Veel singles stoppen met daten of verbreken een beginnende relatie omdat de ander te saai is. “Hij is wel een goede gast, echt betrouwbaar enzo, maar ik vind het gewoon saai!” of “Zij is wel lief, maar daagt me onvoldoende uit” horen we dan. Herken jij dat? Dat jij vindt dat als je aan het daten bent of in een beginnende relatie zit, het nooit saai mag zijn? Want als het snel saai wordt, dan is die ander niet de juiste toch? Dan moet je de relatie weer verbreken toch? Dat is maar zeer de vraag!
Elkaar niets te vertellen, dan wegwezen!
Wanneer is “saaiheid” een reden om niet verder te investeren in een date of relatie? Je kunt jezelf het volgende afvragen: is het een saaie relatie of dates in de zin van dat je elkaar maar weinig te vertellen hebt, er vaak stiltes vallen, je nauwelijks iets gemeenschappelijks hebt en je elkaar met enige tegenzin weer opzoekt? Als het antwoord “ja” is, dan moet je je serieus afvragen of die ander wel je juiste voor jou is. Doorzetten omdat je nu eenmaal graag een relatie wilt tegen beter weten in, is niet verstandig. Het beëindigen van het nog beginnende contact is dan meestal de beste oplossing.
De relatie is saai omdat je geen moeite hoeft te doen
Wat we echter vaker horen is dat de dates of relatie op een hele andere manier saai worden. Stel jezelf het volgende voor: In het begin heb je moeite gedaan die ander te krijgen. Je hebt je beste beentje voorgezet, veel geflirt en tijd nog moeite gespaard om die ander te veroveren. Je voelde je regelmatig onzeker en was vaak bang dat het op niets uit zou lopen. Maar uiteindelijk, nadat je alles gegeven hebt, is het toch gelukt! Die ander gaat ook voor jou. Je hoeft niet meer te knokken. Geen moeite meer te doen. Je hebt zekerheid. En dan… is het ineens niet spannend meer.
Het nieuwe is eraf
De oorzaak van die saaiheid is dat het nieuwe eraf is en de buit is veroverd. Vaak is dat ook het moment dat de verliefdheid wat minder wordt of verdwijnt. De roze bril gaat af en je begint de eerste minpuntjes van die ander te zien. Misschien krijgen jullie zelfs wel jullie eerste ruzie. Een mooi moment om de relatie te verbreken en iemand ander te zoeken? Of toch maar niet?
Een saaie relatie is onvermijdelijk en juist gewenst
Helaas moeten we je teleurstellen als je last hebt van dit soort “saaiheid”. Deze saaiheid is onvermijdelijk. Erger nog, deze saaiheid wil je juist graag na die eerste periode. Veel mensen vinden het dan ook fijn als deze “saaie” periode aanbreekt en er stabiliteit en zekerheid ontstaat. Degene die deze saaiheid fijn vinden, noemen dit namelijk niet “saaiheid”, maar “veiligheid”. Zij voelen zich meer vertrouwd, weten wat meer wat ze aan elkaar hebben, en gaan over naar het verdiepen van het contact. Klinkt zo’n saaie relatie jou verschrikkelijk in de oren? Dan kan het heel goed dat jij niet bij deze groep hoort.
Dieperliggende oorzaak: je hebt altijd hard moeten werken voor de liefde
Een oorzaak van het beeld of gevoel van saaiheid ligt vaak in je jeugd of bij vroegere relaties. De vraag is wat jij gewend bent en wat voor jou vroeger vertrouwd voelde. Als jij gewend bent dat je altijd hard hebt moeten werken om aandacht en liefde te krijgen van je ouders of eerste geliefden, dan voelt dat voor jou vertrouwd. Jij associeert dat met liefde. Als je dan ook hard moet werken om een nieuwe geliefde te veroveren, ben je helemaal in de element. Het voelt weer als vanouds.
Geen moeite hoeven doen voor de ander voelt niet vertrouwd
Op het moment dat je geen echte moeite meer hoeft te doen, voelt het opeens niet meer vertrouwd, niet meer als vanouds. Je krijgt (onbewust) het gevoel dat het te gemakkelijk gaat. Dat kan geen liefde zijn! Het gevoel dat het allemaal vanzelf gaat en de liefde gewoon stroomt zonder er voor te hoeven vechten, wordt verward met “saai”. En daardoor heb je de neiging om de dates of relatie die op een bepaald moment saai voelen, maar die eigenlijk dus heel voorspoedig verlopen, te beëindigen. Als je dat telkens doet, rol je van de ene korte relatie in de andere. Echt gelukkig wordt je hier uiteindelijk niet van.
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (1)