15 april | 2022
Zonder risico’s geen nieuwe relatie!
Waarom is het in de liefde toch zo moeilijk om risico’s te nemen?
15 april | 2022
Waarom is het in de liefde toch zo moeilijk om risico’s te nemen?
Lees in dit artikel waarom het vermijden van die risico’s heel menselijk is, maar je tegelijkertijd de kans op een nieuwe relatie enorm verkleint. Tijd dus om buiten de comfortzone te gaan door middel van onderstaande tips.
Een gezellig praatje maken vinden de meeste singles niet zo moeilijk. Contacten met collega’s, vrienden en familie? Geen enkel probleem. Anders wordt het als het om de liefde gaat. Vlotte praters veranderen in hakkelende sufferds. Als het überhaupt al van een gesprek komt: sommige singles vinden de stap naar het contact maken met die leuke vrouw of man al een stap te ver. Of het gesprek komt er weliswaar, maar gaat ineens nergens meer over. Of het is best gezellig, maar beide gaan daarna weer onverrichte zaken naar huis. Waarom is dat toch ineens zo moeilijk?
Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en vervullende relatie
Het antwoord is simpel. Als je buiten je comfortzone treedt, stel je je kwetsbaar op. Je doet immers iets waar je weinig ervaring mee hebt en waar je nog niet zo goed in bent. En de ander kan daar wel eens iets negatiefs van vinden en je daarop afwijzen. En niemand houdt van een geknakt ego. Misschien heb je dat zelfs al eerder meegemaakt en wil je die pijn van toen te allen tijde voorkomen. Dus is het veel gemakkelijker om maar niets te doen. Maar ook hier geldt: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Oftewel, hoe veilig het ook is, van afwachten krijg je geen leuke partner, dus geen nieuwe relatie. Hieronder volgen 5 tips om jezelf over die drempel heen te krijgen richting een nieuwe relatie.
Vaak hebben we het idee dat een afwijzing het einde van de wereld betekent. “Als ik haar uit vraag en zij zegt nee, ga ik door de grond!” ”Ik overleef het niet als ik zeg dat ik hem leuk vindt en het dan niet wederzijds blijkt te zijn!” Is dit echt zo? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Misschien voelt het even ongemakkelijk, misschien heb je er een dag verdriet van, maar je overleeft het best. En misschien kun je alvast bedenken wat je kan zeggen als je een “nee” krijgt. “Jammer, want het leek me leuk” is er bijvoorbeeld één. Oftewel: Als je een afwijzing kan accepteren, kan je niet zoveel gebeuren!
Ja, je kan ook niets doen. En wachten tot de ander wat doet. Maar de consequentie is vaak dat er niets veranderd, want de ander doet ook niets. Op korte termijn voorkomt de je de pijn van de afwijzing, maar op langere termijn is het “lijden” omdat je alleen blijft. Dus is er de afgelopen tijd weinig gebeurt, dan is de verwachting niet heel groot dat er ineens iets verandert. Door een risico te nemen kan dat wel en krijg je wel die nieuwe relatie!
Vaak vinden wij afwijzing heel erg, omdat we deze op onszelf betrekken. “Als die ander geen date of relatie met me wil, ben ik niets waard”, is dan de irreële gedachte. Maar het feit dat de ander niet met je uit wil, niet op die tweede date wil of jou uiteindelijk niet als de geschikte partner ziet, zegt hoogstens iets over de match tussen jullie tweeën. En over hoe de ander denkt, de ervaringen van die ander, hoe deze in zijn/haar vel zit, etc. Heeft hij/zij werkelijk jouw diepste wezen gezien en dat afgewezen? Waarschijnlijk niet. Op het moment dat je dat voor ogen kan houden, is een afwijzing veel minder erg.
Kwetsbaar opstellen en zeggen wat je werkelijk voelt of denkt is vaak eng. Je wilt liever afgewezen worden omdat je iets zegt over het weer, dan als je iets zegt over hoe je je werkelijk voelt. Mensen denken soms dat ze zwak overkomen als ze zich kwetsbaar opstellen. Toch is het tegendeel waar. Mensen die zich kwetsbaar opstellen maken gemakkelijker de verbinding met anderen, voelen zich juist vaak zelfverzekerder en komen daardoor krachtiger over. Als je écht de verbinding wilt maken met een ander, zal je dit risico moeten nemen. Anders maak je weliswaar een veilige start, maar eindig je met lege handen.
Je hoeft niet altijd meteen een enorm risico te nemen om een nieuwe relatie te krijgen. Als je van nature verlegen bent hoef je echt niet in je eentje alle singlefeesten af te struinen. En als je je date leuk vindt hoef je hem of haar echt niet meteen midden in het restaurant te zoenen. Neem kleine stappen waarbij je weliswaar iets uit je comfortzone gaat, maar waarbij je je ook nog goed kan voelen. Vraag eens een aantal vrienden of ze een leuke date voor je weten. Raak de ander eens aan op arm of schouder en kijk hoe de ander reageert.
Ontdek wat jou belemmert in het krijgen van een fijne en vervullende relatie
Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten! Benieuwd?
Geef hier ook je reactie of lees bestaande reacties
Alle reacties (0)