Hou interesse vast van je date door aan te geven wat jij wilt!

Vanaf de eerste date is het belangrijk om aan te geven wat jij wel en niet wilt. Als je je grenzen niet tijdig aangeeft verlies je het respect van de ander. En nog belangrijker: verlies je jezelf. Lees hier hoe jij je grenzen kan aangeven tijdens het daten en in de relatie.

Je openstellen en laten zien wie je bent is belangrijk bij het contact met andere mensen. Als je wilt dat de ander begrijpt wie je bent en geïnteresseerd in je is, dan is het handig om aan te geven wat jouw passies zijn, wat je leuk vindt om te doen en welke verlangens en behoeftes je hebt.

Laat zien wie je bent

Maar als je wilt laten zien wie je echt bent dan hoort daar ook het aangeven van je grenzen bij. Dus ook het uitspreken van wat je juist níet wilt. En dat is vaak moeilijk. Het kan spannend zijn, omdat je niet weet hoe de ander gaat reageren. Zo maar even zeggen dat je iets niet wilt doen wat een ander van je vraagt, zeggen dat je het niet fijn vindt om je nieuwe sjaal uit te lenen of dat je niet aangeraakt wilt worden bijvoorbeeld. Wat voor reactie lokt dat uit? Word je daarna nog wel aardig gevonden? Misschien wordt die persoon wel boos op je. En als het om een date of beginnende liefde gaat: wellicht rent hij of zij wel hard weg en sta je weer helemaal alleen…

Afwijzing is onze grootste angst

We zijn bang om afgewezen te worden als we duidelijk aangeven wat we wel en vooral niet willen. Daarom doen we het vaak liever niet. Of erger nog, we negeren onze grenzen voor het gemak. Want als we ons er niet bewust van zijn, dan hoeven we er ook niets mee. Maar achteraf zitten we vaak met een kater en de “gebakken peren”. Niet slim dus, het kan heel nadelig uitpakken om niet eerlijk en open te zijn. Maar hoe is dat eigenlijk voor de ander?

Zonder grenzen geen respect

Grenzen stellen

Stel, je ontmoet iemand die alles voor je doet wat je vraagt en overal mee instemt. Die alles leuk vindt wat je zegt en om elk grapje van je lacht, ook al vond je hem zelf slecht of misplaatst. Wat zou je van die persoon vinden? De eerste tijd wel leuk waarschijnlijk. Maar na verloop van tijd zul je toch merken dat je het respect voor diegene verliest. Hij of zij lijkt weinig eigen persoonlijkheid te hebben en lijkt niet helemaal oprecht te zijn in wat hij of zij zegt en doet. Je leert de ander zo nooit echt goed leert kennen. Wat wil die ander zelf nou eigenlijk, wat vindt hij of zij leuk, waar heeft hij of zij een hekel aan? Het blijft onduidelijk. Je concludeert dat de ander kennelijk geen sterke persoonlijkheid heeft en je verliest je interesse.

Andersom geldt het dus ook: zeg jij op alles “ja”, ben je het overal mee eens, lach je om alle grappen en sta je alle lichamelijke interactie toe ook al vind je bepaalde aanrakingen eigenlijk niet zo fijn? Dan verliest de ander zijn interesse in jou. En dat is juist wat je wilde voorkomen, waar je bang voor was. De ander wijst je af…

Binnen een relatie zijn grenzen nodig

Door je grenzen niet aan te geven loop je het risico een beginnende relatie kwijt te raken. Als je teveel met de ander meegaat in wat diegen wil, dan gaat dat voor jezelf steeds vervelender voelen. Je raakt jezelf kwijt, je komt je steeds verder af te staan van wie jij eigenlijk bent en wat jij werkelijk wilt. Dat hou je een tijdje vol, maar dan barst vaak de bom. Je kunt zo niet meer verder en laat dat heel duidelijk merken. De ander is dan al zo gewend altijd zijn zin te krijgen, dat er vaak geen weg terug meer is. De relatie komt dan tot een einde.

Het tonen van je ware persoonlijkheid en het aangeven van je grenzen levert je gelijkwaardigheid en respect op. Het is noodzakelijk, omdat het ervoor zorgt dat je je goed voelt, dat je gezond blijft en jullie relatie daarmee ook gezond is.

Hoe geef je je grenzen aan?

Tip 1: Bepaal van tevoren waar je grenzen liggen. Door bijvoorbeeld voordat je op een date gaat te bepalen wat je wel en niet wilt. Zo wordt het al veel gemakkelijker om in te grijpen als de ander over je grens dreigt te gaan.

Tip 2: Het is belangrijk goed aan te kunnen voelen en te kunnen herkennen wat voor jou ok en wat vooral niet ok is op het moment zelf. Bijvoorbeeld als je aan het daten bent. Emoties zitten in je lijf. Dus door met je aandacht naar je lichaam te gaan, je te concentreren op hoe het reageert op de omstandigheden, kun je beter aanvoelen wat je wel en niet wilt.

Tip 3: Realiseer je dat het noodzakelijk is om aan te geven wat voor jou wel en wat niet acceptabel is, wat jij wel en niet wilt. Als je namelijk niet echt gelooft dat dat nuttig is, dan komt je “nee” ook niet geloofwaardig over. Je straalt dan misschien “ja” uit en dat is natuurlijk verwarrend voor de ander. Dan kan het zijn dat er soms iets gebeurt dat je eigenlijk niet wilt. Als je zelf 100% achter je “nee” staat, dan ben je veel duidelijker.

Tip 4: Leg uit waarom je iets niet wilt. Iemand of iets afwijzen zonder dat verder te motiveren kan bot overkomen. Als je daarentegen uitlegt waarom je niet bij jou thuis wilt afspreken of nog niet wilt zoenen, dan zorgt dat juist voor begrip en respect. Uitzondering hierop is een enkeling die niet met grenzen om kan gaan en maar blijft doorzeuren. Daar kun je weinig rekening mee houden, die persoon verdient dan zelf weinig respect. Blijf in dat geval “de nee boodschap” herhalen.

Tip 5: Ga oefenen. Oefen met mensen die vertrouwd voelen en oefen met dingen die “klein” zijn. Door te oefenen raak je gewend om “nee” te zeggen als je iets niet wilt. Dan kun je die boodschap ook veel beter uitdragen als het er echt op aan komt.

Ben jij succesvol in je werk, heb je een rijk sociaal leven en doe je leuke dingen? Maar mis je nog die leuke relatie? Dan is ons coachingsprogramma “Laat de liefde werken” zeker iets voor jou. Ons programma bewijst al jaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op je eigen liefdesleven. De singles die ons programma volgden wilden allemaal een relatie met iemand die écht bij ze past, zonder gedoe en getwijfel. Een relatie waarin ze zichzelf kunnen zijn en ze echte liefde ervaren. En dat is ze gelukt. Heb jij ook helemaal genoeg van alle dating- en relatiegedoe en ben je gemotiveerd om aan jezelf te werken? Kom dan ook eens met ons praten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved