Ben jij altijd alert tijdens het daten?

Uitzicht op de zee, de bergen en een stralende zon… dat is wat ik zie als ik boven mijn laptop uitkijk. Gevoelens van rust en dankbaarheid overvallen me. Wat ben ik blij dat ik hier zit!

Elk jaar werk ik een maand vanuit Spanje. Ik werk én houd een beetje vakantie. Want een Spaans huis huren in februari is betaalbaar en ik kan mijn coachklanten ook op afstand vooruit helpen. Dus waarom niet?

Het “waarom wel” is in ieder geval heel duidelijk. Ik merk op deze afstand weer hoe vaak ik in Nederland “aan sta”. Veel aan het werk, veel sociale activiteiten en altijd wat te doen. Ik ben alerter, maak meer adrenaline aan en heb mijn voelsprieten constant uitgestoken in sociale situaties. Handig voor mijn werk, maar te lang in “standje aan” doet niemand goed, ook mij niet.

Deze alertheid zie ik ook vaak bij mijn klanten. Met name als er een potentiële nieuwe liefde in hun leven is staan ze constant aan. Constant wegen ze af of ze het wel goed doen, of ze wel het goede voelen, of ze niet afgewezen worden. De stress loopt regelmatig hoog op. Geen wonder dat ze even bij moeten komen als het daten stopt of het contact toch wordt afgebroken.

Zo ook Hester. Zij vertelde: “Ik heb nu 3 dates gehad met Alwin. Bij de eerste date voelde ik me nog vrij en vol zelfvertrouwen. Maar daarna begon het gepieker en gestress al. Na veelvuldig appen kreeg ik ineens geen berichtjes meer. Alles voelde ineens onveilig. Ik dacht eindeloos na over wat ik verkeerd zou kunnen hebben gezegd of gedaan.

Toen Alwin me daarna gewoon weer appte was ik weer even opgelucht, maar ook tijdens de date daarna was ik er constant alert op of ik niets verkeerds zei of deed. Toen hij ergens kortaf op reageerde voelde ik me meteen afgewezen. Ik was doodmoe toen ik thuiskwam…”

Als het gevoel van voortdurende alertheid in je liefdesleven je bekend voor komt, is het goed om daar eens nader naar te kijken. Regelmatig heeft het te maken met je hechtingsstijl. Als je een onveiliger hechtingsstijl hebt, ben je gewend om alert te zijn op onveiligheid in je omgeving. Soms komt dat voort uit een onveilige situatie in een eerdere relatie, maar vaak ontstaat die al in je jeugd.

Misschien had jij in het verleden ook een reden om goed af te stemmen op je omgeving. Moest je bijvoorbeeld constant goed opletten of je vader niet weer boos werd, of dat je je moeder niet tot last was. Je leert dan al vroeg goed op je tellen te passen en goed je voelsprieten uit te steken, want voor je het weet dreigt er afwijzing.  

Het is dan de kunst om in je latere leven – en vooral je liefdesleven – weer te zorgen voor een veilig gevoel in jezelf. Om te voelen dat je nu je volwassen bent en veilig bent, en afwijzing best aan kan. En dat je best een keer iets fout mag doen, zonder dat alles misgaat.

Hester uit het bovenstaande voorbeeld werd zich steeds meer bewust van haar eigen mechanismes. Zij leerde om meer rust in zichzelf te creëren, ook als het daten spannend werd. Dat gaf haar veel meer ruimte om ook te kijken naar haar eigen behoeftes en om te voelen wie er echt bij haar paste.

Je hoeft dus echt niet naar de Spaanse zon voor wat meer rust. Maar ach, mag een mens ook een excuus hebben 😉?

Wil jij ook leren meer rust te vinden en ontspannen een relatie aan te gaan?

En wil jij het pad naar de liefde gemakkelijker maken? Kom dan eens vrijblijvend met ons praten. Wij hebben een coachingsprogramma ontwikkeld waarbij we je helpen om relaxter een duurzame relatie aan te gaan. Kom eens langs voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

Geef hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2015 Single Coaching | All Rights Reserved