Je ex loslaten, hoe doe je dat?

In dit artikel gaan we in op waarom het zo lastig is om je ex los te laten. We geven je daarnaast 6 tips over hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Het is voorbij! In één klap worden al je dromen van een mooie toekomst samen aan diggelen geslagen. Je geliefde wil plotseling niet meer verder met jou. Misschien had je het ergens wel zien aankomen, maar wilde je het gewoon niet onder ogen zien…

Als de ander de relatie met jou verbreekt terwijl jij dat niet wil, kan dat enorm pijnlijk zijn. Maar ook als je zelf een punt achter de relatie hebt gezet, kun je veel last hebben van liefdesverdriet. Soms lijkt de oplossing om dan maar zo snel mogelijk weer te gaan daten, zodat je alle ellende achter je kan laten.

In onze coachingspraktijk krijgen we dan ook regelmatig singles over de vloer die vers uit een relatie komen. Maar de ervaring leert dat je eerst moet loskomen van je ex voordat je helemaal open kunt staan voor een nieuwe relatie. Zonder die emotionele afstand is opnieuw daten gewoonweg een recept voor teleurstelling en mislukking.

Hoe kun je je ex succesvol achter je laten in zo min mogelijk tijd? In dit artikel geven we je zes praktische tips die in de praktijk goed blijken te werken.

Tip 1: Geef alle hoop op dat het ooit weer goed komt tussen jullie

Hoop doet leven, zeggen ze. Maar als het gaat om het loslaten van je ex en het verwerken van je relatie, werkt hoop je eigenlijk heel erg tegen. Zolang er ook maar een sprankje hoop is dat het weer goed kan komen, kom je niet in het verwerkingsproces van je relatie. Valse hoop is een manier om de pijn niet onder ogen te hoeven zien.

Die hoop verdoezelt je eenzaamheid, schaamte, verdriet en andere emoties die je eigenlijk moet doorleven. Bovendien zorgt die valse hoop ervoor dat de hechtingshormonen in je lichaam blijven rondrazen. Deze hormonen spelen een grote rol bij verliefdheid en liefde. Maar bij een break-up zorgen ze er ook voor dat je voortdurend aan je ex denkt en terugverlangt naar de mooie momenten die jullie deelden.

Het opgeven van alle hoop kan behoorlijk moeilijk zijn. Daarom is het belangrijk om je goed te realiseren waarom het tussen jullie niet heeft gewerkt of waarom het is misgegaan. Als je die oorzaak nog kunt veranderen, probeer dan een laatste ultieme poging te wagen om je ex voor je terug te winnen. Lukt dat niet, doe jezelf dan een groot plezier en geef het volledig op. Pas dan kun je verder.

Tip 2: Minimaliseer het contact

Elke keer als je contact hebt met je ex, worden je hechtingshormonen opnieuw geactiveerd. Al het werk dat je hebt gedaan om je ex los te laten, wordt dan deels tenietgedaan, en je begint je opnieuw aan hem of haar te hechten. Vooral intiem contact met je ex geeft die hechting een flinke boost en verstoort het verwerkingsproces volledig. 

Daarom is het belangrijk om direct na het verbreken van de relatie alles te bespreken en af te handelen wat nodig is. Probeer daarna geen contact meer te hebben, totdat je helemaal niets meer voelt voor je ex. Is dat voor jou niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je samen kinderen hebt, probeer het contact dan tot het hoogstnodige te beperken. 

Het is daarnaast cruciaal voor het proces van loskomen en verwerken om niet geconfronteerd te worden met spullen die je aan je ex herinneren. Doe zoveel mogelijk dingen weg en bewaar waardevolle spullen, foto’s en berichten op een plek waar je er niet constant aan herinnerd wordt. Vermijd ook de confrontatie met social media-berichten van je ex. Blokkeer je ex op Facebook, X, Instagram, WhatsApp, TikTok en andere sociale media-platforms.

Tip 3: Ontloop je emoties niet, maar omarm het rouwproces

Emoties en gevoelens zoals ongeloof, verdriet, boosheid en je afgewezen voelen zijn uiterst vervelend, maar ze horen er nu eenmaal bij. Het is essentieel voor de verwerking om al deze emoties te doorvoelen telkens wanneer ze opkomen. Soms lijkt er geen einde aan te komen. Maar wees gerust, op een gegeven moment zul je merken dat het voorbij gaat.

Al deze gevoelens en emoties lijken op het rouwproces dat je doormaakt wanneer een dierbare overlijdt. Soms kun je in dit rouwproces duidelijke fases onderscheiden van ontkenning en ongeloof, boosheid over het einde van de relatie, hoop op herstel, verdriet, somberheid en uiteindelijk acceptatie. Tegenwoordig is de gangbare visie dat de fases, als ze al bestaan, door elkaar heen lopen. Iedereen ervaart rouw anders. Wel zou je kunnen zeggen dat je er “doorheen” bent als je een staat van berusting en acceptatie bereikt en daarin grotendeels kan blijven.

Tip 4: Houd de redenen waarom de relatie niet werkte goed voor ogen

Je brein heeft de neiging om vooral de positieve herinneringen vast te houden en de negatieve dingen zoveel mogelijk te vergeten. Het beeld dat je hebt van de beëindigde relatie en je ex wordt daardoor al snel veel rooskleuriger dan de werkelijkheid. Hierdoor blijf je te lang hopen en verlangen naar een hereniging en wil je niet accepteren dat het voorbij is.

Maar het is belangrijk om te beseffen dat de relatie niet zonder reden is beëindigd. Meestal was er een duidelijke aanleiding waarom het tussen jullie niet werkte. Mensen die het opnieuw proberen met hun ex, realiseren zich vaak al na enkele dagen of weken weer waarom de relatie is gestopt. Schrijf die redenen op (samen met de minder leuke eigenschappen van je ex) en kijk er telkens naar als je terugverlangt en alleen maar aan de mooie momenten denkt.

Tip 5: Besef dat er niet slechts één ‘ware’ is

Na het beëindigen van een relatie kun je het gevoel krijgen dat je ex de enige was die jou dat goede gevoel kon geven. Dat hij of zij de enige persoon was waarmee je een fijne relatie kon hebben, oftewel ‘de enige ware’. Na het stoppen van de relatie zie je alleen nog maar een groot zwart als het om liefde gaat.

Dit effect is vergelijkbaar met het stoppen van een verslaving, zoals sigaretten of alcohol. Zodra je stopt, heb je het idee dat je in een leegte valt en dat je leven saai en kleurloos wordt. Dit wordt veroorzaakt door de verslavingshormonen. Liefdeshormonen vertonen vergelijkbare eigenschappen en veroorzaken daarom een soortgelijk effect.

Laat je hierdoor niet misleiden en besef dat er talloze fijne mensen zijn waarmee je een fantastische relatie kunt hebben zodra je het rouwproces hebt doorgemaakt. Verwacht niet dat je bij de eerste paar dates al hetzelfde gevoel hebt als je had na jaren samenzijn met je ex. De liefde moet uiteraard nog groeien. Maar als je het de kans geeft kan het zeker uitgroeien tot echte, en misschien wel nog betere liefde.

Tip 6: Bedenk dat je voorafgaand aan je relatie ook een leuk leven had

Vóórdat je je ex leerde kennen, deed je hoogstwaarschijnlijk ook leuke dingen en had je goede contacten met vrienden. Onderzoek toont aan dat singles gemiddeld genomen niet ongelukkiger zijn dan mensen in een relatie. Dus nadat je je ex hebt losgelaten en het rouwproces hebt doorlopen, ligt er weer een mooi leven op je te wachten. En belangrijker: het geeft je de ruimte om weer een mooie nieuwe liefde te vinden, iemand die er wél voor gaat en samen met jou gelukkig wil worden! 

Hulp bij het loslaten van je ex

Lukt het jou niet om op een goede manier los te komen van je ex? Wij komen veel singles tegen die succesvol zijn in hun werk, leuke vrienden hebben en een fijn leven. En toch lukt het hen niet om een vervullende duurzame relatie te krijgen doordat ze telkens vastlopen bij het daten. Bijvoorbeeld omdat ze hun ex niet los kunnen laten. Dan wordt het tijd om eens wat ondersteuning te zoeken. Voor deze singles hebben wij het coachingsprogramma “Laat de liefde werken” gecreëerd. Hiermee hebben al honderden singles met gelijksoortige uitdagingen een fijne duurzame relatie gekregen. Blijf niet aanmodderen en zet ook de stap om vrijblijvend kennis te komen maken.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved