1 feb | 2018

De relatie wordt saai … Stoppen of doorgaan?

Saaie dates of een relatie die steeds saaier wordt… Maar soms is “een beetje saai” echter juist een goed teken! Wanneer is het beter om te stoppen en wanneer is het juist slimmer om door te gaan?

Veel singles stoppen met daten of verbreken een beginnende relatie omdat de ander te saai is. “Hij is wel een goede gast, echt betrouwbaar enzo, maar ik vind het gewoon saai!” of “Zij is wel lief, maar daagt me onvoldoende uit” horen we dan. Herken jij dat? Dat jij vindt dat als je aan het daten bent of in een beginnende relatie zit, het nooit saai mag zijn? Want als het snel saai wordt, dan is die ander niet de juiste toch? Dan moet je de relatie weer verbreken toch? Dat is maar zeer de vraag!

Elkaar niets te vertellen, dan wegwezen!

Wanneer is “saaiheid” een reden om niet verder te investeren in een date of relatie? Je kunt jezelf het volgende afvragen: is het een saaie relatie of dates in de zin van dat je elkaar maar weinig te vertellen hebt, er vaak stiltes vallen, je nauwelijks iets gemeenschappelijks hebt en je elkaar met enige tegenzin weer opzoekt? Als het antwoord “ja” is, dan moet je je serieus afvragen of die ander wel je juiste voor jou is. Doorzetten omdat je nu eenmaal graag een relatie wilt tegen beter weten in, is niet verstandig. Het beëindigen van het nog beginnende contact is dan meestal de beste oplossing.

De relatie is saai omdat je geen moeite hoeft te doen

Wat we echter vaker horen is dat de dates of relatie op een hele andere manier saai worden. Stel jezelf het volgende voor: In het begin heb je moeite gedaan die ander te krijgen. Je hebt je beste beentje voorgezet, veel geflirt en tijd nog moeite gespaard om die ander te veroveren. Je voelde je regelmatig onzeker en was vaak bang dat het op niets uit zou lopen. Maar uiteindelijk, nadat je alles gegeven hebt, is het toch gelukt! Die ander gaat ook voor jou. Je hoeft niet meer te knokken. Geen moeite meer te doen. Je hebt zekerheid. En dan… is het ineens niet spannend meer.

Het nieuwe is eraf

De oorzaak van die saaiheid is dat het nieuwe eraf is en de buit is veroverd. Vaak is dat ook het moment dat de verliefdheid wat minder wordt of verdwijnt. De roze bril gaat af en je begint de eerste minpuntjes van die ander te zien. Misschien krijgen jullie zelfs wel jullie eerste ruzie. Een mooi moment om de relatie te verbreken en iemand ander te zoeken? Of toch maar niet?

Een saaie relatie is onvermijdelijk en juist gewenst

Helaas moeten we je teleurstellen als je last hebt van dit soort “saaiheid”. Deze saaiheid is onvermijdelijk. Erger nog, deze saaiheid wil je juist graag na die eerste periode. Veel mensen vinden het dan ook fijn als deze “saaie” periode aanbreekt en er stabiliteit en zekerheid ontstaat. Degene die deze saaiheid fijn vinden, noemen dit namelijk niet “saaiheid”, maar “veiligheid”. Zij voelen zich meer vertrouwd, weten wat meer wat ze aan elkaar hebben, en gaan over naar het verdiepen van het contact. Klinkt zo’n saaie relatie jou verschrikkelijk in de oren? Dan kan het heel goed dat jij niet bij deze groep hoort.

Dieperliggende oorzaak: je hebt altijd hard moeten werken voor de liefde

Een oorzaak van het beeld of gevoel van saaiheid ligt vaak in je jeugd of bij vroegere relaties. De vraag is wat jij gewend bent en wat voor jou vroeger vertrouwd voelde. Als jij gewend bent dat je altijd hard hebt moeten werken om aandacht en liefde te krijgen van je ouders of eerste geliefden, dan voelt dat voor jou vertrouwd. Jij associeert dat met liefde. Als je dan ook hard moet werken om een nieuwe geliefde te veroveren, ben je helemaal in de element. Het voelt weer als vanouds.

Geen moeite hoeven doen voor de ander voelt niet vertrouwd

Op het moment dat je geen echte moeite meer hoeft te doen, voelt het opeens niet meer vertrouwd, niet meer als vanouds. Je krijgt (onbewust) het gevoel dat het te gemakkelijk gaat. Dat kan geen liefde zijn! Het gevoel dat het allemaal vanzelf gaat en de liefde gewoon stroomt zonder er voor te hoeven vechten, wordt verward met “saai”. En daardoor heb je de neiging om de dates of relatie die op een bepaald moment saai voelen, maar die eigenlijk dus heel voorspoedig verlopen, te beëindigen. Als je dat telkens doet, rol je van de ene korte relatie in de andere. Echt gelukkig wordt je hier uiteindelijk niet van.

Drie oplossingen om de saaie relatie tegen te gaan

Oplossing 1: realiseer je dat saai iets anders is dan niet vertrouwd.

Een relatie dient als een soort vaste basis om van daaruit eigen mogelijkheden te verkennen en ontwikkelen. Elkaar steun, troost en zekerheid bieden zijn hele belangrijke factoren. Om een diepe band op te bouwen en je aan elkaar te kunnen hechten, moet je juist op iemand kunnen bouwen en vertrouwen. Deze “saaiheid” noemen we “veiligheid”. Mogelijk dat je dit niet gewend bent en dit dus niet vertrouwd voelt.. Realiseer je dus dat deze vorm van saaiheid juist goed is.

Oplossing 2: ga voor een nieuwe uitdaging, ga met elkaar de diepte in.

Het gevoel van saaiheid kan je verbreken door de band met de ander te verdiepen. Door de ander echt te leren kennen en jezelf echt te laten kennen. Uiteindelijk is niets mooier dan dat er een persoon is die helemaal voor jou gaat, waar je 100% op kunt vertrouwen en bij wie alles er mag zijn. Een persoon met wie je een diepe gevoelsband hebt en van wie je heel veel houdt (en de ander van jou). Dit bereiken is ook hard werken. Daarvoor is het belangrijk dat je beide je gevoelens durft te laten zien, je kwetsbaar opstelt, belangstellend en empathisch richting elkaar bent. Dit is weer een hele andere, nieuwe uitdaging en allesbehalve saai!

Oplossing 3: zoek je spanning en adrenalinekicks elders.

Een relatie hoort per definitie veilig te voelen. Je bent er onvoorwaardelijk voor elkaar. Je moet op elkaar kunnen rekenen. Daarom zoek je je spanning en adrenalinekicks ergens anders. Dat kun je zelf, met je vrienden, en ook met je partner doen. Ga samen eens een hele spannende film kijken, een heftige sport beoefenen of op vakantie naar een exotisch land waar weinig toeristen komen. Door dat samen met je partner te doen, versterk je ook nog eens je onderlinge band.

Mogelijk bindingsangst of verlatingsangst

Als je het daten of een beginnende relatie regelmatig saai vindt en het weer uitmaakt omdat je niet veel moeite hoeft te doen, is je basis gevoel van veiligheid in een liefdesrelatie mogelijk ooit geschonden. In dat geval heb je moeite je aan een nieuwe geliefde te hechten, wat zich kan uiten in bindingsangst of verlatingsangst. De onderstaande test geeft je inzicht of dat bij jou aan de hand kan zijn.

Heb jij last van bindings- of verlatingsangst?

Ontdek of jij bij het daten of in een relatie last hebt verlatingsangst of bindingsangst.

Hoe kunnen wij je helpen?

Worden je relaties telkens verbroken omdat jij of de ander het saai vindt? En heb je de behoefte om dit op te lossen omdat je een liefdevolle relatie wilt die wel leuk is? Dan hebben we voor jou ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken”. In dit coachingsprogramma gaan we samen aan de slag om te kijken wat de dieperliggende oorzaken zijn en dit definitief op te lossen. Wij begeleiden al vele jaren singles die hiermee te kampen hebben en weten uit ervaring hoe je dit aan moet pakken. Wacht dus niet langer en meld je aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Reacties op dit artikel

Volg alle reacties op dit artikel

Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties

Jouw e-mail
Volg alle reacties op dit artikel
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle reacties (1)