WhatsApp: een ramp tijdens het daten?

Appen tijdens het daten zorgt voor allerlei moeilijkheden en gedoe. Hoe vaak moet je appen? Wat moet je doen als de ander niet appt? In dit artikel lees je hoe je whatsapp juist in je voordeel gebruiken.

We zullen het maar eerlijk toegeven: soms verlangen we wel eens terug naar die tijd dat er nog geen social media bestond. Een tijd zonder datingapps, Messenger, Instagram, Facebook, Twitter en WhatsApp. Natuurlijk, de voordelen zijn ook legio: de wereld is een stuk groter geworden. En als je een partner zoekt, hoef je niet alleen maar te kiezen tussen de buurjongen of die ene man op je werk. Maar al die online mogelijkheden maken het daten en het aangaan van een beginnende relatie ook een stuk ingewikkelder.

Kijk alleen al naar WhatsApp: heerlijk om zo snel contact te kunnen maken. Maar ook een bron van misverstanden en conflicten. En dit geldt helemaal als je elkaar nog niet goed kent, dus tijdens het daten of een beginnende relatie.
Tja, we gaan niet terug in de tijd. Dus de vraag is: hoe zorg je nu dat al dit appen jou vooruit helpt in plaats van je dates of beginnende relatie de vernieling in helpt?

Een zegen voor het daten of juist een ramp?

Sommige mensen zweren bij WhatsApp* en vinden het een zegen voor het daten. Je kunt eerst iemand beter leren kennen voordat je met iemand afspreekt. Je hebt even tussendoor contact. Je zit lekker veilig achter je schermpje. En je kunt een saaie vergadering enorm opleuken door ondertussen wat spannende berichtjes te sturen.

Andere mensen vinden appen juist een verschrikking in die eerste periode van het daten. Zij zweten uren op een leuk zinnetje (“zou hij/zij niet denken dat…?”) of raken in paniek als de ander niet meteen reageert. En dit nog naast de algemene minpunten zoals dat appen heel inefficiënt is als het gaat om informatie uitwisselen, het enorm afleidt van wat je aan het doen was (zoals autorijden) en je grappen altijd verkeerd worden opgevat.

Wat WhatsApp allemaal teweegbrengt tijdens het daten hebben we hieronder op een rijtje gezet. Met daarnaast natuurlijk essentiële WhatsApp-tips!

De ander leek zo fantastisch, we konden uren appen… maar in het echt viel hij/zij zo tegen!

Misschien heb je iemand kort ontmoet op een feestje, een festival, de sportschool, of de kroeg en ben je dapper genoeg geweest om telefoonnummers uit te wisselen. Of misschien heb je na wat chatten op een datingsite nummers uitgewisseld. Hoe dan ook: je hebt een telefoonnummer van een potentieel leuke man of vrouw. En dan begint het appen. Je stelt veel vragen, wisselt informatie en verhalen uit, schrijft misschien al een spannend appje en in de loop der tijd leer je elkaar steeds beter kennen. Denk je…

In feite gaat maar 15% tot 30% van alle communicatie via de feitelijke inhoudelijke tekst. Dus minstens 70% van alle informatie draag je via je houding, gebaren, intonatie van je stem en lichaamstaal over. En dat laatste deel is enorm belangrijk om iemand echt te leren kennen. Kortom: iemand écht leren kennen via de app is onmogelijk. Via de app leer je vooral iemands app-vaardigheden kennen. Maar hoe belangrijk is dat nu helemaal voor een relatie?

Niet doen: weken of maanden appen. Hoe langer je appt, hoe meer je een beeld van iemand in je hoofd gaat vormen dat steeds verder afwijkt van de werkelijkheid. Je onbewuste gaan namelijk veel invullen van wat je niet te weten kunt komen via de app.


Zeker niet doen: verliefd worden op iemand die je alleen via de app en foto’s kent. De teleurstelling en het verdriet zijn enorm als iemand dan tegenvalt in het echt. Je droombeeld valt in duigen. En geloof ons, dat is helaas meestal het geval.


Wel doen: Kijk kort via de app of iemand enigszins betrouwbaar en geïnteresseerd is. Spreek dan snel af om elkaar te ontmoeten en de ander echt te leren kennen in verschillende situaties.

Ik ben boos omdat hij onze date afgezegd heeft. Hoe zet ik dat op de app?

Soms worden contacten alweer beëindigd voordat ze goed en wel begonnen zijn. Door de app. Want hoe zeg je via de app dat je boos of geraakt bent doordat de ander de date heeft afgezegd? Of hoe zeg je op de app dat je teleurgesteld bent, of onzeker door wat hij of zij schrijft? Voor het uiten van emoties hebben ze die leuke emoticons uitgevonden. Daarmee zet je je emoties via de app kracht bij. Helaas helpen die emoticons maar zelden als het gaat om meer gevoelige zaken.

We hebben inmiddels al veel date-situaties en beginnende relaties zien stranden doordat mensen hun negatieve emoties (bv. boosheid, teleurstelling, irritatie, onzekerheid) via de app gingen uiten. Geschreven berichten met negatieve emoties erin worden altijd anders opgevat dan hoe de schrijver ze bedoelt. Het gevolg is dat zo’n app-gesprek escaleert en ontaard in ruzie of afstand.

Niet doen: negatieve emoties uiten via de app (behalve als het je uitdrukkelijke bedoeling is om ruzie te gaan maken en de relatie te verstoren ;-).

Wel doen: als je negatieve emoties ervaart tijdens een appgesprek richting de ander, bel of ontmoet de ander en breng het dan ter sprake.

De ander heeft mijn appjes wel gezien, maar ik krijg geen antwoord. Moet ik er nog een paar sturen?

Op WhatsApp kun je aan de grijze en blauwe vinkjes zien of iemand je berichten gelezen heeft. Je kunt ook zien dat iemand online geweest is en jouw bericht niet bekeken heeft. Daarom is WhatsApp een vreselijke uitvinding als je wat onzeker bent. Laat staan als je verlatingsangst hebt, dan is het pas echt een verschrikking! Je ziet op WhatsApp dat degene heel belangrijk in je leven is, op dat moment niet met jou bezig is. Dus voor je het weet voel je je enorm onbelangrijk, boos, verdrietig, genegeerd en vooral compleet afgewezen!

Niet doen: als de ander niet snel genoeg reageert nog meer appjes sturen en/of je frustratie en boosheid via de app uiten.

Ook niet doen: Alles op jezelf betrekken en denken dat jouw vorige appje dus niet goed was, of sterker nog, jijzelf niet goed bent omdat de ander even niet terug appt.

Wel doen: Je blauwe vinkjes uitzetten.

Wel doen: Praten over jullie appgedrag. Bespreek je wensen en ook grenzen over hoe vaak en hoeveel je appt met elkaar. En hoe snel je reageert naar elkaar. Realiseer je dat mensen ook nog veel andere dingen te doen hebben dan appen met jou.

Na een week appen haken ze meestal af en lees/zie ik niks meer. Wat doe ik verkeerd?

Via de app wissel je gegevens uit, leef je met elkaar mee, leer je elkaar (een klein beetje) kennen en vermaak je elkaar. Mensen steken soms uren per dag in appgesprekken. Dan moet het wel leuk zijn! Het uitwisselen van alleen feitelijkheden is dat zeker niet. Dat wordt al snel supersaai. Met alleen gesprekjes over “Hoe was je dag?” en “Wat ga je morgen doen?” komt je er dus niet. Je wilt bijvoorbeeld ook met de ander mee kunnen leven, emoties voelen, weten hoe een gebeurtenis van de ander afloopt en verrast worden. Net als in het echte leven.

Niet doen: alleen maar feitelijkheden uitwisselen.

Wel doen: vraag goed door als de ander iets vertelt op de app. Toon oprechte interesse. Zoek uit wat jullie gemeen hebben en wat die ander echt interesseert. Vertel hoe je zaken ervaart, gevoeld en beleefd hebt. Vertel wat je raakt en echt bezighoudt. Neem de ander mee in je leven als in een verhaal, met moeilijkheden en problemen die eraan gaan komen, hoe je ze beleeft en hoe je het later uiteindelijk oplost. Dan hou je mensen aangehaakt en betrokken bij jou.

We zijn al vier weken aan het appen, maar tot daten komt het niet

Soms is het appen heel gezellig, maar over een date wordt niet gesproken. Daarom is het belangrijk dat je je realiseert waarom je met die ander aan het appen bent. Als dat is als tijdverdrijf, of om een leuk contact te onderhouden tussen de dates door, is dat prima. Als die ander tenminste datzelfde doel heeft.

Die ander door en door leren kennen via app lukt echter nooit, zoals we al eerder constateerden. Als je hem of haar nog maar één keer (kort) of nog nooit hebt ontmoet, en je wilt graag een date, stuur dan ook aan op een afspraak. Reageert de ander daar niet op? Vertoont hij of zij ontwijkend gedrag zodra het over daten gaat? Vraag dan rechtstreeks hoe de ander erin staat. Reageert de ander nog steeds niet, dan staat afspreken waarschijnlijk niet hoog op zijn of haar prioriteitenlijstje.

Niet doen: weken blijven appen zonder dat je die ander ooit ziet. Voor dat je het weet heb je een app-relatie in plaats van een echte.

Wel doen: Komt iemand na een aantal uren appen betrouwbaar en fatsoenlijk over? Stuur dan in het appgesprek aan op een ontmoeting. Vraag het gewoon. Doe dat bijvoorbeeld door te appen dat je nieuwsgierig bent geworden wie die ander in het echt is en die ander graag wilt ontmoeten. Maak het daarna concreet door middel van een dag, locatie en tijd.

We hebben enorm leuk geappt, en ineens hoor ik niets meer

We maken het vaak mee dat mensen na een maandje gezellig appen opeens aan de kant gezet worden. Of erger nog, helemaal niets meer van die ander horen. Ghosting heet dat tegenwoordig. Als onze coachklanten dat overkomt, zijn ze meestal erg gekwetst en verontwaardigd. Het kan zijn dat die ander dit doet omdat deze geen interesse meer in je heeft en dat niet durft te zeggen. Of een ander is tegengekomen. Je zult het nooit weten.

Niet doen: Het te persoonlijk nemen.

Ook niet doen: de ander gaan stalken.

Wel doen: Je kunt eventueel nog een keer oprecht vragen wat er aan de hand is. Als je dan niets meer hoort. Accepteer het en laat los. Zie het als een tekortkoming van de ander. Blijkbaar vindt deze persoon het moeilijk om iemand af te wijzen. Dat is heel jammer, maar je leven gaat door.

De ander blijft maar appen, ik word er horendol van!

Sommige mensen zijn wel heel enthousiast met appen. Al voor een eerste ontmoeting appen ze je elke dag een aantal keer. Voor je het weet staat je app vol met verslagen van de dag, vakantiefoto’s en vragen aan jou. En kan je niet meer ademhalen.

Niet doen: Meteen het contact stoppen en niets meer laten horen.

Wel doen: Je grens en behoefte aangeven. Vertel dat lang appen voordat je elkaar ontmoet hebt niet zo je ding is. En vraag de ander om dat even te bewaren tot na de date. Het is goed mogelijk dat de ander gewoon ook niet weet hoe hij of zij het moet aanpakken. Geeft de ander daar geen gehoor aan? Dan is dat wel het moment om je af te vragen of je hier wel mee door moet gaan.

Een nieuwe hype na WhatsApp!

Al met al kan het tijdens het daten een worsteling zijn om je door al die WhatsApp-onzekerheden heen te worstelen. Gelukkig hebben ook steeds meer mensen er genoeg van om zich continu te moeten verstoppen achter het scherm van hun smartphone of laptop. Er ontstaat steeds meer behoefte aan écht contact. Je ziet mensen al heel voorzichtig weer meer bellen met hun smartphone. Zelfs de kracht van real life flirten komt weer in, iets wat de meeste Nederlanders inmiddels compleet verleerd zijn.

Wij spreken dan ook graag van een nieuwe hype: namelijk elkaar ontmoeten in het echt. Elkaar zien, spreken, aanraken en dingen met elkaar beleven. Op die manier creëer je immers een echte (gevoels)band met die ander en voel je weer dat je leeft. Ook geluksonderzoek laat zien dat je hier pas echt gelukkig van wordt. En niet van dat getyp op een klein schermpje.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

* Voor de leesbaarheid duiden we alle berichtenservices/ Messenger apps zoals WhatsApp, Facebook Messenger en chatservices van Datingapps aan met WhatsApp.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved