BLOG Coach Hans: Echt jezelf laten zien

Coach Hans Gierkink
Singlecoach Hans Gierkink

Je zou het niet verwachten, maar als singlecoach heb ik ook regelmatig beginnende stelletjes tegenover me zitten. Zo ook gisteren weer: Didi en Pieter zaten samen op de bank. Didi was oorspronkelijk een coachklant van mij. Het heeft haar best wel wat moeite gekost om eindelijk die leuke passende man te vinden. Ze moet er niet aan denken dat het dan vanwege iets onbenulligs als miscommunicatie weer uitgaat. Daarom kwam ze nu samen met Pieter naar me toe.

Didi had het gevoel heeft dat haar kersverse partner haar niet serieus nam en niet zag staan. Pieter reageerde hierop met: “Maar ik wil je echt serieus nemen, want ik hou echt van je”. Toch was Didi niet tevreden met dit antwoord: “Ik voel helemaal niet dat je dit echt meent…”

Pieter snapte helemaal niks van deze reactie. Ik gelukkig wel. Wat hij deed was namelijk precies wat ik vroeger zelf ook deed. Ik zei iets wat heel veel gevoelslading zou moeten hebben, maar voelde er niks bij. Daardoor was het een lege boodschap waar de ander ook niets bij voelde. Ik zat lekker veilig achter mijn “masker” en was daardoor ook niet echt kwetsbaar.

Ik realiseerde me na verloop van tijd steeds meer dat tegen een ander zeggen dat je je verdrietig voelt met een grote smile op je gezicht echt niet werkt. De ander hoort het wel, maar reageert er niet op. Als ik niets durf te voelen als ik het zeg, zie je het niet en voelt die ander het zeker niet. De ander neemt je dan niet echt serieus.

Ik heb moeten leren eerst goed te voelen wat ik uit wil drukken. En dan ook nog te praten vanuit mijn gevoel om het over te kunnen brengen. In het begin was dat best heel eng. Vooral omdat ik vroeger wel eens flink gekwetst ben toen ik wel wat van mijn gevoelens liet zien.

Voor Pieter gold dat ook. Hij was flink gekwetst door zijn vader toen hij als kind zijn emoties liet zien. Pieter zei daardoor gisteren: “Ik hou van je” tegen Didi met een heel vlak uitdrukkingsloos gezicht. Hij kon op dat moment geen contact maken met de liefde die hij voor haar voelde. Pas toen hij zijn masker af durfde te zetten en vertelde dat hij het uiten van zijn echte gevoel echt heel eng vond, gebeurde er iets. Didi was diep geraakt en de rest laat zich raden.

Om echt contact te maken met je gevoel en dat te laten zien, heb je best wat moed nodig. Maar ik heb zelf gemerkt dat het me heel veel geeft. En ik zie dat ook telkens weer bij anderen. Pas als je je masker af durft te zetten en gevoel laat zien, raak je echt met elkaar in gesprek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je wordt regelmatig geattendeerd op nieuwe blogs en artikelen.

Herken je jezelf in dit artikel? Of heb je een mening hierover? Reageer dan hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved