Hoe vergroot je je zelfvertrouwen op weg naar een relatie?

Hoe succesvol ze ook zijn op andere vlakken, veel singles hebben weinig zelfvertrouwen als het om de liefde gaat. Lees hier hoe drie singles hun zelfvertrouwen in de praktijk hebben vergroot. En gebruik onderstaande praktische tips om steviger te staan in jouw dates en relaties.

Veel singles hebben de zaken goed op orde: een goede baan en een leuk sociaal leven. Geen reden voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar toch kan het ineens anders liggen als het om daten of een relatie gaat. Een aantal mislukte dates of relaties achter elkaar zorgen dat dat stemmetje ineens opkomt: “Er is iets mis met jou!” En velen onder ons hebben in onze jeugd de boodschap opgepikt dat we niet de moeite waard zijn. Als je een liefdesrelatie aangaat kan dat oude gevoel ineens weer de kop opsteken.

Tijd dus om je zelfvertrouwen op het gebied van een date of relatie te vergroten!

Zelfvertrouwen in een relatie vergroten, maar hoe?

Je zelfvertrouwen vergroten, dat wil iedereen wel. Maar hoe doe je dat? Er zijn in dit geval vele wegen die naar Rome leiden. Belangrijk is dat de methode bij jou aansluit. Maar één ding is zeker: het kost tijd, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Jouw overtuigingen dat je niet goed genoeg bent als het om relaties gaat, hebben zich jarenlang in je vastgezet. Dat vorm je niet om in één dag. Begeleiding in de vorm van training, een coach, een online tool of een goede vriend/vriendin kan je helpen het vol te houden. Zoek dus naar de voor jou passende manier, en dan aan de slag! We beschrijven de situatie van drie deelnemers aan onze training “Stevig staan in de liefde” (de echte namen zijn bekend bij de redactie). Hoe kwamen ze binnen en wat heeft hen geholpen?

Susanne vroeg zich af waarom het haar niet lukte en anderen wel
Susanne (34) is een leuke vrouw met een goede baan in het onderwijs. Ze heeft veel vriendinnen. Ze geeft naar de buitenwereld aan dat ze het prima kan zonder relatie. Als ze echter alleen thuis is, voelt ze zich vreselijk alleen en soms zelfs wanhopig. Ze vraagt zich voortdurend af waarom het haar niet lukt om een relatie te krijgen, terwijl de rest van de wereld er zo makkelijk in lijkt te rollen. Is er iets mis met haar, of heeft ze gewoon domme pech? Ergens is ze bang ze dat zij misschien wel nooit een relatie kan krijgen. Nu alweer een vriendin van haar zwanger is, is ze het zat. Ze besluit haar zelfvertrouwen met betrekking tot relaties te vergroten.

Voldoende zelfcompassie

Susanne komt er in de workshop achter dat zij maar weinig zelfcompassie heeft. Zelfcompassie is een belangrijk begrip als het gaat om het vergroten van zelfvertrouwen. In plaats van jezelf voortdurend te veroordelen kun je jezelf aanleren om liefdevoller en begripvoller te zijn naar jezelf. Een belangrijk onderdeel van zelfcompassie is ook dat je beseft dat je niet de enige bent die dit heeft. Alle mensen lijden (op verschillende manieren).

Susanne komt erachter dat ze streng is voor zichzelf en zich daarnaast voortdurend negatief vergelijkt met anderen. Het helpt Susanne om in te zien dat niemand perfect is en dat we allemaal geluk en ongeluk meemaken. Ze beseft bovendien dat haar situatie niet iets is wat alleen haar overkomt. Eer zijn immers bijna driemiljoen singles, waarvan een groot deel zich weleens eenzaam voelt. Dit maakt dat ze er gemakkelijker over kan praten met anderen.

Tip: Praat tegen jezelf alsof je tegen een goede vriend(in) praat. Wat zou je zeggen? Ben je dan ook zo oordelend of merk je dat je milder wordt?

Met Richard voelde niemand een klik
Richard (37) werkt in de ICT, een omgeving waar hij niet veel vrouwen tegenkomt. Ook in zijn huidige sociale leven ontmoet hij voornamelijk mannen. Hij probeert daarom via online daten een leuke relatie te krijgen. Echter, hij krijgt nauwelijks reacties. En als hij dan een keer een date heeft, zeggen de dames al na één date dat ze geen klik voelen. Richard wordt steeds onzekerder. Hij merkt dat hij tijdens de date voortdurend op zichzelf let en met zichzelf bezig is. Iets dat alleen maar negatief werkt. Hij wil graag aan zijn zelfvertrouwen werken.

Zelfverzekerde houding aannemen

Uit onderzoek blijkt dat als je jouw houding aanpast en je zelfverzekerd gaat gedragen, je hersenen dit ook gaan geloven. Al een paar minuten nadat je een zelfverzekerde houding aan neemt, voel je je wat beter én heeft dat een positief effect op anderen. Bijvoorbeeld tijdens sollicitatiegesprekken. En dus ook tijdens dates!

Richard heeft zich na de training aangeleerd een houding van zelfvertrouwen aan te nemen. Hij neemt vlak voor een date een paar minuten een zogenaamde “power-houding” aan. Tijdens de date gaat hij rechter op zitten, neemt hij meer ruimte in, maakt hij meer oogcontact en praat hij duidelijker. Hij is veel meer met zijn date bezig in plaats van op zichzelf te letten. En het werkt: Richard krijgt al in de eerste minuut een andere reactie van zijn dates, wat hem weer meer zelfvertrouwen geeft in de rest van het gesprek. Daarnaast is hij zich bewust van zijn kritische stem en maakt hij deze zoveel mogelijk onschadelijk als deze hem negatieve boodschappen vertelt.

Tip: Loop over straat met een houding vol zelfvertrouwen, ook als je dat op dat moment niet voelt. Wat is het effect na een aantal minuten? En kun je dit vaker toepassen?

Mariëlla wordt onzeker na een eerste date
Mariëlla (45) heeft een drukke baan in de marketing. Zij is redelijk zelfverzekerd als het gaat om daten. Ze weet dat ze een goede indruk kan maken en dat mannen haar snel leuk en uitdagend vinden. Maar daarna begint het pas. Als ze haar eenmaal beter leren kennen en de relatie begint vorm te krijgen, wordt Mariëlla steeds onzekerder. Ze heeft al een paar keer meegemaakt dat de mannen er toch ineens een punt achter zetten en is erg bang dat ze “het weer fout doet”. Ze gelooft diep van binnen dat mannen haar niet moeten als ze haar echt leren kennen. Mariëlla denkt in eerste instantie dat het met haar zelfvertrouwen wel goed zit, maar komt erachter dat zij haar zelfvertrouwen bij de start van de relatie kan vergroten.

Angsten en pijnpunten van vroeger onder ogen zien

Mariëlla herhaalt vaak hetzelfde patroon tijdens het daten. Ze komt erachter dat ze het gevoel heeft zich te moeten bewijzen en is onderliggend bang dat ze niet goed genoeg is.
Vaak komen in relaties pijnpunten van vroeger naar boven. Als je die onder ogen ziet (en zo nodig verder verwerkt), kun je je in huidige relaties anders gedragen en patronen doorbreken.

Mariëlla komt er door de training en wat verdere coaching achter dat ze patronen uit haar jeugd blijft herhalen in haar relaties. Doordat ze bang is verlaten te worden (net zoals ze vroeger heeft ervaren), durft ze zich niet open op te stellen. Ze heeft in eerste instantie vooral een masker op en laat niet zien wie ze echt is. Ze leert dit te doorbreken en raakt steeds meer doordrongen van het feit dat ze een man wil die haar neemt zoals ze is. Hierdoor kan ze zich gemakkelijker open stellen en zichzelf zijn.

Tip: Ga eens na of jij jezelf bent bij de eerste dates of een startende relatie. Als jij veel moeite doet om leuk en aardig gevonden te worden: onderzoek waar je bang voor bent op het moment dat jij jezelf laat zien zoals je bent. Is dit een terechte angst? Zit er een pijnpunt onder van vroeger? Het in een vroege fase uitspreken van wat je vindt, voelt en wilt, helpt enorm om de verbinding aan te gaan.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Gerelateerd artikel:
Meer zelfvertrouwen nodig? Reken af met de interne criticus.
Zeker op je werk, onzeker in een relatie.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved