Wat is de klik?

En hoe zorg je dat je hem krijgt?

Als we het over daten of relaties hebben is er één term die altijd terugkomt: de klik. Waarom ben je gestopt met daten? “Ik voelde geen klik”. Wat vind je zo leuk aan hem/haar? “Ik kan het niet uitleggen, maar, ik voelde meteen een klik”. Maar wat houdt die mysterieuze klik eigenlijk in? En belangrijker: hoe kun je hem creëren?

Wat verstaan we onder “de klik”?

Laten we je maar meteen uit de droom helpen: Er is niet één vaste definitie van “de klik”. Sterker nog: de klik wordt te pas en te onpas gebruikt. Laten we eens kijken wat er allemaal onder wordt verstaan.

“Niet mijn type”

De klik wordt in de eerste plaats opvallend vaak gebruikt als een gemakkelijke manier om te verwoorden dat men de ander niet ziet zitten.  “Ik voel geen klik”, oftewel: “Je bent mijn type niet”. Het is nu eenmaal best lastig om uit te leggen waarom je de ander niet ziet zitten. Omdat je het niet precies onder woorden kan brengen, maar ook omdat je de ander niet wil kwetsen. Ik voel geen klik is immers veel makkelijker om te zeggen dan “Ik vind je niet aantrekkelijk” of “Ik vind je saai”.  Krijg je aan het eind van een date vaak te horen krijgen dat de klik er niet is? Vraag dan eens voorzichtig om feedback. Misschien krijg je dan meer duidelijkheid.

Seksuele aantrekkingskracht

Mensen spreken in de tweede plaats vaak over de klik als ze eigenlijk seksuele aantrekkingskracht bedoelen. “Ik voel geen klik” betekent in dit geval “Ik voel geen (seksuele) spanning”. En als ze zeggen “Ik vind je aardig maar ik zie je niet als een partner”, bedoelen ze dat ze geen seksuele aantrekkingskracht voelen. Gelukkig kun je die seksuele aantrekkingskracht wel degelijk creëren.

Liefde op eerste gezicht

Sommige mensen geloven in liefde op het eerste gezicht. Er wordt dan gesproken over “de klik” als ze bedoelen dat ze meteen ondersteboven zijn van de ander. Je weet wel, die vonk die overspringt bij de eerste aanblik van de prins(es) op het witte paard. Heel leuk als je zo’n klik wel eens hebt meegemaakt. Helaas is deze liefde op het eerste gezicht vrij zeldzaam. Het is dan ook niet verstandig om daarop te gaan zitten wachten en allemaal leuke potentiële partners af te wijzen omdat je deze “klik” maar steeds niet voelt. Ook bij liefde op het tweede of derde gezicht kun je namelijk een erg leuke relatie krijgen.

Een vertrouwd gevoel

Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd. Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent. Hij of zij heeft bijvoorbeeld dezelfde normen en waarden of dezelfde humor. Of heeft dezelfde oprechte interesse en empathie als je vader en moeder. Deze klik kan heel fijn zijn en is ook heel behulpzaam als het om positieve overeenkomsten en ervaringen gaat. Mensen die veel met elkaar gemeen hebben, gaan ook makkelijker een relatie met elkaar aan.

Vertrouwd op een verkeerde manier

Bij de klik die je meteen het gevoel geeft dat je de ander al jaren kent, zit echter wel een addertje onder het gras. Het werkt alleen om op deze klik af te gaan, als het vertrouwde gevoel dat ontstaat, gebaseerd is op fijne ervaringen. Maar als jij bijvoorbeeld gewend bent geweest dat je in je jeugd heel kritisch bejegend werd, kun je een klik voelen bij iemand die heel kritisch is naar jou. Of als je van vroeger uit gewend bent dat er weinig naar je om gekeken werd, voel je meteen een klik bij iemand die erg op zichzelf gericht is. Let dus op of dat “klik-gevoel” wel een echte klik is, en niet vooral (onbewuste) herkenning van gedrag van de ander dat heel vertrouwd voelt vanuit je jeugd, maar niet fijn is!

Gevoel van verbinding

De laatste manier waarop de term “de klik” wordt gebruikt is als men verbinding voelt met de ander. Er is dan een gevoel van “samen”, je voelt je veilig bij de ander, je voelt je gehoord en begrepen. Maar hoe komt dit gevoel tot stand? Belangrijke onderzoekers op dit vlak zoals dr. Sue Johnson en Brené Brown Ph.D. geven aan dat de sleutel tot verbinding “kwetsbaarheid” is. Dit betekent dat je beiden je gevoel laat zien en erover vertelt. Dat je toont wat je behoeftes en verlangens zijn en wat je raakt. Door deze gevoelens, behoeftes en verlangens met elkaar te delen ontstaat er verbinding. En daarmee een klik.

De klik creëren

Nu we weten wat de klik inhoudt, is het ook goed te zien hoe je de klik dus kunt creëren. Hieronder volgen een paar tips:

1. Vind overeenkomsten

We zeiden het al: Als het om relaties gaat, verlangen we onbewust heel sterk naar herkenning. Dat geeft ons een vertrouwd en veilig gevoel en draagt daardoor bij aan “de klik”. Zoek dus op bijvoorbeeld een datingsite of app iemand die veel overeenkomsten met jou heeft. Daarnaast helpt het dat wanneer je een date hebt, op zoek gaat naar overeenkomsten en daarover praat. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hobby’s, werk, wonen, sport, reizen of opleiding. En het werkt helemaal krachtig als je niet alleen práát over wat je gemeenschappelijk hebt, maar hierbij ook je kwetsbaarheid toont. Dus praat over dezelfde passies, dromen of verlangens die je beide hebt en je krijgt als snel een geweldige tijd (en klik) samen.

2. Stel je kwetsbaar op

Veel mensen denken dat je kwetsbaar opstellen hetzelfde is als alles vertellen over je verleden of al je eigen slechte kanten over de ander uitstorten. Dat is beslist niet het geval. Kwetsbaar opstellen betekent dat je je pantser laat zakken. Dat je je gevoelens en behoeftes aan anderen durft te laten zien.

Vaak ontwikkelen mensen een zogenaamd masker, waarvan ze denken dat de omgeving dat van ze wil zien. Ze proberen zich bijvoorbeeld altijd groot te houden, willen laten zien dat ze succesvol, krachtig en perfect zijn. Toch houden we zelf eigenlijk helemaal niet van perfecte mensen.

Door bijvoorbeeld te zeggen dat je best zenuwachtig was voor de date, laat je al je ware gevoelens zien. Je zorgt daardoor dat de ander ook gemakkelijker zijn gevoelens uit. Zo ontstaat meer verbinding, en dus een klik!

3. Maak het veilig

Om je open en kwetsbaar op te stellen, is veiligheid een absolute voorwaarde. Als mensen zich niet veilig voelen zal er dus nooit een klik ontstaan. Veiligheid heeft onder andere te maken met een prettige omgeving. Probeer dus af te spreken met je nieuwe date op een niet te drukke, sfeervolle plek waar je niet te veel gestoord wordt. Maar veel belangrijker nog, veiligheid heeft te maken met jezelf kunnen zijn zonder dat de ander over je oordeelt. Veiligheid gaat over zorg voor de ander. Dat je je gevoel kunt laten zien terwijl de ander daar ontvankelijk en begripvol op reageert. Wacht dus niet tot die sfeer er is, maar zorg zelf dat die sfeer ontstaat!

4. Creëer aantrekkingskracht

Naast veiligheid is het natuurlijk ook belangrijk dat er wat (seksuele) spanning ontstaat. Alleen maar veiligheid is misschien wat saai. Zorg dus dat je humor gebruikt, een prikkelende opmerking maakt en af en toe wat risico neemt in je onderwerpen. Maak ook complimenten. Gebruik flirtsignalen. Raak de ander af en toe even aan. Straal zelfvertrouwen uit. Allemaal ingrediënten om die klik te krijgen!

Leer ook de klik te creëren!

Wil jij ook leren om de klik te creëren? Op onze midweek in Zeeland in de krokusvakantie leer je alles over de hierboven genoemd zaken. Ook kunnen we je helpen via coaching  Hierdoor kun je sneller een partner vinden waarmee je de klik hebt en die echt bij je past.

LEES MEER OVER ONZE MIDWEEK

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

2018-12-07T12:21:18+00:00

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.