Waarom “Goed Genoeg” de sleutel is naar een gelukkige relatie
Heb jij dat ook? Dat als je vertelt wat je beroep is, mensen hele verhalen beginnen te vertellen die daarmee te maken hebben? Sommige mensen worden daar helemaal gek van.
Iemand uit mijn vriendenkring liep op een bepaald moment coschappen bij cardiologie. Dan stond hij lekker een biertje te drinken aan de bar op vrijdagavond en praatte met een leuke dame. Maar zodra hij vertelde wat hij deed, moest hij telkens minstens drie kwartier luisteren naar alle verhalen over hartproblemen van haar vader of die ene oudtante van haar.
Op een bepaald moment besloot hij maar te vertellen dat hij “brommerverkoper” was. Dat leverde veel leukere gesprekken, hij hoefde geen hartdiagnoses meer te stellen in de kroeg en vond uiteindelijk ook een leuke partner.
Ook het beroep “singlecoach” levert vele verhalen op. Gelukkig vind ik het nog steeds leuk om over alles te praten wat het aangaan van een relatie betreft. Zo ook enkele weken geleden op die ene prachtige warme zonnige zondag van dit jaar. Ik reed met een groepje naar een Fries meer waar een zeilbootje voor ons klaar lag.
Toen het woord “singlecoach” viel, gingen de drie op de achterbank helemaal los met allemaal datingverhalen. Tjeerd, vier jaar single: “Ik ben helemaal klaar met daten. Zeker met dat stomme online daten. Ik weet precies wat ik wil en ga niet zomaar voor de eerste de beste. Keuze zat! Maar het valt telkens tegen. Het stopt elke keer na één tot drie dates. Ik hoef haar niet of zij wijst mij af. Al dat daten roept veel spanning en teleurstelling op…”
Denise, drie jaar in een relatie: “Toen de coronaperiode begon, vond ik het erg saai. Ik ben toen voor de lol gaan daten. Als er een relatie uit zou komen, was dat mooi meegenomen, maar dat hoefde niet per se. Het ging me er vooral om dat ik leuke mensen ging ontmoeten en dat we samen lekker konden wandelen en een leuke tijd hadden. Voordat ik het wist, ging ik telkens met Mateo wandelen. Dat was zo fijn dat we nu alweer drie jaar bij elkaar zijn.”
Zo heb ik ook Lonneke, mijn vriendin ontmoet. Op de dansvloer, lekker dansend elkaar rustig leren kennen, zonder dat er veel verwachtingen waren. Dat is uiteindelijk ook uitgemond in een heel fijne relatie. Zij was na mijn scheiding de tweede met wie ik echt gedatet heb.
Dan kun je je natuurlijk afvragen: “Maar Hans, ga je al voor de tweede vrouw met wie je een date hebt? Had je dan niet nog veel beter kunnen krijgen? Iemand die nog net iets knapper, grappiger, socialer en succesvoller is met precies dezelfde interesses?”
En voor Lonneke was ik zelfs de eerste echte date na haar vorige relatie. Had zij dan ook niet een man kunnen krijgen met nog meer zelfvertrouwen, een stuk jonger, knapper en met een veel betere baan dan singlecoach? Het antwoord is simpel: “Ja”.
Als je maar lang genoeg zoekt, kun je altijd iemand vinden die net iets slimmer, knapper, grappiger, socialer en op andere vlakken beter is dan je huidige date/partner. Datzelfde geldt voor je vriendenkring. Als je nu besluit al je vriendschappen op te zeggen, ben je ook zeker in staat betere vrienden te vinden die nog iets meer toegewijd, empathischer, grappiger en interessanter zijn. Als je maar een jaar of wat de tijd neemt. Maar dat doe je ook niet, toch?
Uiteindelijk gaat het niet om het allerbeste, maar om goed genoeg. En wat nog veel belangrijker is: om het opbouwen van een diepe band. Een diepe band krijg je door veel tijd en energie in elkaar te investeren, open en kwetsbaar naar elkaar te zijn en veel samen mee te maken. Net als met je vrienden. Die diepe band met elkaar geeft uiteindelijk meer voldoening dan iemand die nog net een tikje grappiger, knapper of socialer is.
Wat er met Tjeerd gebeurt als hij gaat daten, is dat hij veel stress ervaart. Stress of het nu wel gaat lukken, of hij wel het beste selecteert wat hij kan krijgen en of hij niet weer afgewezen wordt. Wat (te veel) stress met je brein doet is dat je automatisch in een subtiele vecht-, vlucht- of bevriesreactie schiet. Elke andere persoon, dus ook je date, wordt dan automatisch een soort van “tegenstander” in plaats van een fijn contact waar je een band mee op kunt bouwen. Dat is natuurlijk verre van ideaal als je aan het daten bent.
Denise kreeg daarentegen met haar relaxte houding snel een klik zodra er een match was. Kortom, stap er relaxed in, kijk of je samen een leuke tijd hebt en ga voor “goed genoeg” in plaats van eindeloos naar het allerbeste te zoeken. Want voor een relatie is “goed genoeg” precies wat je nodig hebt voor een geweldig leven samen!
Hoe kunnen wij je helpen?
Wil je weten wat je nog meer kunt doen om in een fijne duurzame relatie te komen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kom eens langs voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek om te kijken of ons coachingsprogramma iets voor je is. Of ga mee met onze singleweek in Frankrijk (de laatste 3 plaatsen)!
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (0)