Niet knap, wel aantrekkelijk: kan dat?

Birgit: Ik vind het maar gek. Mijn collega Juliet heeft nog maar 2 maanden geleden haar relatie verbroken en nu alweer een nieuwe vriend. Terwijl ze helemaal niet knap is en best bitchy kan zijn. Hoe kan dat nou? Waarom is zij zo aantrekkelijk en ben ik al 5 jaar single?

We zien vaak dat mensen dezelfde denkfout maken als Birgit. Namelijk dat je aantrekkelijkheid verwart met een knap uiterlijk. In de praktijk blijken dit echter twee heel verschillende dingen. Wat maakt je dan wel aantrekkelijk? We lichten in dit artikel een tipje van de sluier op.

Wel knap, maar toch niet zo aantrekkelijk

Misschien ben jij er ook wel eens tegenaan gelopen tijdens het online daten. Je zag zijn of haar foto’s en dacht meteen: “wat een knappe man of vrouw”. Maar in de realiteit viel het vies tegen. Niet omdat de persoon in kwestie niet knap was, maar omdat hij of zij gewoon niet zo aantrekkelijk was! Dat kan natuurlijk aan hormonen liggen. Of aan de rest van de date. Maar naast een mooi uiterlijk is nog iets anders heel belangrijk om aantrekkelijk gevonden te worden. Dat is uitstraling, charisma! Als iemand met charisma de kamer binnenkomt, dan komt er ook echt iemand binnen. De hele kamer is als het ware gelijk gevuld. En je voelt je meteen aangetrokken tot deze persoon.

Wat zorgt voor uitstraling en charisma

Maar als dat dan zo belangrijk is, hoe zorg je dan dat je zelf meer uitstraling en charisma krijgt? Als je gaat onderzoeken wat die uitstraling en dat charisma nu creëert, dan blijkt zelfvertrouwen een hele belangrijke factor te zijn. Veel zelfvertrouwen creëert aantrekkingskracht. Dat is ook het geheim van Juliet. Juliet is geen enorme knappe vrouw en besteedt niet veel geld aan kleding en make-up. Maar ze straalt wel zelfvertrouwen uit. Ze vindt zichzelf helemaal ok, gelooft in zichzelf en heeft het leuk met zichzelf. En daarom komen mensen op haar af als vliegen op de stroop!

Waarom maakt zelfvertrouwen je zo aantrekkelijk

Mensen met veel zelfvertrouwen zijn meer op de buitenwereld gericht, gedragen zich iets extraverter. Ze durven meer te flirten en laten zich van hun meest aantrekkelijke kant zien. Het effect op potentiële geïnteresseerden laat zich niet moeilijk raden. Daarnaast zijn mensen met veel zelfvertrouwen positiever en ondernemender. Ze stralen meer plezier uit en zien meer kansen. Mannen en vrouwen die zelfvertrouwen en plezier uitstralen, oefenen vaak dan ook meer aantrekkingskracht uit dan iemand die onzeker of in zichzelf gekeerd is.

Waarom maakt zelfvertrouwen je als man extra aantrekkelijk

Bovenstaande geldt voor iedereen. Daarnaast speelt er bij hetero-mannen nog iets extra’s. Zelfverzekerde mannen spreken namelijk een onbewuste behoefte van vrouwen aan. Hoewel de meeste vrouwen in deze tijd prima hun eigen boontjes kunnen doppen, hebben zij biologisch gezien meer behoefte aan zekerheid en veiligheid dan mannen. Van oudsher hebben zij meer de behoefte om zich in een vervelende situatie beschermd te voelen. En daarmee voelen ze zich, ook in deze tijd, vaak meer aangetrokken tot een man waarvan ze het gevoel hebben dat hij de situatie aan kan. Een man waar ze op kunnen bouwen en vertrouwen. Welke type man kan dit allemaal bieden? Juist, de man met veel zelfvertrouwen! Dat maakt hem zo aantrekkelijk!

Met meer zelfvertrouwen krijg je een leukere partner

Kortom: zelfvertrouwen staat aan de basis van aantrekkingskracht en helpt enorm om een leukere man of vrouw aan de haak te slaan. Als je wat onzeker bent en je ontwikkelt zelfvertrouwen stijgt je waarde op de relatiemarkt vele punten. Door het vertrouwen dat mensen in je hebben, het feit dat je meer onderneemt en meer risico’s durft te nemen, is de kans dat je op andere vlakken meer bereikt in het leven ook veel groter. Regelmatig zeggen mensen tegen ons dat de beste investering die ze ooit gedaan hebben die in het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen was.

Hoe ontwikkel je meer zelfvertrouwen?

Er zijn vele manieren om je zelfvertrouwen een boost te geven. Hieronder de belangrijkste.

1) Zorg voor positieve ervaringen:

Het snelst ontwikkel je zelfvertrouwen door positieve ervaringen op te doen. Leg vooral de lat hierbij niet te hoog en wees blij met kleine stapjes. Als je normaliter nauwelijks durft te flirten en je zendt nu wel enkele flirtsignalen uit, dat is dat zeker al een succes! Ook al reageert de ander er niet op, je hebt het wel gedaan. Schrijf je positieve ervaringen na afloop op en kijk er regelmatig naar terug.

2) Ga je kritische stem te lijf

Iedereen heeft wel een kritische stemmetje in zich, die je te pas en te onpas van negatief commentaar voorziet. Je constant wijst op wat je verkeerd doet en niet kunt. Als die stem flink te keer gaat, ondermijnt deze je zelfvertrouwen volkomen. Je gaat interne criticus te lijf door bewust te worden van wat hij zegt en hem te negeren of juist tegengas te geven.

3) Heb zelfcompassie

Zelfcompassie is een belangrijke factor voor het vergroten van je zelfvertrouwen. Bij zelfcompassie gaat het erom liefdevoller en begripvoller te zijn naar jezelf in plaats van jezelf voortdurend te veroordelen. Iedereen maakt fouten, niemand is perfect. Besef je ook dat je niet de enige bent die dit heeft. Alle mensen maken vervelende dingen mee (op verschillende manieren).

4) Gedraag je alsof je al veel zelfvertrouwen hebt

Als je jouw houding zelfverzekerd is en jij je ook zelfverzekerd gaat gedragen, gaan je hersenen dit ook geloven. Een zelfverzekerde houding aannemen zorgt er al na een paar minuten voor dat je je beter voelt. Ga rechter op staan of zitten, neem meer ruimte in, maakt meer oogcontact en praat duidelijker. Even later voel je je daadwerkelijk veel beter over jezelf!

Wil jij een flinke stap zetten in het ontwikkelen van zelfvertrouwen en aantrekkingskracht?

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen en aantrekkingskracht kost tijd en moeite. Een artikel of boek lezen en meer kennis over het onderwerp opdoen is een goed begin. Maar als je echt stappen wilt maken, moet je flink aan de slag. Dat is een kwestie van doen en regelmatig oefenen.

Onze coaches kunnen je helpen in een aantal persoonlijke sessies flinke stappen te maken. Of kom naar onze workshop “Stevig staan in de liefde” voor een eerste belangrijke stap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Wil je je mening over dit artikel kwijt of je ervaringen delen?  Deze kun je hieronder kwijt, scrol naar beneden.

2019-01-15T08:38:57+00:00

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.