Waarom lukte het mij telkens niet?

Zoë, 37 jaar en medisch specialist, is door coach Hans begeleid naar een vervullende relatie.

Hoe was het voordat je begon met het coachingstraject?

Ik liep telkens vast. Dat kwam omdat ik keer op keer met mannen aan het daten was waarbij na een korte periode van drie of vier maanden uiteindelijk bleek dat er geen relatie in zat. Ik had ook het idee dat er weinig leuke passende mannen zijn, en ik ze dus maar zelden tegenkom. Ik heb wel vaak bij mezelf gedacht: “Ben Ik niet te kritisch?” Ik vond heel snel mannen oprecht niet leuk!

Als ik dan eindelijk een man had gevonden waarvan ik dacht dat ik daar bij zou kunnen passen, bleek na een paar maanden dat hij mij geen “relatiemateriaal” vond. En dan was ik ook best teleurgesteld. Ik snapte het ook eigenlijk niet, want ik vond mezelf echt heel leuk. Maar dan was er toch niet echt de perfecte klik of zo.

Wat is er met mij aan de hand?

Na weer de zoveelste mislukte date poging dacht ik: “Het kan nu echt geen toeval meer zijn.” Mijn vrienden zeggen dan: “Je bent zo’n leuk persoon, dus het is gewoon pech.” Ik wilde ook zelf wel geloven dat ik wel echt een leuk persoon ben, want dat zie ik ook wel. Maar ik kon toch niet meer geloven dat het alleen maar toeval was dat het telkens mislukte. Dus ik dacht bij mijzelf: “Wat de oorzaak ook is, ik weet het niet. Maar ik wil het wel gaan uitzoeken. Er zal wel iets met mij zijn waarvan ik niet op de hoogte ben waardoor het telkens misloopt.”

Toch over de drempel gestapt en een coach gezocht

Ja, de drempel was wel heel hoog om voor mezelf toe te geven dat ik een probleem had waarvoor ik hulp moest gaan zoeken. En dat terwijl dat een probleem is waarvan je denkt: “Dat is niet echt een probleem, want de meerderheid van de mensen in de wereld kan een relatie krijgen. Dus waarom ik niet?” Daar rust toch een soort van een taboe op. Ik vond het voor mezelf echt lastig om hulp te zoeken voor iets wat zo vanzelfsprekend is. Dat was absoluut een groot ding voor mij.

Maar het kon niet langer zo. Er was nu echt de noodzaak om iets te gaan doen. Jaar in jaar uit maar daten zonder resultaat En toen dacht ik: “Ik wil gewoon echt actie, iets dat echt werkt!” In het verleden bestond actie bij uit: ik schrijf me weer in op een website, ik ga weer een andere app uitproberen. Dat was het dan. Maar nu wilde ik er op een andere manier mee aan de slag, gewoon meer naar mezelf kijken. Wat kan ik doen om mezelf te veranderen zodat het wel gaat werken?

Het was eigenlijk toevallig dat ik Singlecoaching.nl tegen het lijf liep. Ik werd op hen gewezen door een vriendin die een workshop bij Hans en Meinou had gevolgd. Ik wist daarvoor niet eens van het bestaan af van een singlecoach. Ik had er nog nooit over nagedacht dat ik dit zou kunnen doen. Maar ze was best wel overtuigd in de zin van: “Weet je, dit is echt iets voor jou!” Toen dacht ik: “Ja, het is inderdaad misschien wel iets voor mij, want ik wil nu echt aan mezelf werken.” Ik had behoefte te onderzoeken waar al die mislukte dates vandaan kwamen. Kortom: ik had best wel een zetje in de rug nodig om naar Singlecoaching.nl toe te komen. Maar heb het toch gedaan!

Ik vond het ook lastig om tegen mijn vrienden te zeggen dat ik naar een singlecoach ging. Ik ging dan naar ze toe met het verhaal: “Moet je horen wat ik nu heb gedaan! Ik ben naar een singlecoach gegaan. Hoe hilarisch is dat!” Dan konden we er in ieder geval nog om lachen met elkaar.

De invloed van mijn opvoeding op het vinden van de juiste man

Ik heb me nooit zo direct gerealiseerd dat de band met mijn ouders en mijn opvoeding zo’n weerslag zouden hebben op mijn partnerkeuze en hoe ik omga met mannen. En dat het in de coaching zo duidelijk werd dat er één op één een verband was, is wel confronterend eigenlijk. Nou, mooie boel dus dat mijn ouders mij zo opgevoed hebben dat ik geen passende man kon vinden.

En door een aantal partners op een rijtje te zetten, begon ik een patroon te herkennen wat toch wijst op bindingsangst. Maar ik dacht: “Dat kan helemaal niet want, ik wil me toch zo graag binden.” Wat later zag ik inderdaad dat er wel degelijk sprake was van wat bindingsangst. Maar ik geloofde eigenlijk niet in het feit dat je dan door gesprekken met een singlecoach, door reflectie op je eigen gedrag en inzicht in je eigen patronen oprecht zou kunnen vallen op een andere type man. Een man die je eerder niet misschien zou zien zitten als een potentiele kandidaat.

De grote omslag

Op een bepaald moment kreeg ik de vraag van Hans: “Wat heb je nou echt nodig om gelukkig te zijn met iemand in een relatie?” Toen ik die dingen op een rijtje zette, zag ik wel dat ik gewoon heel erg narrow minded aan het aan het zoeken was op Tinder en in real life. Ik besefte me toen dat waar het echt om gaat in een relatie, gelukkig zijn met elkaar, helemaal niet afhankelijk is van iemands lengte, beroep, haarkleur en dat soort dingen. Ik besefte toen dat ik toch op een oppervlakkige manier mannen aan het screenen was. Op dat moment viel het kwartje. Ik deed hiervoor te weinig moeite om iemand echt goed te leren kennen. Na het nieuwe inzicht ben ik wel veel meer met een open blik gaan daten.

Ik zag hem eerder nooit staan, en nu sterk tot hem aangetrokken

Zoë

Als ik nu terug kijk, ben ik echt voor een ander type man gegaan. Ik ben oprecht wel echt heel verliefd geworden op een man die ik eerder niet zou hebben zien staan. Sterker nog, Ik heb hem in het verleden wel eens eerder gezien en gedacht: “Die man is niks voor mij”. Terwijl ik het idee had dat mijn gevoel niet te sturen viel. Hoe kun je nou je voorkeur op wat voor persoon je valt sturen? Maar dat kun je dus wél echt beïnvloeden. Ik was echt oprecht verbaasd dat dit bij mij ook gebeurde. Aantrekkingskracht heb je wel of niet dacht ik, maar ik voel me op een bepaald moment toch heel sterk tot hem aangetrokken. Dat heb ik eerder echt nooit gevoeld is. Dat is toch iets wat je echt kan beïnvloeden.

Hoe ik voor hem gevallen ben

Ik kende hem al wel. Hij zat een beetje aan de rand van mijn vrienden kring. Ik ben wel echt een beetje gevallen voor bepaalde eigenschappen die ik nodig gehad in een man. Een bepaalde mate van openheid en kwetsbaarheid. Echt over dingen kun je kan praten, terwijl ik in het verleden juist mannen uitkoos die dat niet konden. Bij hem had ik al heel snel door dat hij dat wel kon.

Toen ik hem een tijdje terug weer een keertje tegen kwam op een feestje dacht ik: “Hans zou dit een geschikte kandidaat vinden”. Toen ben ik inderdaad met hem verder in gesprek gegaan en klikte het ook nog. Ik bleek in no time echt verliefd op hem te worden. En nog steeds, dus ik vind het ook heel bewonderenswaardig hoe je bepaalde eigenschapen zoals je gevoel kunnen tonen heel erg kunt gaan waarderen. En ook heel erg nodig kunt hebben en op basis daarvan een hele sterke match kunt voelen. Terwijl ik voorheen dergelijk eigenschappen een beetje zwak vond en toch een beetje zocht naar meer stoere mannen. Dat gevoel en die voorkeur valt dus toch heel erg te beïnvloeden, wonder boven wonder. Ik feite heb ik mijn mindset veranderd en hem gewoon een kans geven.

Hoe werkt coach Hans?

Wat ik wel prettig vindt aan de manier van werken van Hans, is dat het wel heel concreet is en helemaal niet zweverig. Dat zweverige, daar hou ik ook niet van. Hans heeft een oplossingsgerichte manier van werken. Waar ben je bijvoorbeeld naar op zoek? En is dat nou ook echt wat je nodig hebt? Heel inzicht gevend en heel concreet. Dat is gewoon heel prettig. Het coachingstraject is ook best wel snel gegaan. Het is gewoon heel verbazingwekkend hoe je in korte tijd heel veel kunt bereiken.

Mijn single vrienden denken nog steeds dat ze het zelf wel kunnen…

Zoë

Ik heb ook nog diverse single vrienden die aan de slag moeten met zichzelf. Dan zie ik toch dat die drempel en het taboe op hulp zoeken bij het krijgen van een relatie op gaan spelen. Die vrienden zijn op dit moment nog steeds overtuigd van hun eigen kracht. Ze denken nog steeds: “Maar dat heb ik niet nodig. Dat kan ik wel alleen.” Ondertussen zijn ze nog steeds single en komen ze niks verder. Ik probeer mijn vrienden dan ook toch richting singlecoaching op te praten.

Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb. Ik heb gewoon nu een fijne relatie. Dat gun ik ook mijn vrienden! Daarnaast is ook de relatie met m’n ouders beter geworden. Ik zoek nu meer toenadering en stel me veel opener op richting hen, terwijl ik ze voorheen veel meer buitensloot. Dat doet de band goed.

Vooroordelen tegen mensen die hulp zoeken bij het krijgen van een relatie

Ik had een beetje een vooroordeel dat degene die ondersteuningen zoeken bij een singlecoach niet zo leuk zijn of sociaal misschien niet vaardig. Of misschien autistische trekjes hebben of die gewoon überhaupt moeilijk in contact zijn en daarom ook moeilijk een relatie aangaan. Maar dat is helemaal niet zo! Je kunt een heel leuk, sociaal en oprecht ontzettend leuk persoon zijn. Maar wel moeite hebben met het aangaan van relaties. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn die helemaal niet veel te maken hebben met wie je bent.

Als ik kijk naar vrouwen zoals mijzelf, die carrière gericht zijn, zelfverzekerd, sociaal en misschien ook wel gewoon stoer, dan is het een hele grote drempel om begeleiding te zoeken van een coach. Terwijl juist nu eenmaal de hoogopgeleide carrière gerichte single vrouwen bijvoorbeeld moeite kunnen hebben met kwetsbaarheid richting mannen. Het vooroordeel deel dat mensen die dit nodig hebben, minder leuk of minder vaardig zijn klopt dus helemaal niet. Het vinden van de juiste partner is een vaardigheid die in mijn ogen los staat van hoe leuk je als persona bent.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie of lees bestaande reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie op “Waarom lukte het mij telkens niet?

  1. “Ik had een beetje een vooroordeel dat degenen die ondersteuning zoeken bij een singlecoach niet zo leuk zijn of sociaal misschien niet vaardig. Of misschien autistische trekjes hebben of die gewoon überhaupt moeilijk in contact zijn en daarom ook moeilijk een relatie aangaan.” Ik vind dit nogal denigrerend. ‘Niet zo leuk zijn’ is geen feit, iedereen heeft leuke en minder leuke kanten, en mensen met een rijk sociaal leven zijn zeker niet altijd ‘leuk’. Maar ik ben blij dat je bent gaan zien dat wat introvertere types ook sociaal vaardig en leuk kunnen zijn, ook als ze autistische trekjes hebben. En dat extroverte types dat soms juist niet zijn.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved