Moet je eerst van jezelf houden om een relatie te krijgen?

Man die zichzelf omhelst en gelukkig kijkt

Hoe belangrijk is het nu echt om eerst van jezelf te houden voordat je een relatie kunt krijgen? De meningen zijn daarover verdeeld. Wij zien dat mensen die niet of nauwelijks van zichzelf houden wel degelijk een relatie hebben of krijgen. Maar dat mensen die van zichzelf houden makkelijker een nieuwe relatie krijgen en ook leukere en betere relaties hebben. In dit artikel gaan we in op de dieperliggende oorzaken hiervan. En geven we tips hoe je meer van jezelf kunt gaan houden.

Misschien hoor jij het ook vaak: “Je moet wel eerst van jezelf houden voordat je een relatie kan krijgen”. Als je niet barst van het zelfvertrouwen, kun je je daar alleen maar slechter door gaan voelen. “Nu gaat het helemaal nooit lukken!” zegt een stemmetje in jou. Terwijl je toch echt naar die relatie verlangt. Maar is het wel waar? Moet je eerst zielsveel van jezelf houden voordat die relatie jou gegund is? Lees hieronder hoe het echt zit.

Moet je echt eerst van jezelf houden voordat je een relatie kan krijgen?

Kijken we puur naar de vraag of je van jezelf moet houden om een relatie te kunnen krijgen, dan is het antwoord simpel. Namelijk: nee. Ook als je jezelf niet volledig accepteert, niet veel zelfvertrouwen hebt of jezelf domweg “stom” vindt, kun je best een relatie met iemand aangaan.

Goed, het helpt niet echt om aantrekkingskracht te creëren als jij heel onzeker in een hoekje zit. Maar als je het enigszins weet te verbergen in die beginfase, is het verder prima mogelijk. Het bewijs? Kijk om je heen! Er zijn namelijk enorm veel mensen met een relatie, en die houden echt niet allemaal volledig van zichzelf.

Moet je van jezelf houden voordat je een GOEDE relatie krijgt?

De vraag is echter of al die mensen met een relatie, ook een goede, fijne relatie hebben waarin ze zich gelukkig voelen. En dan wordt het al wat gecompliceerder. Oftewel: het antwoord op de vraag of je van jezelf moet houden om een goede relatie te krijgen is niet zo zwart-wit. Wil je een verbindende relatie waarin je jezelf kan zijn, dan helpt een beetje zelfliefde namelijk enorm. Hieronder gaan we eens kijken hoe dat zit.

Wat zijn de negatieve gevolgen als je niet van jezelf houdt?

De beginfase van een relatie is allesbehalve prettig

Als je niet van jezelf houdt kan die beginfase behoorlijk onprettig zijn. Misschien zit je door je lage zelfbeeld voortdurend in angst of die ander wel verder met je wil daten. Of houd je maar alles af, omdat je bang bent dat de ander je “ontmaskert” als deze je echt leert kennen. Door de onzekerheid die je daardoor uitstraalt, kom je minder aantrekkelijk over, waardoor je daadwerkelijk sneller afgewezen wordt. De datefase die bij anderen vol positieve spanning en beginnende vlinders lijkt te verlopen, is voor jou eerder een hel.

Je trekt de verkeerde partners aan

Als je niet van jezelf houdt, kan het zijn dat je je in die beginnende relatie anders voor gaat doen dan je bent. Je doet bijvoorbeeld alsof er bij jou niets aan de hand is, gedraagt je overdreven flexibel en vraagt nooit iets voor jezelf. Of je gaat enorm voor de ander zorgen in de hoop dat die ander je waardeert. Mogelijk laat je niets van jezelf zien, zodat je niet geraakt kan worden.

Het probleem is dat je daarmee verkeerde partners aantrekt. Partners, die dat gedrag juist prettig vinden. Voor je het weet eindig je met een partner die geen enkele aandacht heeft voor jouw gevoelens en behoeftes. Niet van jezelf houden vergroot dus de mogelijkheid om te eindigen met een egoïst of zelfs narcist!.

Voortdurend bevestiging vragen

Als je je niet gelukkig voelt met jezelf, is de kans groot dat je je partner gebruikt om jou te bevestigen in de relatie. Hij of zij moet als het ware jouw innerlijke onvrede over jezelf weghalen, jouw leegte opvullen. Dit heeft allerlei negatieve gevolgen. Het is voor de ander helemaal niet prettig om jou steeds te moeten bevestigen. Misschien ga je je jaloers of claimend gedragen, of ga je snel conflicten aan. Als je vooral met jezelf bezig bent wordt het ook moeilijk om echt te zie wie jou partner is en wat hij of zij nodig heeft.

De ander voortdurend afwijzen

Het kan ook zijn dat je niet zo door hebt dat je lage zelfbeeld je in de weg zit. Je voelt je bijvoorbeeld steeds onprettig of onveilig in de relatie, maar denkt dat het aan de ander ligt. Dus houd je de ander steeds op afstand, trek je een muurtje op en wijs je de ander af als deze emotioneel dichter bij komt. Misschien maak je het steeds uit als de ander je werkelijk wil leren kennen. Dit alles maakt het evenmin gemakkelijk om een verbindende relatie aan te gaan.

Een positief zelfbeeld maakt een relatie een stuk fijner

Al met al is het dus belangrijk om in ieder geval een beetje van jezelf te houden wil je een fijne, verbindende relatie hebben. Niet omdat je anders nooit een relatie krijgt, wel omdat je relaties dan een stuk beter en fijner zullen verlopen.

Als je voldoende van jezelf houdt, kun je ook gelukkig met jezelf zijn. Je hebt die ander niet voortdurend nodig om te bevestigen dat je wel de moeite waard bent. Daardoor kun je anders in je relatie gaan staan. Je kunt nu echt jezelf zijn en hoeft niets op te houden. Dat voelt een stuk vrijer, zowel voor je partner als je voor jezelf!

Werk aan zelfwaardering en zelfacceptatie

Het is dus belangrijk als je niet overloopt van zelfwaardering en zelfacceptatie, daar mee aan de slag te gaan. Je hoeft niet te wachten met een nieuwe relatie tot je helemaal overloopt van zelfvertrouwen, maar het is wel goed om er iets aan te doen zodat je die relatie gemakkelijk aan kan gaan, én goed kan houden. Zelfcompassie vergroten en je kritische stem temperen zijn slechts enkele manieren om dit te bereiken. In het artikel Hoe vergroot je je zelfvertrouwen op weg naar een relatie? lees je hoe je dat kunt doen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

4 reacties op “Moet je eerst van jezelf houden om een relatie te krijgen?

  1. Waar veel mensen tegenaan lopen is dat zij zich laten afleiden van hun eigenwaarde, op grond van behoeften van anderen. De kracht zit hem veelal in het durven kiezen van een partner op basis van gelijke eigenwaarde. Een partner kiezen om de ander een beter gevoel te geven is een nobel streven, echter vaak een hoge prijs die je er uiteindelijk zelf voor betaalt. Ook dit heeft uiteraard uiteindelijk weer te maken met eigenliefde.

    Het zou fijn zijn als mensen over de kracht en inspiratie beschikken om dicht bij zichzelf te blijven en hun motor te laten gaan op basis van de brandstof die passend is bij de motor.

  2. Dank voor het nuttige artikel. Ik kan volgen wat erin staat. Wel wil ik er nog graag iets aan toevoegen. Mijn ervaring is dat de ander waarmee je in relatie bent je ook kan helpen met het verder opbouwen van je eigenwaarde. Mijn huidige partner helpt mij daarbij door het beste in mij te zien en naar boven te halen. Zijn liefdevolle en relaxte manier van kijken naar mij (ook naar mijn negatieve kanten) helpt mij om mijn beeld over mezelf stapje voor stapje bij te stellen. Dit werkt als een boemerang. Wat hij voor mij betekent hierin wil ik graag teruggeven omdat ik het ervaar als van zoveel waarde. Ik doe dan ook mijn best en leer ook stilaan om met dezelfde liefdevolle en geduldige ogen naar hem te kijken. 🙂

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved