11 okt | 2021
Lees de nieuwste blogs & artikelen van Singlecoaching en blijf op de hoogte van ons aanbod
Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt regelmatig de nieuwste tips, blogs en artikelen over liefde, daten en relaties in je mailbox.
11 okt | 2021
Als jouw eerste date vaak niet tot een tweede date leidt, dan kan het zijn dat je niet genoeg verbinding maakt. En zonder verbinding geen klik. Hoe je zorgt dat je wel verbinding, en dus wel een vervolgdate krijgt, lees je in dit artikel.
Na uren lang swipen en vele dagen chatten heb je dan eindelijk een date met die leuke vent of die aantrekkelijke vrouw. Aan het eind van de avond ben je dolenthousiast. Jij vond de date super. Je wilt de ander graag snel weer zien. Bij het naar huis gaan spreek je af dat je contact met elkaar opneemt. Hoe groot is de teleurstelling dan als je toch nog een vette afwijzing krijgt…. In het appje staat dat de klik er niet helemaal was. Geen tweede date, balen!
Je ziet er goed uit, hebt een vlotte babbel en je leven goed op orde. Een eerste date krijgen gaat je prima af. Maar toch lukt het maar zelden om naar die tweede date of volgende dates te komen. Laat staan om die fijne relatie te krijgen. Hoe kan dat nou? Vaak hoor je dat het wel gezellig was, maar de klik ontbrak. Of krijg je een of ander vaag excuus waar je niets mee kunt. Het is natuurlijk helemaal niet fijn om steeds afgewezen te worden. Niet raar dat het begint te knagen. En je je begint af te vragen of er iets mis met je is.
Wees gerust: er is niks mis met je. Maar het is wel belangrijk dat je je bewust bent van een belangrijke sleutel om naar die tweede en volgende date te komen. En dat is: écht verbinding maken met de ander. Als je echte verbinding maakt, heb je aan het eind van de date iets samen opgebouwd. En daardoor wil je er vanzelf een vervolg aan geven. Bij sommige mensen gaat het maken van de verbinding vanzelf. Anderen moeten zich daar bewust van worden en er wat moeite voor doen. Hieronder leggen we uit hoe het maken van verbinding werkt.
Voordat we hier op in gaan, gaan we nog even terug naar de basis. Om een fijne eerste date te hebben, is het belangrijk om ook een paar basis “datevaardigheden” onder de knie te hebben. Zo is de eerste indruk die je op de ander maakt van cruciaal belang. Veel mensen beslissen (onbewust) al in de eerste paar seconden of ze de ander leuk vinden. Zorg dus dat je er goed verzorgd uitziet. Geef een stevige hand, kijk de ander goed aan en laat je allercharmantste glimlach zien. Verder is het vooral belangrijk echte, oprechte interesse in de ander te hebben. En als het je dan ook nog lukt om wat lol en humor in te brengen, is dat helemaal mooi meegenomen.
Maar om echt die klik te maken is meer nodig. Het belangrijk om echte verbinding te maken. En echt verbinding maken doe je vanuit je gevoel. Die “ongrijpbare” klik heeft hier alles mee te maken. Geen gevoel van verbinding, geen klik tijdens het daten!
Maar wat is “verbinding” nu eigenlijk? Dat is best moeilijk te omschrijven. Toch is verbinding een basisbehoefte voor ons als mensen. We willen ergens bij horen, iets dat groter is dan wijzelf. Als we verschillen overbruggen, we ons geaccepteerd voelen en het gevoel hebben dat we “samen” zijn, voelen we verbinding. Leuk en aardig, maar hoe doe je dat in een date?
Verbinding maken heeft allereerst te maken met jezelf laten zien. Het beste moment om “de vonk” over te laten slaan, is dan ook als twee mensen hun masker afdoen en muurtjes laten zakken. Dus als twee mensen even echt helemaal zichzelf zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als mensen iets onverwachts meemaken en even helemaal uit hun normale doen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat een man in het restaurant een vrouw met een kop koffie omver loopt. De man schaamt zich, biedt zijn excuses aan, wil de schade weer ongedaan maken. De vrouw is verstoord, voelt zich opgelaten en weet niet zo goed hoe met de situatie om te gaan. Maar toch voelen ze daarna ineens met elkaar verbonden.
Als je vanuit een hoekje in het restaurant het hele tafereel bekijkt, zie je dat ze op dat moment even helemaal zichzelf zijn. Ze doen zich niet beter voor dan ze zijn en laten ook hun echte emoties zien. En juist dat maakt ze aantrekkelijk voor elkaar.
Helaas werkt het niet om nu maar alle leuke mannen en vrouwen omver te lopen in een restaurant, want dan is het onverwachte en spontane eraf. Wat wel werkt is om tijdens die eerste date, en zeker ook daarna, al wat van jezelf te laten zien. En dat doe je niet door het alleen maar over koetjes en kalfjes of over je werk te praten. De echte verbinding maak je door echt te laten zien wat je belangrijk vindt en wat je wilt. En vooral door je gevoel en je emoties te tonen. En dat laatste doe je door je kwetsbaar op te stellen tijdens de date.
Het tonen van die kwetsbaarheid is onder andere zo belangrijk omdat de ander op zoek is naar vertrouwen. Vanuit de oertijd zijn onze hersenen nog zo geprogrammeerd dat we bij iemand die we niet kennen, altijd eerst checken of die ander wel te vertrouwen is. Je wilt bij wijze van spreken te allen tijde voorkomen dat die ander je met zijn oerknuppel een klap verkoopt.
Dat vertrouwen wordt in onze moderne tijd vooral opgebouwd als we zien wie die ander echt is, als we ook zijn of haar kwetsbare kant te zien krijgen. Daarom is het zo belangrijk dat je tijdens je eerste date ook iets van je gevoel en kwetsbaarheid laat zien. En ja, dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen!
Een tweede reden dat het tonen van gevoel en kwetsbaarheid belangrijk is, is dat we verbinding voelen als wij dezelfde gevoelens ervaren als de ander. Als we zien dat iemand geëmotioneerd is, dan zorgen onze spiegelneuronen ervoor dat we dezelfde emotie deels ook gaan ervaren. Daardoor ontstaat empathie en medeleven. En dat zorgt weer dat we ons meer verbonden voelen met de ander.
Alle reden dus om meer gevoel te laten zien tijdens het daten, maar toch houden veel mensen liefst alles onder controle tijdens het daten. Waarom? Vrouwen laten van nature meer dan mannen hun gevoel zien, maar zijn soms zo gekwetst dat ze hier heel voorzichtig mee zijn geworden. Of hebben in hun opvoeding geleerd dat ze vooral door moeten zetten. Mannen hebben in onze maatschappij vaak de boodschap meegekregen dat ze vooral stoer en sterk moeten zijn en hun gevoel niet mogen laten zien. En sommigen hebben dat wel heel letterlijk genomen. Redenen dus genoeg voor sommigen van ons om ons, juist tijdens een spannende gebeurtenis als een date, op de vlakte te houden.
Als we geleerd hebben dat we onze gevoelens maar beter niet kunnen laten zien omdat dat zwak of zeurderig of niet mannelijk is, dan zijn ze vaak ver weg gestopt. We hebben dan weinig contact met ons gevoel. Als mensen vragen wat we voelen, gaan we hard nadenken. De ingang om dan weer te gaan voelen, is ons lichaam. Als we ons op lichamelijke sensaties concentreren in plaats van op onze gedachten, komen de gevoelens gemakkelijker boven. Een goede oefening is om je een paar minuten te concentreren of je lichamelijke sensaties en te kijken waar je spanning voelt. Soms roept ook een herinnering ineens een gevoel op. Als je merkt dat dit echt niet lukt kun je eens overwegen om naar een haptonoom te gaan, die helpt je om die gevoelens weer te kunnen voelen.
Als je je bewust bent geworden van je gevoel, dan is de tweede stap om daarover te gaan praten. Zeker tegen een wildvreemde doe je dat niet snel! Toch is dat precies waar de verbinding met de ander ontstaat. Niets voor niets vragen verslaggevers regelmatig: “Hoe voel je je?” of “Wat ging er door je heen?” Om verbinding te maken met de ander willen we dát namelijk horen, en niet een saai inhoudelijk verslag van een sportwedstrijd.
Het is dan handig om eerst eens te oefenen op vrienden die je vertrouwt, om zo te ervaren dat het eigenlijk best meevalt, je niet uitgelachen wordt en sterker nog: de band vaak beter en dieper wordt.
Maar moet je nu tijdens de eerste date al meteen alles over jezelf vertellen en gelijk de meest emotionele gebeurtenissen uit je leven oprakelen? Zeker niet. Dat is zelfs vaak wat teveel voor een eerste date. Maar wel kun je je voornemen om iets van je gevoel kenbaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld gerust zeggen dat je het afspreken best spannend vond. Of dat je je echt op je gemak voelt bij de ander. Gedurende de tweede date en volgende kun je dan meer en meer vertellen over wat je écht bezighoudt en wat je daarbij voelt. Tenslotte helpt het om tijdens een vervolgdate een spannende activiteit te ondernemen, in plaats van alleen een drankje of een hapje. Hiermee kun je het hetzelfde effect krijgen als eerder omschreven omverloop-incident!
Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en vervullende relatie
Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten! Benieuwd?
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (0)