat die persoon meer valt op donker. Geen zin heeft in een gesprek met een vreemde, omdat hij of zij misschien net een rotdag heeft gehad. Niet toe is aan een relatie. Echt jouw type niet is etc. Zonde dus, om die afwijzing meteen als afwijzing van jezelf als persoon te beschouwen.

Advies 5: Oefening baart kunst, ook bij het flirten

Welke mensen zijn meestal het meest succesvol in flirten en contactleggen? Simpel: de mensen die dit het vaakst doen! Net als bij andere vaardigheden baart oefening kunst. En doe dat met behulp van deze tips. De eerste keer is het misschien doodeng en hakkel je er één zin uit, de tiende keer is het al een stuk gemakkelijker. Begin dus met vreemde mensen aan te spreken en kijk eens of je een leuk gesprekje kan hebben zonder dat er verder iets vanaf hangt. Gun jezelf de mogelijkheid om fouten te maken en te leren. Als jij dan die interessante man of vrouw daadwerkelijk tegenkomt, wordt het al een stuk gemakkelijker!

Wil jij nog meer praktische tips?

Wil jij meer oefenen met flirten en contactleggen, leren omgaan met afwijzing en nog veel meer praktische tips? Kom dan naar de workshop “Leer flirten en contactleggen in één middag” .

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved