28 mrt | 2016

Twijfel over je date of relatie: naar luisteren of juist negeren?

Irma twijfelt over haar nieuwe relatie: Ik heb iemand ontmoet en hij is lief, slim, zorgzaam en sociaal. Eigenlijk alles wat ik altijd wilde. Toch twijfel ik constant of hij wel de ware is. Ik denk dat ik niet genoeg voel. Moet ik ermee stoppen?

Misschien herken je je in het verhaal van Irma. In onze coachingspraktijk hebben we vaak mensen die twijfelen over hun beginnende relatie. Ze willen graag weten of wij vinden dat zij het wel of niet moeten uitmaken. Helaas is er geen handboek waarin staat of jouw partner voldoet.

Wel bestaan er verschillende soorten van twijfel. De ene twijfel is meer gegrond dan de ander. In de afgelopen jaren hebben we goed scherp gekregen of twijfel over een (startende) relatie terecht is of niet. Deze inzichten willen we graag met je delen. Dat helpt je om een betere keuze te maken of je juist door moet gaan of beter kunt stoppen.

Wat voor twijfelaar ben jij en belangrijker nog: wat doe je ermee?  Lees hieronder over de verschillende soorten twijfel en ons advies hierbij.

Heb jij alles in huis voor een fijne relatie?

Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en vervullende relatie

1.     Twijfel omdat de relatie écht niet goed is

Misschien twijfel je terecht omdat je merkt dat de relatie écht niet goed voor je is. Omdat je er eigenlijk vooral ongelukkig van wordt. Veel mensen blijven desondanks in een ongelukkige relatie omdat ze bang zijn om alleen te zijn. Of omdat ze bang zijn dat er niets beters voor ze is weggelegd.

Ook in een beginnende relatie kan dit spelen. Sommige singles die lang alleen zijn geweest verlangen heel erg naar een relatie. Ze zijn dan enorm blij zijn dat ze weer iemand hebben die aandacht voor ze heeft. En waarmee ze weer leuke dingen kunnen ondernemen. Alle andere signalen negeren ze dan het liefst. Ook als hij of zij er heel andere wensen, interesses en normen en waarden op na blijkt te houden. En ook als hij of zij eigenlijk geen rekening wil houden met de behoeftes of gevoelens van zijn of haar partner. En erger nog, steeds egoïstischer of dominanter wordt, of na een tijdje blijkt vreemd te gaan. Logisch dat de twijfel over de (startende) relatie op een bepaald moment dan toch de kop op steekt.

Advies

Wees in dit geval eerlijk naar jezelf en geef toe als het echt niet werkt. Zorg dat je mensen om je heen hebt om je te steunen als je de stap maakt om weer alleen te zijn. Vertrouw erop dat het uiteindelijk beter wordt. Neem het advies van je omgeving serieus: als ze allemaal zeggen dat je jezelf tekort doet, dan is het misschien wel waar.

2.     Twijfel over de relatie uit perfectionisme

Misschien ben je iemand die altijd vrij snel een paar eigenschappen ziet, die je niet leuk vindt aan de ander. Goed, de ander is weliswaar mooi, lief, slim, sociaal en zelfstandig, maar soms lacht hij of zij toch een beetje raar in gezelschap. En eigenlijk wil je toch liever iemand die net iets minder lief is. Herkenbaar? Misschien ben je in dat geval net wat te veeleisend. En zoek je teveel naar de perfecte partner.

Advies

Besef dat iedereen goede en minder goede eigenschappen heeft. Misschien vind je iemand die deze specifieke vervelende eigenschap niet heeft,. Maar dan is er wel weer iets anders wat niet goed genoeg is. Niemand is perfect. Formuleer eens de 5-7 zaken die je écht het meest belangrijk vindt in de ander. Gebruik daarbij eventueel het gratis ebook “hoe kies je jouw ideale partner”. En hou daar dan aan vast. Iemand die alles heeft wat je zou kunnen wensen bestaat nu eenmaal niet.

3.     Twijfel over je (startende) relatie omdat je altijd twijfelt

Ben jij iemand die altijd twijfelt? Vind je keuzes maken altijd moeilijk en twijfel je ook over je werk, je vakantiebestemming en welke broek je moet kopen? Dan is er grote kans dat je ook in een (startende) relatie blijft twijfelen.

Het uitzoeken van het lekkerste potje jam uit 40 verschillende smaken levert vaak veel keuzestress op. Ook bij partners kan het verlammend werken om teveel keuze te hebben. Online staan zó veel singles met allerlei leuke profielen. Wie garandeert je dan dat er geen betere is dan degene met wie jij nu aan het daten bent?

 Advies

Uit onderzoek blijkt dat maximisers (mensen die het beste uit alles willen halen) minder gelukkig zijn dan satisficers (mensen die goed “goed genoeg” vinden en tevreden zijn met wat ze hebben). Maximisers zoeken veel langer naar de beste optie, maar blijken achteraf toch ontevredener over hun keuze. En ja, dit geldt ook voor partners.  Tijd dus om tevreden te zijn met wat je hebt en de paar minpunten te accepteren. En accepteer ook dat je af en toe twijfelt.

4.     Twijfelen over je relatie omdat je niet alles overheersend verliefd bent

Je niet voldoende verliefd voelen, blijkt voor veel mensen een punt zijn om te gaan twijfelen. Zij verwachten dat de mate waarin ze verliefd zijn, alles zegt over hoe goed hun partner bij hun past. Dit is echter lang niet altijd waar. Het zegt vooral iets over chemische/fysieke aantrekkingskracht en over hoeveel jij open staat voor iemand.

Verliefd zijn is sowieso een moeilijk begrip. Soms wordt het verward met het passievolle gevoel dat je hebt als je verlangt naar iemand die (nog) niet bereikbaar is. Dit krijg je dan misschien ook als iemand er niet helemaal voor gaat. Misschien merkt je dat je vooral allesoverheersend verliefd bent geweest op partners die jou (na een tijdje) niet wilden.  Dan is het goed je eigen verliefdheid kritisch onder de loep te nemen. Het is dan de vraag of je dit gevoel in even sterke mate kunt krijgen bij iemand die bereid is voor jou te gaan en die jou een veilige basis wil bieden.

Advies

Wees kritisch: ben je de afgelopen 5-10 jaar wel eens verliefd geweest op iemand die ook met jou een serieuze relatie wilde opbouwen? Als dat niet zo is verwar je verliefd zijn misschien met passie voor het onbereikbare. Iets minder verliefd kan jou dan wellicht juist helpen om op een rustige manier te kijken of de ander echt bij je past.

5.     Twijfelen over je relatie omdat je niets voelt

Sommige twijfelaars voelen nauwelijks of helemaal geen verliefdheid. Twijfel kan in dat geval terecht zijn, behalve als je sowieso bijna nooit verliefd wordt. Was je laatste verliefdheid misschien je jeugdliefde en wacht je nog steeds op dat gevoel? Of ben je iemand die gevoelens sowieso niet goed toelaat? En probeer je vooral op rationele gronden te beslissen of de ander wel de ware is? Misschien sluit je je, om wat voor reden dan ook, af voor je gevoelens. Dan is het maar zeer de vraag of je überhaupt nog verliefdheid gaat voelen. Je kunt nu eenmaal niet het ene (ongewenste) gevoel wegstoppen en het andere (gewenste) gevoel vrij laten stromen.

Advies

Probeer in contact te komen met je gevoel. Dit is vaak een langduriger proces als je dat niet gewend bent en je gevoelens meestal wegstopt. Soms kun je er beter hulp bij zoeken. Tot die tijd: besef dat verliefdheid ook bij “emotionele grootmeesters” vaak na een half tot anderhalf jaar minder wordt en over gaat in houden van. Het is leuk, maar zeker niet een noodzaak om een leuke relatie te hebben.

6.     Twijfelen over je relatie omdat je bindingsangst hebt

Twijfelaars met bindingangst herkennen wellicht al veel van bovenstaande categorieën. Zij twijfelen eigenlijk altijd over hun relatie als iemand (emotioneel) te dichtbij komt. Soms is dat in de datefase, soms later in de relatie, als er serieuze stappen genomen moeten worden. Kenmerk is vaak dat in zo’n situatie elke kleine oneffenheid reden kan geven voor serieuze twijfel om de relatie te stoppen. Twijfel is dan het mechanisme dat naar boven komt om je te beschermen tegen te veel emotionele nabijheid.

Advies

Mogelijk merkt dat je niet zomaar een keer twijfelt maar de twijfel een bekend patroon voor je is als het wat closer wordt. Ga dan eens eerlijk bij jezelf te rade. Misschien is het een beschermingsmechanisme en ga je vooral twijfelen als de ander te dichtbij komt. Het is goed om dan niet aan elke twijfel grote consequenties te verbinden. Blijf vooral communiceren. Ook kun je overwegen om begeleiding te zoeken om te leren omgaan met je bindingsangst of om deze te verminderen.

Conclusie: twijfel is goed, teveel twijfel werkt belemmerd

Kortom, twijfel is vaak goed en behoed je ervan om in zee te gaan met iemand die je ongelukkig maakt. Maar twijfel kan ook vaak de overhand nemen en je belemmeren in het vinden of behouden van een fijne relatie. In dat geval is het goed om er iets aan te doen.

Eerste hulp bij twijfels

Heb je vaak last van twijfels bij het daten of in een beginnende relatie en wil je daarvan af? Zeker als je merkt dat het een terugkerend patroon is en je je in bovenstaande herkent, is het goed om begeleiding te zoeken. Twijfels als gevolg van bindingsangst, perfectionisme of “nooit iets voelen” verdwijnen meestal niet vanzelf, zelfs al zit je in een goede relatie. Om effectief met deze twijfels aan de slag te gaan, hebben wij het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” ontwikkeld. In dit coachingsprogramma gaan we samen aan de slag met jouw twijfels. Als er sprake is van een gezonde date- of relatiesituatie met iemand die goed bij je past, pakken we de onderliggende oorzaken aan. We zorgen samen dat je de twijfels de baas wordt. Daardoor wordt het mogelijk een vervullende fijne en duurzame relatie te krijgen. Zet de eerste stap om je twijfels los te laten en kom langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
81 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (81)

Jasmijn
27 juli 2023 10:24

Ik ben 22 jaar en 10 maanden samen geweest. Nu is het een kleine maand later en twijfel heel erg over mijn keuze. Omdat we ook heel veel leuke momenten hebben en ik mij heel fijn bij hem voel. Daarnaast zijn er ook dingen waar ik tegen aan loop.

De dingen die goed zijn zijn:
– lachen veel, zijn ons zelf bij elkaar, plannen elke maand een date, ben nog steeds erg verliefd, zien elkaar vaak, geen jaloezie, vinden tijd met onze vrienden ook heel belangrijk, luisteren naar elkaar wanneer iemand het moeilijk heeft, staan meestal voor elkaar klaar, ik wordt vaak uitgenodigd om mee te gaan naar zijn familie en zit de aantrekkingskracht ook zeker goed.

De dingen die ik lastig vind
– ik hecht meer waarde aan familie (hij gaat altijd tegen zijn zin in mee naar mijn familie) en elkaar betrekken in elkaars leven (vanuit hem kost dat heel veel moeite en vanuit mij niet “omdat ik het leuk vind” zoals hij dat zegt), hij kan mij erg kwetsen met zijn woorden (ook al bedoelt hij het niet kwetsend + ben ik heel gevoelig), daarnaast heb ik het gevoel dat ik mij meer/ makkelijk aanpas in de relatie.

Al deze dingen maakt de keuze heel moeilijk. Hij zegt ook dat hij nooit door heeft gehad dat hij mij veel verdriet heeft gedaan.
Ik twijfel om het nog een laatste kans te geven en denk als het hierna nog steeds niet werkt dan is het een bevestiging voor mezelf. Andere kant kan ik ook wel weer wat nieuws vinden (maar vraag ik mij af of het beter zal worden/ ben ik mo te kritisch).
Daarnaast denk ik ook wil ik bij hem terug om niet alleen te zijn of wil ik met hem zijn. Er gaan zoveel dingen door mijn hoofd wat de keuze onmogelijk maakt.

Wat kan ik doen om een juiste keuze te maken en zijn de dingen waar ik tegen aan loop reëel in vergelijking met de goeie dingen in de relatie?

Maggie
28 juli 2021 15:23

Mijn partner en ik zijn bijna alweer 10 jaar bij elkaar. We hebben 2 kids van 8 en 6 jaar. Ik ben nu 47. Een aantal keer eerdere relaties gehad die vaak niet lang duurde. 1 keer wel wat langer, ca 6 jaar. De reden waarom ik altijd aan een relatie begon was omdat ik niet alleen wilde zijn, zo ook heb ik een keuze gemaakt toen ik mijn huidige partner ontmoette. Ik was niet verliefd maar zocht een uitweg in de situatie waarin ik op dat moment zat. Hij was heel verliefd, dat zag ik. Voor hem was en ben ik zijn eerste relatie en hij had met trots verteld aan zijn familie en vrienden dat hij iemand had ontmoet. De eerste tijd vond ik fijn dat hij helemaal dol op mij was en ik wilde hem niet kwetsen met te zeggen dat ik twijfelde. We deden leuke dingen en omdat ik ook ouder werd en met de gedachte speelde of ik nog kinderen zou willen en nu een relatie had. Het idee dat als ik niet met hem door zou gaan en weer alles alleen moest doen. Misschien was dit de man die mij een stabiel leven kon geven. Ik ging ervoor maar de twijfels zijn altijd gebleven. Nu heb ik alles wat ik maar kan wensen, alleen nog steeds die gemengde gevoelens en ik heb door de jaren heen ook gemerkt dat we erg verschillen. Het moeilijkste vind ik de schijn ophouden dat kost veel energie. En ik stel geregeld mezelf de vraag: is dit het beste wat ik mijn leven zou kunnen hebben en ligt het aan mij of moet ik voor mezelf kiezen en mijn eigen pad volgen?

N.M
7 juli 2021 22:03

Mijn vriend en ik zijn 6 jaar samen en hebben een huis gekocht. Ik twijfel ineens aan onze relatie. Of ik er wel klaar voor ben om met hem samen te gaan wonen. Of hij wel de ware voor me is. Of ik kinderen met hem wil en ga zo maar door.
Af en toe krijg ik echt het gevoel wat ik bij hem doe.
Ik irriteer me soms echt aan kleine stomme dingen en het ander moment ervaar ik wel echt een geluk gevoel.
Mijn vriend is niet romantisch of knuffelig en soms denk ik dat ik dat ook heel erg mis.
Ik ben nog jong (21) en ik heb het gevoel nu we samen een huis hebben gekocht dat ik enorm veel stress heb. En dan bedoel ik geen stress om het huis maar om onze relatie.
Hij neemt alles maar voor lief en laat nooit zien dat hij trots is op me, of zegt dat hij van me houd.
Ik weet echt niet wat ik met mezelf en mijn gevoel aan moet… er ligt enorm veel druk op mijn schouders en ik merk dat ik erg prikkelbaar ben.
Ik ga trouwens mijn ouders heel erg missen als ik uit huis ga. Wellicht heeft dat er ook iets mee te maken… iemand tips?

Sjors
17 december 2020 21:14

Beste,

Nadat ik me heb ingelezen over twijfels wil ik mijn verhaal kwijt. Ik ben nu ongeveer een halfjaar met mijn huisgenoot samen. Toen we voor het eerst zoende voelde ik een vonk overslaan en was ik erg blij. In het verleden heb ik vervelende dingen meegemaakt met een jongen in een relatie en dit was na 1,5 jaar geen man te hebben gezien best overweldigend (het zoenen en de aandacht). De eerste weken van de relatie waren ook erg fijn, maar op lange duur begin ik te twijfelen. Wij zien elkaar super veel, hij is wat jonger en ik twijfel of we een toekomst samen hebben. Wel is hij iemand die eigenschappen heeft wat ik zoek in een man en wil ik hem niet kwijt.

Ik heb heel erg het gevoel alsof ik niet verliefd ben, niet genoeg voel en daardoor komen de twijfels constant terug. ik word er zelf helemaal gek van.

Ik weet niet zo goed wat ik met de twijfels moet en hoop dat iemand me kan helpen.

Stefanie
29 november 2020 19:50

Hallo! Ik ben Stefanie, 25 jaar oud, sinds zo’n 5 maanden single na een relatie van 6,5 jaar lang (waarvan 1,5 samenwonend). Ik ben eigenlijk snel in het datingbootje gestapt, omdat ik geen enkele twijfel had over de breuk met mijn ex. Ik heb na 3 weken me op Tinder, Badoo etc begeven. Meer om gewoon leuke gesprekken te hebben. Eens kijken wat de wereld nog te bieden had. Op enkele dates geweest maar er zat eerst niets tussen. De laatste date was wel een heel leuke jongen. Hij is 22 jaar, maar daar struikel ik niet over. We lachen er af en toe mee. Eerst leek er een klik te zijn en ik vind hem nog steeds een toffe gast, maar ik kan er niet overheen dat ik niets meer voel. Ik word namelijk heel snel verliefd. Eerst schreef ik het toe aan het feit dat ik volwassener ben dan de laatste keer dat ik verliefd werd (bij mijn ex), maar ik kan het niet loslaten dat het gewoon komt omdat er dingen zijn waar ik me aan stoor. Hij is namelijk nog student (ik ook terug sinds dit jaar) maar hij gaat nooit naar de les, is vrij rommelig en draagt ALTIJD een training. Ik kan er ook niet omheen dat hij altijd naar zweet lijkt te ruiken… ik heb hem al eens willen aanspreken op die training, maar ik wil hem zich ook niet slecht laten voelen over zijn eigen keuzes. Ik ben zelf in mijn vorige relatie heel erg veranderd voor mijn ex en ik wil dat niemand anders aan doen. Ik ben ook nog eens zijn eerste vriendin. Wat het voor mij niet echt makkelijker maakt om het gedaan te maken. Ook al ben ik er nog niet aan uit of ik dit echt wil. Maar nu komt het moeilijkste deel van het verhaal. Toen ik hem leerde kennen op Badoo, leerde ik nog een andere jongen kennen daarop. Met hem had ik ook een heel goede klik, misschien zelfs een betere. Maar hij wou me eerst helemaal leren kennen via chat en pas binnen een paar maanden afspreken. Maar ik leer liever mensen in het echt kennen… dus dat was nogal een struikelblok voor me. Ik heb het een paar keer laten vallen dat ik op date wou, maar hij zei elke keer dat hij er nog niet klaar voor was. Ik ben toen eerlijk tegen hem geweest en heb gezegd dat ik ook een goede klik had met die andere jongen en dat hij wel met me op date wou. Hij was een beetje jaloers, maar zei dat ik vooral voor mezelf moest een keuze maken. Ik zat nog steeds met twijfels en stuurde hen allebei en begin echt close met hen te worden. Maar opeens zei gast nummer 2 (die wat niet wou afspreken) dat hij met een zus van een vriend aan het chatten was en met haar een dag ging wandelen. Iets wat me even raakte, want ik voelde me echt aan de kant geschoven. Hij zei dat hij haar al langer kende, dus dat voor hem de drempel om met haar te gaan wandelen (aka een kleine date) veel lager lag dan met mij. We hebben toen nog wat gestuurd maar uiteindelijk ging het daten met gast nr 1 heel goed en hebben we gezegd dat we ons elk op onze date gingen concentreren. Nu zijn we al 2 maanden verder denk ik. Ik ben soort van samen met gast nr 1, maar voor mij voelt het niet zo. Ik heb het zelfs nog niet tegen mijn ouders durven zeggen. En vorige week stuurde gast nr 2 ineens dat hij mij mist en dat dat meisje bijlange niet kan tippen aan mij. Dat hij zijn best heeft gedaan om me met rust te laten, maar dat het niet meer lukt… maar ik kan er niet aan doen. Het komt over op mij alsof ik nu gewoon een soort van stok achter de deur ben voor als hij zich verveelt of als het niet lukt met iemand anders. Want om eerlijk te zijn, ik hoor niet super veel van hem. Als ik echt iemand wil leren kennen, kan ik niet wachten op een nieuw smsje van hem, maar bij deze jongen duurt het uren voordat ik antwoord krijg.
En dan nog de twijfel: is het met jongen 1 wel echt oprecht als ik nog evenzeer nieuwsgierig ben naar die andere? Ik kan me niet herinneren dat ik ooit bij een van mn exen geïnteresseerd was in iemand anders dan hun tijdens de relatie…