1 maart | 2023

Welke vragen stel ik op mijn date?

Niemand wil dat er een stilte tijdens de date valt of het gesprek saai wordt. Daarom zoeken veel mensen lijstjes met vragen die ze hun date kunnen stellen mocht dat toch gebeuren. Maar het kan ook anders. Lees hoe!

De nachtmerrie van iedereen die eindelijk met die ene heel leuke man of vrouw op date gaat: er valt een ijzige stilte. Je weet even niks meer te zeggen. Je weet niet meer wat je je date moet vragen. En je weet zeker dat de ander nu enorm op je afknapt…

Gelukkig kunnen de meeste mensen deze momenten wel relativeren. Maar sommige singles houden toch voor de zekerheid, in hun figuurlijke achterzak, een lijstje met vragen om aan hun date te stellen. Deze leren ze uit hun hoofd in de hoop dat ze daarmee die ijzige stilte kunnen voorkomen. Of natuurlijk gewoon om leuke gesprekonderwerpen te hebben. Want waar moet je het anders de hele tijd over hebben?

Op het internet zijn vele lijstjes met vragen voor op een date te vinden. Veelal zijn dat vragenlijstjes van sites die op versieren gericht zijn of vragenlijstjes van lifestylesites. Op zich zitten daar veel leuke en ook goede vragen tussen. Maar is een stel vragen uit je hoofd leren nu de manier om een echte klik te krijgen? Het komt al snel wat gemaakt over en sluit niet altijd aan op de sfeer of stemming van de ander. En wat als op een bepaald moment toch alle originele vragen op zijn?

Wij vinden het daarom beter om eens te kijken wat de belangrijkste oorzaken zijn waarom het gesprek soms stilvalt. En wat je kunt doen om toch een fijn gesprek te hebben zonder dat je 50 originele vragen uit je hoofd leert.

Hoe kan het dat soms het gesprek stilvalt?

Niet goed luisteren

Een belangrijke reden dat een gesprek stilvalt, is dat je niet echt goed naar de ander luistert.

Je bent bijvoorbeeld al bezig met wat de volgende vraag zou kunnen zijn. Terwijl je dat aan het bedenken bent, kun je echter niet heel goed luisteren naar wat die ander zegt. En dus ook niet goed ingaan op wat die ander zegt.

Voor je het weet zit je in een stramien waarbij je allemaal vragen stelt, zonder maar één verdiepende vraag te stellen over datgene wat de ander antwoordt. Je krijgt dan al snel het gevoel van een “verhoor”. De ander voelt daarnaast geen oprechte interesse: je toont je immers niet echt betrokken bij wat de ander op dat moment bezig houdt.

Lange verhalen

Een andere belangrijke reden dat je niet goed luistert kan zijn dat de ander een lange verhalen vertelt zonder goed te kijken of jij nog aangehaakt bent. Als luisteraar kun je dan halverwege het verhaal afhaken en wegdromen. Risico is dat je niet meer zo goed weet wat te zeggen of vragen als de ander plotseling uitverteld is.

Bezig met een goede indruk maken

De belangrijkste reden dat je tijdens je date niet goed luistert is echter dat je bezig bent met hele andere dingen dan het verhaal van de ander. Namelijk met hoe jij overkomt en hoe je een goede indruk kan maken. Of met de vraag of de ander wel een goede partner kan zijn. In plaats van je aandacht te richten op wat de ander vertelt, zit je in je hoofd. Op zich is dat niet zo vreemd. Want een date kan best spannend zijn. Vooral als je die ander echt leuk vindt. Maar voor een goede klik is “in het moment zijn” en echt oprechte aandacht hebben wel een vereiste!

Wat werkt dus beter dan vragen voor een date uit je hoofd te leren?

In plaats van allerlei vragen uit je hoofd te leren voor een date en die op een gekunstelde manier te stellen, kun je je beter een paar communicatieve vaardigheden aanleren. Als je deze vaardigheden beheerst, wordt de kans dat het gesprek op je date stilvalt, of heel oppervlakkig blijft, heel erg klein.

Uit je hoofd en met je aandacht naar de ander

Een goed gesprek begint met heel goed te luisteren naar elkaar. Zoals we al zeiden is het dus belangrijk om niet in je hoofd te gaan zitten om van alles te bedenken, maar juist met je aandacht bij die ander te zijn. Pas dan kun je heel goed luisteren en ook observeren hoe die ander het gesprek ervaart. Dan hoor je vaak al heel veel dingen die je date zegt waar je graag meer over zou willen weten. En je ziet ook waar die ander enthousiast over is. Als je merkt dat je toch afdwaalt, helpt het om je voor te nemen dat je kort samenvat wat de ander gezegd heeft. Afdwalen is dan geen optie meer!

Toon oprechte interesse

Door oprechte interesse te tonen krijgt die ander gelijk een goed gevoel bij jullie gesprek. Oprechte interesse tonen doe je in de eerste plaats door “door te vragen”. Dus meerdere verdiepend vragen te stellen over hetzelfde onderwerp. Kijk of je “nieuwsgierig” kunt zijn wie die ander is en wat je nog meer zou willen weten over het onderwerp waar die ander over vertelt.

De techniek van het doorvragen

In principe kun je over elk werkwoord en elk zelfstandig naamwoord dat die ander uitspreekt vragen stellen. Als je date zegt: “Ik ga binnenkort naar een festival met mijn vrienden”.

Kun je bijvoorbeeld vragen over de woorden:

ga binnenkort”

    • Wanneer ga je?
    • Hoe ga je?
    • Hoe lang ga je?

festival”

    • Wat voor festival is het?
    • Hou je van festivals?
    • Hoelang duurt dat festival”
    • Wat vind je het leukst aan dat festival?

vrienden”

    • Met hoeveel vrienden ga je?
    • Wat voor soort vrienden heb je?
    • Wat voor band heb je met die vrienden?
    • Gaan jullie vaak samen naar festivals?

In de tweede plaats toon je oprechte interesse door te laten zien dat je meeleeft met wat iemand zegt. Door bijvoorbeeld mee te “hummen”, begrip te tonen, kort samen te vatten wat de ander zegt en te tonen dat je meeleeft, laat je zien dat je betrokken bent. Denk aan zinnetjes als “goh, wat bijzonder!’ of ”Nou, dat kan ik me goed voorstellen!”

Zoek overeenkomsten

Wat veel verbinding geeft, is het hebben van overeenkomsten. Vooral iets waar je beide enthousiast over bent, en dus graag over praat, schept een band. Je kunt zelfs tijdens een date benoemen dat je het leuk vindt om naar overeenkomsten te zoeken. Kijk dan eens of je dezelfde hobby’s hebt, van dezelfde muziek, boeken of films houdt, dezelfde sporten beoefend of dezelfde beroemdheden bewondert.

Vragen naar gevoel en emoties

Om echt een goede klik te krijgen, is het belangrijk dat je niet alleen een fijn gesprek hebt, maar ook beiden kwetsbaar durft te zijn. Dat doe je vooral door ook je gevoelens en emoties te laten zien tijdens je date. Je vraag je date dan niet alleen naar feitelijke zaken maar ook hoe hij of zij zich bij bepaalde zaken voelt, hoe hij/zij gebeurtenissen ervaren heeft. Of wat hij of zij aan een gebeurtenis juist leuk of minder leuk vond.

Vragen naar waarden

Wil je het gesprek verder verdiepen, vraag dan ook eens naar welke waarden de ander bewegen om iets te doen. Je kunt bijvoorbeeld vragen waárom iemand die hobby of activiteit doet, of wat iemand belangrijk vindt aan het werk dat hij of zij doet. Zo kom je eerder op onderliggende waarden uit als vrijheid, verbinding, uitdaging of ontwikkeling.

Vragen naar meningen

Om iemand beter te leren kennen is het ook fijn om te weten wat iemand van dingen vindt. Wat voor overtuigingen en denkbeelden heeft iemand, en komen die overeen met de jouwe?

Let wel op: sommige onderwerpen kun je bij de eerste date beter nog even vermijden.

Want zoals overeenkomsten zorgen voor het smeden van een goede band, kunnen belangrijke verschillen juist weer zorgen voor afstand. Er zijn diverse onderwerpen die op dit moment voor polarisatie zorgen in de maatschappij. Als je op een dergelijk onderwerp van mening verschilt, kan dat ook voor flinke afstand zorgen tussen jou en je date. Dus weet wat je doet als je met een boerendochter of een aannemer over de stikstofcrisis gaat praten.

Verdiepende vragen

Al met al geven onderwerpen waarbij je je openstelt en jezelf laat zien de meeste verdieping. En dat zorgt voor uiteindelijk voor de klik. Vraag wel met beleid en kijk of de ander zich prettig voelt om zich al open te stellen. Maar vermijdt het niet teveel, als je de band wilt verdiepen! Onderzoek van Aaron heeft uitgewezen dat bepaalde vragen bijzonder veel verdieping geven. Hier vind je in een lijst met vragen waar je zelfs verliefd door kunt worden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Kom jij ook vaak niet verder dan één of twee dates omdat het telkens maar niet klikt? Wij komen veel singles tegen die succesvol zijn in hun werk, leuke vrienden hebben en een fijn leven. En toch lukt het hen niet om een vervullende duurzame relatie te krijgen doordat ze telkens vastlopen bij het daten. Dan wordt het tijd om eens wat ondersteuning te zoeken. Voor deze singles hebben wij het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” gecreëerd. Hiermee hebben al honderden singles met gelijksoortige uitdagingen een fijne duurzame relatie gekregen. Blijf niet aanmodderen en zet ook de stap om vrijblijvend kennis te komen maken.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (0)